UZ RUB MOTOVUNSKE ŠUME

FOTO / Počeli su 16. Dani Zigante tartufa u Livadama, protežu se na pet vikenda

| Autor: Gordana Čalić Šverko


U Livadama, mjestu tartufara uz rub Motovunske šume, otvoreni su 16. Dani Zigante tartufa. Jesenski sajam maratonac proteže se na pet vikenda, od 4. listopada do 2. studenog i ujedno je prva od nekoliko tartufarskih sajamskih manifestacija koje se u aktualnoj sezoni istarskog bijelog tartufa, najskuplje podzemne gljive na svijetu, održavaju u zoni tartufa, od Livada do Motovuna i Buzeta.

Izložba svježih tartufa

Sajam privlači gurmane, ljubitelje istarskog tartufa i autohtonih proizvoda, domaće i strane turiste koji žele doživjeti dio istarske kulture i uživati u prirodnim ljepotama ovog područja. Pravi je mamac za goste iz cijelog svijeta.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Prvog vikenda imali smo organizirane grupe iz Tajvana, Singapura..., a uz agencijske goste također i individualne goste iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije..., prenijela je Antonella Zigante.

Sezona bijelog tartufa, Tuber mangatum Pico, službeno je započela početkom rujna.

- Do sada nije bilo nekih količina tartufa, ali sada su se svi uvjeti posložili, zahladilo je, krenula je kiša tako očekujemo dobru sezonu, kazala je također Antonella, kćerka začetnika obiteljske tartufarske tradicije Giancarla Zigantea, poznatog po tome što je prije 26 godina pronašao najveći tartuf na svijetu, težak 1,31 kilograma, uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Najstarija aktivna poduzetnica, Lina Vežnaver iz Škofi (Snimila Gordana Čalić Šverko)Najstarija aktivna poduzetnica, Lina Vežnaver iz Škofi (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Prvog sajamskog vikenda u Livadama, mjestu koje ponosno nosi i titulu Centra svijeta tartufa, treća klasa bijelog tartufa prodavala se po maloprodajnoj cijeni od 1.900 eura po kilogramu, druga klasa za 2.900 i prva klasa za 3.900 eura, a ekstra klasa po 4.900 eura. U tu klasu spadao je i najveći tartuf izložen prvog dana sajma težak 240 grama.

Novi koncept

Tijekom sajma, vikendima će se u dolini Mirne moći pogledati izložba bijelih i crnih svježih tartufa, degustirati različite proizvode Zigante tartufa, te na gourmet punktu jela od tartufa. Pod sajamskim šatorom predstavlja se i desetak izlagača autohtonih proizvoda, vina, domaćih žestica, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, sira, meda te ostalih istarskih proizvoda, kao i gostujući izlagači iz ostalih hrvatskih regija.

"Dani Zigante tartufa" vikendom uz sajam tartufa, obuhvaćaju i pokazno traženja tartufa u Motovunskoj šumi, najpoznatjem staništu tartufa, te razne degustacije na kojima se mogu kušati specijaliteti na bazi tartufa, gastro kreacije vrhunskih chefova. Sajamski šator otvoren je subotom i nedjeljom od 10 do 19 sati.

Sajamski šator otvoren je subotom i nedjeljom od 10 do 19 sati (Snimila Gordana Čalić Šverko)Sajamski šator otvoren je subotom i nedjeljom od 10 do 19 sati (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Obitelj Zigante nedavno je dovršila renoviranje restorana Zigante u Livadama.

- Odlučili smo se za jedan novi koncept, spojili smo trgovinu i restoran koji su u istoj zgradi tako da se u jednom prostoru može kupiti i degustirati tartufe. Malo smo promijenili meni, više nismo fine dining restoran već smo išli na varijantu tipičnih jela s tartufima, kao što ih pripremamo na sajmu, poput fritaje, tjestenine, burgera s tartufima što je trend zadnjih nekoliko godina, naglasila je Antonella Zigante.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama