Pula - Zagreb - Ljubljana - Beograd

VIDEODRUM: Četiri benda, četiri stila, četiri grada, jedan zajednički projekt

Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se organizacije koje djeluju na području nezavisne kulture međusobno povežu i da ujedinjavanjem resursa i ideja zajednički stvaraju poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture

| Autor: Mladen RADIĆ
Pulski Sour

Pulski Sour


U utorak navečer na YouTubeu je emitiran prvi "Videodrum", koncertni videomagazin te virtualna turneja četiri benda iz četiri kluba i četiri grada - Pule, Zagreba, Ljubljane i Beograda.

Zajednički poligon

Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se organizacije koje djeluju na području nezavisne kulture međusobno povežu i da ujedinjavanjem resursa i ideja zajednički stvaraju poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture koja nastaje u četiri grada u kojima djeluju. Počelo je s Pulom i Dnevnim boravkom Rojca odakle je Boris Bjelica, poznat kao DJ Bebetto predstavio "Videodrum" i pustio ga u promet nastupom grupe SOUR, sastavljene od prekaljenih glazbenika s pulske scene, a koja je nedavno objavila spot za pjesmu "E, moj Bobi" u kojoj pjeva Livio Morosin. Tu pjesmu preksinoć nismo čuli, ali zato su s bendom u tri pjesme nastupili pjevači Dino Popović Popka, Vedran Župarić Hamo i Damir Baćac Beli, budući da još nisu našli stalnog pjevača. Između pjesama o grupi i njenim planovima na Bebettova pitanja odgovarao je Vedran Unukić, koji SOUR čini uz Arsena Pliška i Andreja Barca. SOUR su za početak prvog "Videodruma" pružili malo žestokog rocka, baš za razmrdavanje, a moramo istaknuti odličan zvuk.

Maali

Nakon SOUR-a uslijedilo je nešto potpuno drukčije i to iz zagrebačkog kluba Močvara odakle se javio Mate Picukarić, koji je predstavio kantautorski projekt Maali. Picukarić je poznat po tome što je svirao s više bendova i izvođača te za ovaj nastup okupio ekipu poznatih glazbenika. To su Domagoj Leljak (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Eleonora Hil (violina), Zvonimir Bajević (truba), Marko Gudelj (saksofon) i Kruno Levačić (bubnjevi). Iako Picukarić već dugo nastupa i svirao je različite žanrove, priznao je da ga trema trese jer, kako kaže, ima utisak da kroz svoje pjesme "predstavlja vlastitu djecu". Iz Močvare je predstavio sedmeročlani bend, a ono što smo čuli od njih bilo je puno emocija, vrlo smireno i donekle ambijentalno. Prošle godine, Maali je izbacio svoj prvi singl "Fall" koji je pobrao odlične kritike i izazvao odlične reakcije slušatelja.

Još jedno stilsko skretanje dogodilo se tako kada je u ljubljanskom klubu Channel Zero nastupio Tschimy, za kojeg kažu da je jedan od najsvježijih pridošlica na slovenskoj glazbenoj sceni, a prvi put se predstavio kao vokal prošle jeseni debitantskim art pop/r'n'b singlom "Hera". Njegov stil nazivaju alternativni r’n’b "koji spaja prošlost i sadašnjost i osjeća se kao kod kuće i u spavaćoj sobi i u mračnom i zadimljenom klubu". To se može nazvati tako ili prihvatiti komentar jednog od chattera na YouTubeu koji kaže da Tschimy pjeva "K-pop na slovenskom".

Večer su zaključili Daze, koji su sa svojih 15, 16 i 17 godina jedan od najmlađih sastava na beogradskoj sceni, a svirali su u KC Gradu. Budući da su dvotrećinski ženski trio koji čine Ilija, Katarina i Anđela i dolaze iz Beograda, naravno da su usporedbe s grupom Repetitor neizbježne, ali stilski se ipak razlikuju i voze nekom svojom alternativnom cestom te inspiraciju nalaze u indie sastavima raznih generacija i s različitih prostora, od Arctic Monkeys, preko Jarbola do Svemirka. Nemanji su ispričali o početku benda, procesu stvaranja i svom novom materijalu kojeg su predstavili u sklopu prvog "Videodruma".

Kao što su pokazali nastupi, bila su to četiri stilski potpuno različita sastava i izvođača, no koje bi u nekoj teoretskoj varijanti mogli zamisliti da nastupaju na jednom koncertu na jednom mjestu, u situaciji koja nije podređena nužnim epidemiološkim pravilima. Kako kažu pokretači cjelokupnog projekta, on se neće zaustaviti samo na glazbi te se za budućnost planiraju i druge aktivnosti kojima će se značajno obogatiti scena gradova koji sudjeluju u projektu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of