tehnologijom do kvalitetE

Predstavljen projekt VinNitiVit Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen njihov projekt "Inovativni vinifikacijski postupci u funkciji povećanja biološkog i nutritivnog potencijala vina i nusproizvoda vinifikacije autohtonih i introduciranih sorti vinove loze" - VinNutriVit započet prije godinu dana. VinNitriVit je odobren i financiran od Hrvatske zaklade za znanost iz natječaja "Istraživački projekti" u vrijednosti 198.958,13 eura s periodom trajanja od četiri godine. Voditeljica projekta dr.sc. Sanja Radeka predstavila je rezultate ovogodišnjeg početnog istraživanja i najavila ono što nas očekuje u slijedećem periodu.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

-Glavni cilj projekta je ispitivanje utjecaja inovativnih postupaka u proizvodnji vina od autohtonih hrvatskih sorti Malvazije istarske i Terana, te introduciranih sorti Graševine i Merlota, sa ciljem optimizacije kvalitativnih, bioaktivnih i nutritivnih parametara vina i nusproizvoda vinifikacije. Istraživati će se inovativne tehnologije poput ultrazvuka (sonikacije) za ekstrakciju fenolnih, aromatskih i nutritivnih spojeva, koje bi mogle ubrzati i skratiti proces maceracije masulja. Projekt obuhvaća kemijsku i senzornu karakterizaciju vina i nusproizvoda vinifikacije proizvedenih primjenom novih inovativnih tehnika, istražujući njihove bioaktivne, nutritivne, antioksidativne i antimikrobne potencijale te mogućnosti njihove primjene u prehrambene i protektivne svrhe, rekla je dr.sc. Radeka.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

U dosadašnjem dijelu istraživanja tijekom 2024. godine sukladno radnom i financijskom planu projekta VinNutriVit, nabavljena je odgovarajuća oprema za izvođenje vinarskih pokusa. Najvrijedniji dio opreme je ultrazvučni procesor za homogenizaciju i ekstrakciju masulja, zatim vijčana preša za hladno prešanje ulja sjemenki grožđa, inox posude, rashladni uređaj, laboratorijski ultrazvučni procesor za ekstrakciju, a nadograđen je i postojeći HPLC uređaj. Rezultati rada u prvoj godini doveli su do novih spoznaja oko bolje iskoristivosti svih subjekata tijekom proizvodnje vina.

-Podaci o kemijskom, bioaktivnom i nutritivnom sastavu vina i nusproizvoda proizašli iz ovog istraživačkog projekta, omogućit će bolje razumijevanje kemijskih i biokemijskih procesa do kojih dolazi primjenom određenih vinifikacijskih tehnika, dok će senzorna analiza proizvedenih vina i nusproizvoda vinifikacije potvrditi njihovu organoleptičku prihvatljivost i zdravstvenu ispravnost s ciljem dobivanja novog proizvoda. Budući da se neadekvatno zbrinuta komina grožđa smatra ekološkim problemom, mogućnosti iskorištenja nusproizvoda vinifikacije u nutritivne i protektivne svrhe, omogućilo bi dobivanje proizvoda s dodanom vrijednošću u kontekstu kružnog, održivog gospodarstva, rekla je dr.sc. Radeka.

U ime Instituta za poljoprivredu i turizam okupljene je pozdravio zamjenik ravnatelja dr.sc. Igor Lukić koji je istaknuo da je zadnjih desetak godina Institut izuzetno uspješan sa 30-tak projektnih financiranja što iz županijskih, što nacionalnih i EU fondova.

-Ovakvi projekti poput VinNutriVit su nam izuzetno bitni jer se bave tematikom vinogradarstva koja je važna za našu Istru i Hrvatsku jer je dio identiteta kulture i tradicije, ujedno i bitan faktor u gospodarstvu, a ima velike implikacije i na turizam, rekao je dr.sc. Lukić.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Na kraju su okupljeni imali priliku degustirati ovogodišnju Malvaziju, proizvedenu na Institutu po inovativnoj tehnologiji po ubrzanom i skraćenom procesu maceracije masulja, iskazavši oduševljenje kvalitetom probanog vina.

Uz Institut za poljoprivredu i turizam Poreč kao vanjski suradnici na projektu sudjeluju Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Odjel za biologiju, Sveučilišta J.J. Strossmayer iz Osijeka, te Podravka d.d. iz Koprivnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter