PIŠE Vanesa BEGIĆ

Brdo obitelji Vidal(i)

Monvidal (Arhiva Glasa Istre)

Monvidal (Arhiva Glasa Istre)


Puno smo puta pisali o pulskim nazivima, o kvartovima, ulicama, toponimima. Mnoge su stvari i dalje nepoznate i nejasne, a mnoge podložne višestrukim interpretacijama.

Achille Gorlato, učitelj, etnograf i kulturni povjesničar (Pula, 8. XI. 1891. - Venecija, 28. X. 1981.) u svome djelu "Note storiche illustrative dei nomi delle vie di Pola", u prijevodu "Povijesne ilustrativne bilješke o nazivlju pulskih ulica", iz 1923. godine, osvrće se i na imena nekih pulskih kvartova. Za Verudu niti on nema objašnjenje odakle dolazi taj naziv, a smatra da se može raditi o predrimskom nazivu nepoznate etimologije.

Veruda je tada, u doba njegove analize, dakle početkom 20. stoljeća obuhvaćala i zaljev gdje se danas nalazi Marina Veruda te Fratarski otok, koji se i danas službeno zove Otok Veruda.

Verudela je, navodi, deminutiv od Veruda, a tada je to bilo pusto naselje, tek poluotok.

Monvidal je pak dobio ime, piše Gorlato, po obitelji Vidal, a negdje je zapisano i Vidali, a "mon" je skraćenica od monte (brdo) pa bi to doslovno bilo Brdo obitelji Vidal.

Neka druga objašnjenja u drugim izvorima isticala su da "vidal" dolazi od vida, odnosno od vita (život) i da je to bilo Brdo zdravlja. Slijedom toga, i dolina, odnosno današnje naselje ispod Monvidala, Valvidal, bila bi Uvala zdravlja.

Objašnjenja i priča o pulskim kvartovima i nazivima ima puno i nerijetko su različita, a već je 1923. godine Gorlato primijetio da bi se žitelji Pule trebali više posvetiti proučavanju zavičajne povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum