ZRCALO VREMENA

Rockwool pobijedio prosvjede i neispunjena obećanja političara?

Žestoki prosvjedi protiv Rockwoola, danske tvornice kamene vune u potpićanskom Lugu, 2008. i 2009. godine, prestali su 2012. godine. Je li za to zaslužan i socijalni program menadžmenta pod imenom "Je li plava boja vaše latice?" kojim su "kupili" mir?

| Autor: Robert BURŠIĆ
Rockwool, tvornica kamene vune u pićanskom Lugu

Rockwool, tvornica kamene vune u pićanskom Lugu


Studenti okupljeni u udrugu eSTUDENT nedavno su tvrtki Rockwool dodijelili Zlatni indeks za najbolji program stipendiranja u 2022. godini. Radi se o programu „Je li plava boja vaše latice?“, kojim ova danska tvornica kamene vune u Potpićnu dodjeljuje stipendiju u jednoj akademskoj godini, plaćenu praksu i mogućnost zapošljavanja po završetku studija. Ovu akciju Rockwool provodi petnaest godina, i ovo je njihov 8. Zlatni indeks.

Sličnu akciju provodi Holcim, tvornica cementa u Koromačnu, pod imenom „Ostavi trag“: tri odabrana studenta dobivaju u akademskoj godini stipendiju, besplatnu praksu tijekom srpnja i kolovoza, mogućnost zapošljavanja.

Život u sjeni dimnjaka

I jednoj i drugoj tvornici (s dodatkom TE Plomin i Tvornice vapna u Mostu Raša) zajednički je epitet „prljava industrija“ ili blaže rečeno „teška industrija“. Obje tvornice imaju dimnjak, koji dimi (koji ne dimi?) i žitelji bi željeli da ih nema.

U ne tako davnoj prošlosti protiv dimnjaka u Potpićnu (kao sinonimu zagađenja tla i zraka) žestoko su prosvjedovali žitelji Pićanštine. Pa su prosvjedi odjednom prestali. U vrijeme najžešćih prosvjeda menadžment Rockwoola otvorio je latice – odriješili su kesu i počeli dijeliti stipendije (i donacije).

Protivnici Rockwoola stipendiranje i doniranje fizičkim i pravnim osobama te udrugama smatraju potkupljivanjem. Zato od takvih darova zaziru. Stipendisti su, međutim, svi redom zadovoljni i mnogi su, zahvaljujući novčanoj potpori, završili škole, fakultete, i zaposlili se u zemlji i inozemstvu.

Kamena vuna prijepora

Andrea Matošević s pulskog Sveučilišta i Elis Baćac iz Potpićna u studiji „Kamena vuna prijepora ili suživot s tvornicom Rockwool na Pićanštini“, dotaknuli su se pitanja stipendiranja i slijeda prosvjeda i zahtjeva da se Rockwool zatvori.

Rockwool, tvornica kamene vune, čija je gradnja u Lugu, Potpićnu, počela 2006. godine na gotovo 50 hektara unutar poduzetničke zone, u lokalnoj zajednici izazvala je nemale prijepore i negodovanja. Strah od obolijevanja i srozavanja kvalitete života zbog ispušnih plinova, motivirao je dio građana na osnivanje udruge „Naša zemlja“ (članovi kažu: Ono gdje je sada Rockwool, bila je naša zemlja), organiziranje dnevnih i noćnih prosvjeda i peticija. Osnovna ideja i razlog osnivanja udruge 2007. godine bili su prosvjedi, među kojima se ističu oni organizirani krajem studenoga i posljednji dan kolovoza 2008. godine. Održavani su ispred tvornice gdje je bila postavljena pozornica na kojoj su govorili članovi udruge i ostali koji su željeli reći nešto u prilog zatvaranju tvornice. Govori su bili praćeni pljeskom, zvižducima zviždaljki i usklicima prosvjednika. Nezadovoljni građani su tražili zatvaranje tvornice.

Prosvjedi danju i noću

Tijekom prosinca 2008. godine građani su se okupljali noću ispred tvornice kada je “iz dimnjaka počelo prekomjerno dimiti” i prosvjedovali zbog smrada koji su toga dana osjetili tijekom probnog rada Rockwoola koji je “u više navrata 1. prosinca 2008. koristio zabranjeni by-pass (sigurnosni dimnjak) u višestruko premašenom obimu od 4 minute koliko dozvoljava zakon”.

Dnevne novine izvijestile su zadnjeg dana kolovoza 2008. godine da je gotovo tisuću ljudi prosvjedovalo protiv tvornice u Potpićnu inzistirajući na zatvaranju tvornice. Prvih dana prosinca iste godine „navečer oko 18 sati ispred ulaza u tvornicu spontano se okupilo stotinjak građana prosvjedujući zbog ispuštanja nefiltriranog dima preko by-passa u dva navrata“.

Na prosvjednom skupu u prosincu 2008. u Potpićnu, kada se okupilo oko 700 prosvjednika ponovno je zatraženo zatvaranje tvornice. 'Država nas je ostavila na cijedilu', 'Ne vjerujemo vašem mjerenju', 'Jakovčiću, vidimo se na izborima', 'Tražimo zatvaranje Rockwoola', 'Rockwool go home', neki su od transparenata koje su nosili prosvjednici.

U veljači 2009. godine udruga „Naša zemlja“ organizirala je prosvjed ispred Spomen doma u Pazinu, u vrijeme zasjedanja Županijske skupštine. U priopćenju i pozivima na prosvjed navode da se "crna sudbina nadvila nad stanovnike pićanskog Luga i općenito istočnu Istru. Danas saznajemo da je ovaj kraj, u skladu sa županijskim prostornim planom i strategijom održivog razvoja te slobodnom voljom političkih moćnika, osim za instaliranje smrtonosne industrije, predodređen i za naseljavanje Rockwoolovim radnika".

Udruga je tada priopćila da se može pretpostaviti da će „lokalno stanovništvo u bliskoj budućnosti većinom činiti doseljenici iz nekih istočnijih krajeva koji su zbog loših ekonomskih prilika prisiljeni živjeti ovdje, a domicilno stanovništvo koje neće imati kuda ili neće imati drugih mogućnosti postat će stranci u vlastitom domu“.

Odjednom svi zadovoljni

Predstavnici „Naše zemlje“ javno su isticali: „Dosta nam je ignoriranja i odricanja vlastite odgovornosti vladajućih političara koji su izravno ili neizravno sudjelovali u dovođenju najveće greenfield sramote u naš kraj i time stanovništvu namijenili život u raljama teške industrije. Čelnici Istarske županije umjesto obećanu hrvatsku Toscanu, od Istre su stvorili hrvatski Černobil“.

Prosvjednici ne poduzimaju akcije protiv Rockwoola već nekoliko godina. Početkom protekle godine iz Rockwoola su poručili da je tvornica pobijedila prosvjede i neispunjena obećanja političara u Zagrebu i u Istri. Prosvjedi su prestali na obostrano zadovoljstvo.

Od Rockwoola, koji ima oko 550 milijuna kuna prihoda, živi više od 450 ljudi. Kažu da se ne možemo oslanjati samo na turizam. Mnogi su posljednjih 15 godina, sve do korone, živjeli u turističkoj iluziji. „Nismo tako osjetljiva grana kao turizam, dok je turizam padao, mi smo rasli. Kamena vuna izvozila se i za vrijeme najstriktnijeg lockdowna“, poručilo je čelništvo osporavane tvornice kamene vune Rockwool u Potpićnu.

Potkupljeni prosvjednici

U Poslovnom dnevniku, u tekstu „Političari su doveli Rockwool u Istru, oni ga sad i tjeraju“, iznesene su tvrdnje koje bacaju sjenu na prosvjede koji su organizirani protiv rada tvornice kamene vune. U tekstu se tvrdi da je jedan od prosvjednika (koji je želio ostati anoniman) izjavio da je za proteste dobivao novac. „Dobio sam 200 kuna da odem na prosvjed. Išao sam. Vikao sam protiv Rockwoola, tražio sam da zatvore tvornicu. Ne znam jesu li svi dobili novac, ali većina vjerojatno je. Rekli su mi da odem liječniku i kažem da teško dišem i da me peku oči. To sam učinio“.

Oslobođeni optužnice

Petorica mještana nisu remetila javni red i mir, a „ilegalni" prosvjed nije bio organiziran, zaključak je Prekršajnog Suda u Labinu čime je okončan višemjesečni postupak protiv mještana iz okolice tvornice kamene vune Rockwool. Presuda je izrečena u rujnu 2010., a presudu je donijela sutkinja Lorena Frančula Marinović. Jedan je prosvjednik bio optužen zbog organiziranja neprijavljenih prosvjeda, a četvorica zbog remećenja javnog reda i mira, 8. listopada 2009. godine.

Čelnica udruge odselila

Matilda Ilić, predsjednica udruge „Naša zemlja“, osnovane s ciljem zatvaranja tvornice kamene vune Rockwool, priopćila je javnosti da se 7. studenoga 2009. godine odselila iz rodnog Potpićna „na nekih pedesetak kilometara udaljenu zapadnu istarsku obalu“. Spomenula je gorki osjećaj koji osjeti svaki put kada se sjeti kako su je u 21. stoljeću otjerali s rodne grude „ne puškom već smradom, torturom državnih institucija, policije i režimskih novina kao i novinara koji rade u njima“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter