POLIKLINIKA PEHAREC

Talijanski studenti na pulskim veslačima izrađuju studiju kojom žele spriječiti ozljede kralješnice

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Praktičan rad

Praktičan rad


U Poliklinici Peharec studiranje u sklopu programa studentske razmjene Erasmus provode i studenti bioinženjeringa sa Sveučilišta u Padovi. Marco dal Corso i Elena Ortu ovdje će provesti ukupno četiri mjeseca u sklopu navedene razmjene, a upravo tu, kroz praktičan rad u biomehaničkom laboratoriju ove poliklinike, koji će biti zanimljiv i koristan i za širu zajednicu, pripremaju svoje diplomske radove.

Utjecaj na mišiće i živce

Doc. dr. sc. Stanislav Peharec, osnivač Poliklinike, kaže da su studenti iz Italije prvi put u sklopu studentske razmjene u njegovoj ustanovi, gdje pripremaju završni rad.

Tu su, između ostalog radili biomehaničku studiju na pulskim veslačima radi otkrivanja mogućih uzroka ozljeda kralježnice za vježbanja na ergometrima-trenažerima. Time se posebno pozabavila studentica Elena Ortu. Sve su to odradili u suradnji s Veslačkim klubom Istra, na čemu su im posebno zahvalni.

Marco dal Corso pozabavio se pak temom podražljivosti (osjetljivosti) živaca i mišića prilikom pokreta kralješnice.

- Prvi sam put u Puli i iznimno sam zadovoljan kako iskustvom u poliklinici, tako i samim gradom. Bila je to prilika i za osamostaljenje, probati nešto drugo. Za svoje istraživanje sam odabrao osobe koje nešto treniraju, odnosno vježbaju, ne moraju to biti sportaši ili oni koji kontinuirano treniraju u većem obimu, već je važno da provode neku vrstu tjelesne aktivnosti. Na taj sam način proučavao, uz pomoć desetak osoba koje su pristale biti dio ovoga projekta, kako to utječe na mišiće i živce, te dakako na kralješnicu. Nekad je dovoljno napraviti jedan pokret da se sve promijeni - na bolje ili na gore.

Stanislav Peharec sa studentima Marcom dal Corsom i Elenom Ortu (Snimio Danilo Memedović)Stanislav Peharec sa studentima Marcom dal Corsom i Elenom Ortu (Snimio Danilo Memedović)

Zanimljivo je bilo i proučavati razne vrste ergometra-trenažera za veslanje i kako funkcioniraju. Dinamičan ergometar, jer smo proučavali rad s onim dinamičnim i statičnim, više simulira čamac za veslanje u vodi, a proučavali smo i biomehaniku veslanja, opterećenje na tijelo, posebno kralješnicu,   sve to da bismo spriječili velik broj ozljeda kod onih koji treniraju veslanje, posebice u osoba mlađe dobi. Prije samog istraživanja, dosta smo radili i na dokumentaciji građe, proučavanju i prikupljanju materijala, veli Marco.

Ističe da je za ovu polikliniku saznao zahvaljujući svojoj profesorici koja je bila u to upućena, a njega je zanimao završni dio studija te priprema za odrađivanje diplomskog rada izvan Italije.

U budućnosti bih se želio baviti takvim istraživanjima, ali i neposrednim radom s pacijentima. Elenu je, iako pohađaju isto sveučilište, ali tamo ima puno smjerova i studenata, upoznao prije polaska za Pulu.

Utjecaj ergometra

Elena Ortu dolazi iz Cagliarija, gdje je završila tri godine studija bioinženjeringa, a potom je na poznatom padovanskom sveučilištu upisala još dvije godine studija. Za dio studiranja ovdje se odlučila upravo zato jer smatra da se u ovoj poliklinici može naučiti toliko toga, da pruža brojne mogućnosti za rad i daljnje usavršavanje u neposrednom kontaktu s korisnicima tih usluga.

Mnogi mladi veslači žale se na bolove u kralješnici (Arhiva Poliklinike Peharec)Mnogi mladi veslači žale se na bolove u kralješnici (Arhiva Poliklinike Peharec)

- Pula kao grad mi se odmah svidio, silno mi se dopao. Pula i Sardinija, odnosno Istra i Sardinija su po mnogočemu slične, jedino što je ovdje kod vas malo hladnije. Tijekom svog istraživanja koji će rezultirati diplomskim radom željela sam vidjeti kakav će utjecaj ergometar imati na kralješnicu kod mladih, a u samo istraživanje uključili smo devet mladih osoba u dobi od 17-18 godina, s kojima smo jako dobro i kvalitetno surađivali. Uspoređivali smo razne vrste ergometara promatrajući kakav će utjecaj imati na kralješnicu te kako to djeluje na različite aktivnosti mišića. Došla sam do zaključka da je dinamičan ergometar bolji za mlade, onaj statičan ne preporučam. Naime, mnogi su se mladi žalili da imaju bolove u kralješnici, a nama je cilj spriječiti što više ozljeda. U tome istraživanju moram još analizirati detaljnije rezultate, ima tu još posla. Jako sam zadovoljna radom u Puli, tu sam s dečkom, on je apsolvent, piše diplomski rad tu, a i radi. Voljela bih ponovno doći ovdje, veli Elena, a i Marco potvrđuje svoje zadovoljstvo pulskim iskustvom.

Stanislav Peharec istaknuo je zadovoljstvo ovom studentskom razmjenom, navodeći da su studenti vrlo temeljiti, ambiciozni i kvalitetni te da će pozitivnim iskustvima unaprijediti rad bioinženjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of