PIŠE VANESA BEGIĆ

Tanke granice

(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Nedavno je putem Facebooka podijeljena jedna anketa, odnosno link za pomoć studentu prilikom izrade radnje o poznavanju pulskih kvartova.

I, promislivši malo o tome, uvidjelo se da nije uvijek lako odrediti granicu između kvartova, gdje počinje jedan a završava drugi, posebice iz razloga jer se u posljednje vrijeme kvartovi šire, a i žitelji ne doživljavaju uvijek svoj kvart pod njegovim službenim nazivom.

Verudu, po starim Verudežima, s jedne strane omeđuje Uljanikov stadion i naselje Sisplac-Sveti Polikarp, a s druge Stoja, koja obuhvaća i naselje Valkane. Po nekim starim Puležanima, Valkane nije samo kupalište, već mu pripadaju i zadnja zdanja u Uskočkoj ulici, pa i oko Mornaričkog parka, a sve to skupa čini Stoju.

Drugi će, pak, reći da je Stoja onaj dio od kupališta Stoja i okretišta za gradski autobus pa do trgovačkog centra Max City, odnosno ograde kupališta Valkane, s time da obuhvaća i Zeleniku, stambeno naselje s donje strane ceste. Dio toga naselja, uvalu, more nazivaju pak Uvala Paoleta i to posebice stari Puležani. Dok je za druge sve to Stoja, neovisno bila to Paoleta, Zelenika, Valkane…

Vrativši se na Verudu, ako jedan dio Verude završava kod Uljanikovog stadiona, drugi dio "stare" Verude završava kod benzinske i nebodera u Krležinoj ulici. Slijede Nova Veruda i Vidikovac, iako niti između ova dva kvarta linija nije uvijek definirana, stvar je to osobne percepcije. Nerijetko i dvije osobe koje žive u istoj zgradi vele jedna da je s Vidikovca, a druga s Nove Verude.

Slično je i s naseljima Kaštanjer, Monvidal i Valvidal. Dok Monvidal više gravitira prema istoimenoj tvrđavi, a Valvidal, kako mu samo ime kaže, prema dolje, prema dolini ispod brda; Kaštanjer je dio oko istoimene škole. No, naselja su se toliko proširila, da je teško odrediti točne granice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini