PIŠE VANESA BEGIĆ

Pulske grupe

(Manuel ANGELINI)

Grupe koje se bave Pulom na najpoznatijoj društvenoj mreži, odnosno koje su usredotočene na razne epohe tritisućljetnog grada, imale su kao prvi i jedini cilj predstavljanje lica i naličja grada koja više ne postoje, koja su izmijenjena, prisjetiti se pojedinaca ili skupina, vratiti malo patine prošlosti, odnosno duh i dah nekih vremena što bijahu.

Premda su uglavnom sve lijepo zamišljene i što je gotovo svaka od njih imala administratora/moderatora koji je predstavio zavidnu količinu fotografija, razglednica i drugog materijala iz nekih davnih epoha, te prije svega i veliko znanje, uz zanimljive podatke, činjenice i aspekte života tritisućljetnog grada - ne ide uvijek sve tako glatko.

Brzo su se pojavili razni problemi. U nekim su se grupama s neprimjerenim komentarima počeli javljati ekstremisti svih vrsta, potom se počelo previše i neprimjereno politizirati, a neki su objavljivali fotografije s obiteljskih rođendana, razna nebitna okupljanja, lamentiranja o ovome i onome, tako da se bit grupe donekle izgubila.

A sve je bilo lijepo zamišljeno, da se servira malo povijesti, kulture, podataka o kulturno-umjetničkoj baštini grada, što je korisno za sve generacije, jer nije striktno udžbenički, zanimljivo je i nepretenciozno, ležerno. Naravno, sve servirane podatke ne treba uzeti uvijek zdravo za gotovo i naravno da neće uvijek biti prisutna enciklopedijska točnost, da će biti i mimoilaženja u mišljenjima, da će ponekad trebati uskladiti podatke, ispraviti, no neka to nekima bude barem prvi pristup, prvi korak k povijesti i upoznavanju grada.

Neke činjenice i događaji iz ne tako davne prošlosti nerijetko izazovu čitavu seriju reakcija, odgovora - mahom različitih. Naprimjer, ne tako davno ispod fotografije Robne kuće "Pula" stajale su tri moguće godine njezina otvaranja i svi koji su komentirali kleli su se da je sto posto otvorena - baš tada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of