AUTORSKI KONCERT

U povodu rođendana skladateljice, pijanistice, harmonikašice, voditeljice zborova: VELIKI APLAUZ ZA ĐENI DEKLEVA-RADAKOVIĆ U ZAGREBAČKOJ MIMARI

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Koncert u povodu rođendana Đeni Dekleva-Radaković i njenog uspješnog djelovanja na hrvatskoj umjetničkoj glazbenoj sceni u zagrebačkom Muzeju Mimara organizirali su Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus

Autorski koncert u povodu rođendana Đeni Dekleva-Radaković, skladateljice, pijanistice, harmonikašice, voditeljice zborova, i njenog uspješnog djelovanja na hrvatskoj umjetničkoj glazbenoj sceni, održan je u zagrebačkom Muzeju Mimara. Na koncertu u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, nastupile su pijanistice Jadranka Celić Bernaz, Aleksandra Santin Golojka, Linda Mravunac Fabijanić, Elda Krajcar Percan i Tamara Jurkić Sviben, pijanist Sandro Vešligaj, klarinetist David Kumpare, harmonikašice Anamarija Lovrečić i Martina Jembrišak, vibrafonist Vedran Vojnić, sopranistica Tea Zec, harfistica Mirjana Krišković, Gudački kvartet Rucner te Mješoviti zbor Ivan pl. Zajc pod vodstvom Zlatana Sindičića. Svi su oni predstavili djela Đeni Dekleva–Radaković, koje je publika ispratila velikim pljeskom. U završnici koncerta slavljenica se zahvalila organizatorima te publici koja je stigla iz raznih krajeva, pa tako i iz Poreča i Pule.

Bogat umjetnički životopis

Đeni Dekleva Radaković rođena je u Pazinu 1949. godine.

Srednju glazbenu školu završila je u Puli, harmoniku je studirala na Staatliche Musikschule u Trossingenu, a kompoziciju i klavir na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Nakon završetka studija radi kao profesorica harmonike i gitare u Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli do 1974., a aktivna je i u Trossingenu te surađuje i s Elsbeth Moser, glasovitom umjetnicom na bajanu. Radila je kao profesorica klavira i harmonike u Glazbenoj školi u Pazinu, a od 1976. do 1998. profesorica je klavira i harmonike u Osnovnoj glazbenoj školi pri Narodnom sveučilištu u Poreču, gdje je bila i ravnateljica škole. Od 2004. je izvanredni, od 2013. redovni profesor, a danas redovni profesor u trajnim zvanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Od 2000. bila je predstojnica Odsjeka za glazbenu kulturu i harmoniku, a od 2000.–2008. voditeljica izvanrednog studija za glazbenu kulturu, Odjela za glazbu; od 2007. do listopada 2013. bila je prorektorica za nastavu i studente i predsjednica sustava za kvalitetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Članica je više umjetničkih i znanstvenih udruga te institucija u zemlji i inozemstvu. Predsjednica je programskog i stručnog odbora Susreta zborova Naš kanat je lip u Poreču, predsjednica međunarodnog žirija na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli i dopredsjednica Čakavskog sabora. Kao skladateljica, izvođač i pedagoginja kroz dugi je niz godina umjetničkog i pedagoškog rada sudjelovala u radu brojnih povjerenstva i žirija. Između ostalog urednica je Zbirke Naš kanat je lip od VII–XII izdanja i Zbirke duhovnih skladbi br.1. Višetruko je nagrađivana umjetnica, a njena djela izvode se na mnogim manifestacijama i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Promotorica glazbene umjetnosti

Djeluje i kao zborovođa Mješovitog pjevačkog zbora "Joakim Rakovac" u Poreču i pijanistica u komornim ansamblima Duo Istrija i Duo Romantico s kojima sudjeluje na raznim festivalima, glazbenim manifestacijama i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2007. objavila je CD Skladbe za klavir, a od 1998. objavila je 15 samostalnih zbirki vlastitih skladbi za različite muzičke ansamble, a od 1982. godine i u 12 zajedničkih notnih izdanja s drugim autorima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater