PIŠE VANESA BEGIĆ

Valentinovo na najromantičnijem mjestu u Puli

(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Pitanje za milijun dolara, eura ili čega već. Koje je najromantičnije mjesto u našem gradu? Hm, Pula, tritisućljetni grad s brojnim spomenicima kulture, dugim šetnicama uz more, s (barem) sedam brežuljaka nudi mnoštvo više ili manje skrivenih kutaka, a i pitanje romantike je vrlo individualno. Što uopće jest romantično u doba konzumizma, konzumerizma? Ako se gleda po crvenim srcima i sličnom, onda su najromantičniji svakako trgovački centri.

No, lijepih kutaka, bili romantični ili ne, zaljubljeni ili ne, ima na puno mjesta i ne treba ih poistovjetiti nužno s mjestima gdje se fotografiraju mladenci odmah nakon vjenčanja.

Sveta stijena i zalazak (a zašto ne, primjerice, zora), klupica pored mora na Zelenici, ili pak cijeli Lungomare kao mjesta gledanja u pučinu, more, nebo i zalazak, Havajska plaža na Verudeli, Valovine, Monte Zaro - hodati po lokaciji gdje se nekada nalazilo Veliko rimsko kazalište, Kaštel i šetnica oko Kaštela s pogledom na cijeli grad, ili pak jedan od parkova dok se ranovečernje zrake sunca probijaju kroz krošnje - samo su neka od mjesta koje će poneki Puljanin/Puljanka, na prvi pogled, spomenuti kao romantičnim. Međutim, i razne druge lokacije mogu biti smatrane, odnosno definirane romantičnim.

Spuštati se u jutarnjim satima šumicom od Ferijalnog, kroz Splendid prema Saccorgiani (pazeći, naravno, pri tome na korijene u šumi), uz sunčeve zrake i potom pogled na more, večernja šetnja Mandračom i neki neopisivi mir, ili pak, navest će neki Puljani, posebna (ne zato i lijepa) lučica na Fiželi (ali bolje ne previše disati tamo, za zdravlje dišnog sustava) - kao spoj nečeg autentičnog, netaknutog, (za)ostalog u vremenu, tragova nekadašnje industrije, aktualne industrije i preko puta - nekih novih perspektiva i trendova razvoja.

Gledati delfine sa samog kraja rta kod kampa Stoja - poseban je, kako bi se reklo feeling, a romantična može biti i Šijanska šuma, posebice na proljeće, uz livade ciklama. Gledanje zalaska s Ferijalnog, Fratarski otok, gdje mnogi žele izreći i sudbonosno »da«, rajsko brdo - Vidikovac - sve bi bilo lijepo i romantično kada bi bilo manje smeća i kada bi ljudi sa svojih (romantičnih) piknika za sobom pokupili smeće.

Na pitanje da navedu koje je za njih najromantičnije mjesto, odgovori Puljana bili vrlo raznovrsni.

»Ako bih se ikada udala, onda bi to bilo na plaži u Gortanovoj uvali, ili pak pored kanjona na Verudeli, a i, zašto ne, prekrasne stepenice i terasa ispred Arheološkog muzeja Istre - mjesto iz snova«, veli jedna Puljanka.

»Plaža i stijene ispod hotela Brioni i zalazak«, ističe jedna recentna Puljanka, dok su mnoge osobe sada treće životne dobi i oduvijek u Puli kazale da je Kaštel, uz svjetionik na Verudeli, Svetu stijenu, te Galebove ili Golubove, kako već, o jezičnom kontekstu drugom prilikom, za njih top romantično mjesto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini