PIŠE Vanesa BEGIĆ

Ribe, vješala, raj i pakao

Fort Bourguignon

Fort Bourguignon


Čitanjem knjiga o povijesti Pule, te rezimiranjem nekih kurioziteta vezano za razne nazive, slike i prilike, vidi se raznolikost življenja u Puli, gdje je zorna i bogata povijest.

Brdo gdje se nalazi groblje, koje se kolokvijalno naziva Monte Giro, a ustvari je Monte Ghiro (giro), zove se tako jer su tamo živjeli puhovi, čiji talijanski naziv glasi ghiro (a čita se giro). Nekada davno, to je bilo i svojevrsno "brdo vješala", odnosno zvalo se Monte delle Forche, jer su se tu navodno stoljećima unazad izvršavale kazne vješanjem.

Veliki Dante Alighieri (1265.-1321.), spominje Pulu u svojoj "Božanstvenoj komediji", u Devetom pjevanju Pakla, gdje spominje i Kvarner, a po tim stihovima postoji mogućnost da je negdje oko 1300. godine posjetio Pulu ("nedaleko Kvarnerskog zaljeva koji dotiče krajnje obale Italije"), iako to nikada nije dokazano.

Je li je Monvidal povezan sa zdravljem i životom (vita, vitale pa izvedenica itd.), ili je ipak dobio ime po obitelj Vidal(i), što je vjerojatnije, dok za Kaštanjer nema sumnje da su kesteni odredili njegov naziv. S Vidikovca je oduvijek bio poseban pogled, rajski, zato i naziv Monte Paradiso.

O Verudi se ne zna toliko, ustvari ne zna se gotovo ništa o porijeklu naziva, a Stoja je dobila ime po "stojnicama", gdje su odmarali ribari iz susjednih krajeva, pecajući "lovine" po Valovinama. Naime, lovili su pesce lovo (nešto slično brancinu), pa od tuda Punta Lovine, a kasnije i Valle Lovine - Valovine.

Fort Bourguignon je pak dio brda Monsival, iako neki nazivaju već i taj predio Saccorgiana, premda se sama Saccorgiana nalazi nešto dalje. Kada smo već kod Saccorgiane, naziv dolazi od sacca (vrećasta mreža) de San Giovani (ili književni San Giovanni), budući da je i to bio jedan od naziva uvale.

Dakle, ribe, ribari, vješala, puhovi, raj i pakao - sve je to dio pulske povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater