vrijeme karnevala

FOTOGALERIJA / Nakon dvogodišnje pauze, Kastvom zavladale maškare i označile početak petog godišnjeg doba

| Autor: Glas Istre


Ako ikad čujete da se na Kastavštini govori o petom godišnjem dobu, niste pogrešno čuli – to je vrijeme karnevala! Službeno je počelo proteklog vikenda u Maškaranom centru Kastav u kojem se tražila ulaznica više za sve one koji su željeli biti dio ceremonije otvorenja i prisutni na 'pusnom tancu'.

- Mi vam u Kastvu živimo za ovaj dio godine - rekao je dugogodišnji organizator Karnevala na Kastvu Oleg Medica ne krijući oduševljenje što su se nakon dvije godine pandemije maškare vratile u grad.
- Kao što vidite, sve maškare su spremne preuzeti Kastav u iduća četiri tjedna, uživati u moći petog godišnjeg doba i pokazati vlastitu kreativnost. Neki su se kostimi šili mjesecima, a poznato je da se na maškare dolazi u tematskim grupama koje svojim kreacijama pogađaju "u sridu" sve okupljene - dodao je pokazujući na Avatare, likove iz serije Squid Game, kauboje, indijance, štrumfove ali i skupinu "Sprovod kune" koja je te večeri osvojila prvo mjesto.

Po čemu je karneval u Kastvu toliko poseban da ga redovito posjećuje cijeli Kvarner, ali i susjedi iz Slovenije?

Za početak, otvorenost grada Kastva u podržavanju ovog projekta pomažući organizatoru pretvoriti grad u pozornicu brojnim maškarama. Tradicionalnim Halubajskim zvončarima koji dolaze u grad na pusni pundejak kako bi zajedno sa svim okupljenim bukom zvona otjerali tmurne zimske dane i prizvali proljeće, ali i modernim maškarama koje prolaze gradskim ulicama, uživaju u raznolikim kulturnim programima koji su osmišljeni baš za vrijeme karnevala u cijelom Kastvu.

U Maškarama sudjeluju baš svi - žitelji Kastva ali i brojni turisti koji spavajući u Kastvu (na glavnom trgu se nalazi hotel i restoran Kukuriku) provode vikend iz snova - tijekom dana se u Kastvu puno toga može vidjeti - od mićih zavičajnog muzeja, poput kuće Belice, do gradskih zidina... Na ulazu u zidine mogu se kušati odlični specijaliteti u Oštariji Fortica, a onda se maškarati i krenuti na "pusne tance" u Maškaranom centru Kastav tijekom kojih se uz odličnu zabavu biraju najbolje maske koje dobivaju bogate nagrade.

Nakon svečanog početka Karnevala u Kastvu, bogat program se nastavlja svake iduće subote. Tijekom dana na raznim lokacijama u gradu ne propustite zanimljive radionice koje pričaju priču o povijesti ovog kraja, a nakon nastupa odličnih Koktelsa na otvorenju, idućih subota 'pusne tance' predvode Mauro Staraj i LaBanda, Gustafi i Nightexpress a kao predgrupa svake subote nastupa Ansambel Direkt.

Ulaz u Boćarski dom "Slavko Stanić", mjesto gdje se tanca, otvoren je svake subote od 21 sat kad sve maske mogu zatancat kao nekad!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum