PIŠE VANESA BEGIĆ

Brdo ili neboder?

(Snimila Duška Palibrk)

(Snimila Duška Palibrk)


Odakle se pruža najljepši pogled u Puli? Je li je to sa zvonika, brda ili nebodera, pitanje je sad, a i pitanje je vrlo subjektivno, kao i odgovor, jer o guštima i ljepoti se ne raspravlja.

Achille Gorlato, učitelj, etnograf i kulturni povjesničar (Pula, 8. XI. 1891. - Venecija, 28. X. 1981.) u svome djelu "Note storiche illustrative dei nomi delle vie di Pola", u prijevodu "Povijesne ilustrativne bilješke o nazivlju pulskih ulica", iz 1923. godine ističe da je u Puli bez sumnje najljepši pogled s Vidikovca, odnosno Monte Paradisa, Rajskog brda.

No, izgradnjom novih kvartova, promjenom urbane strukture te prije svega izgradnjom naselja nebodera, mnogi će reći da je najljepši pogled - upravo iz njihovog stana, s njihovog prozora, balkona.

Svakodnevni sugestivni prizori ovjekovječeni na fotografijama koje se objavljuju na društvenim mrežama, poput objave jedne stanarke nebodera u Krležinoj ulici i njezinih slika pitoresknog zaljeva kod Mornara i Ferijalnog pa sve do "Splendida" čine se još ljepšima "s visine". Pojedini stanari zgrada na Verudi, Vidikovcu, Stoji kao administrativnom kvartu, vele da s njihovog prozora pogled seže skoro do Italije.

A s Monvidala su se znali hvaliti s posebnim pogledom na Svjetleće divove. Da ne govorimo o pogledima sa zvonika, to je nešto posebno. Kao i s brda svetog Mihovila, gdje je bilo rodilište.

No, pravi pogled na grad, s nekog brda, odakle je najljepši? Je li je Vidikovac još uvijek rajsko brdo? Brdo ili neboder?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini