DHMZ

Još jedna ekstremno topla godina je iza nas

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Državni hidrometeorološki zavod objavio je ovih dana klimatološki pregled za proteklu godinu koji je pokazao da je to bila još jedna ekstremno topla godina u usporedbi s prosjekom iz perioda 1981. - 2010.

U prosjeku sve manje oborina

Odstupanja srednje temperature zraka u 2022. godini u odnosu na normalu nalaze se u rasponu od 1 (Komiža) do 2,1 stupanj Celzija (Križevci). Na svim postajama temperatura zraka bila je viša od višegodišnjeg prosjeka. Toplinske prilike u Hrvatskoj u 2022. godini opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (sjever Hrvatske, šire makarsko područje) i ekstremno toplo (gotovo čitava Hrvatska).

Odstupanja količine oborine u 2022. godini u odnosu na normalu 1981. - 2010. nalaze se u rasponu od 57 posto višegodišnjeg prosjeka u Komiži (410 mm) do 109 posto u Sisku (1002,8 mm). Analiza odstupanja količina oborine za godinu 2022. izraženih u postotcima višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini analiziranih postaja bile niže, a samo na četiri neznatno više od višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u 2022. godini izražene percentilima bile su normalne do sušne ili vrlo sušne. Detaljnije su oborinske prilike opisane sljedećim kategorijama: vrlo sušno (otok Lošinj, veći dio srednje Dalmacije, otoci Korčula i Lastovo), sušno (okolica Križevaca i Puntijarke, Istra, dio otoka Cresa i otok Rab, dio sjevernog Velebita, veći dio sjeverne Dalmacije, dio srednje i veći dio južne Dalmacije) i normalno (istočna Hrvatska, veći dio središnje i gorske Hrvatske, dio Kvarnera, šibensko područje, okolica Ploča).

Što se tiče prosinca, odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1981. - 2010. nalaze se u rasponu od 2,4 stupnja Celzija (Varaždin i Rijeka) do 4,9 (Gospić). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša od prosječne, na većini i za više od 3 stupnja.

Prosinac ekstremno topao

Temperaturne prilike u Hrvatskoj za prosinac 2022. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (istočna, središnja, sjeverni dio gorske Hrvatske i dio Kvarnera) i ekstremno toplo (šira okolica Slavonskog Broda, Istra, okolica Rijeke i dio kvarnerskih otoka, južni dio gorske Hrvatske, južno Hrvatsko primorje).

Odstupanja količine oborine u prosincu 2022. godine u odnosu na normalu 1981. - 2010. nalaze se u rasponu od 89 posto višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 95,9 mm oborine, do 224 posto u Gospiću (338,9 mm). Analiza odstupanja količina oborine za prosinac 2022. izraženih u postotcima višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborina na većini postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a neznatno niže samo u Komiži i Lastovu.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u prosincu 2022. godine bile su normalne, kišne i vrlo kišne. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (krajnji istok Hrvatske, šire područje Puntijarke, južni obalni dio srednje Dalmacije i otok Vis, južna Dalmacija), kišno (veći dio Hrvatske) i vrlo kišno (okolica Bilogore, Karlovca, Rijeke, Lika i Split).

I u siječnju proljetne temperature

I ova se zima pokazala neuobičajeno toplom. Tijekom dana 3. siječnja ovoliko su pokazivale temperature u istarskim gradovima (izvor Istramet) u 13 sati: Pazin 12, Labin 12, Umag 12, Pula 13, Rovinj 13. Daleko je to od godišnjeg doba zime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini