CIKLUS KONCERATA KOMORNE GLAZBE

ČETIRI GODIŠNJA DOBA: Skladba "Odsjaji" Đeni Dekleva-Radaković praizvedena u Lisinskom

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Skladba "Odsjaji" istarske skladateljice Đeni Dekleva-Radaković praizvedena je u maloj dvorani zagrebačke Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinki" u sklopu ovotjednog Ciklusa koncerata komorne glazbe Četiri godišnja doba. Skladba je pisana za gudački kvartet i solo harmoniku, a prošle je godine nagrađena 1. Nagradom na natjecanju za nove skladbe na manifestaciji Istria Nobillissima Trst/Rijeka. U Zagrebu su skladbu izveli gudački kvartet Rucner i solistica Martina Jembrišak iz Zagreba.

Uz trostavačnu skladbu "Odsjaji" Đeni Dekleva-Radaković na koncernom programu bile su skladbe Franza Schuberta, W. Amadeusa Mozarta, Francka Angelisa i Gorke Hremose. Saznajemo da je koncert pratila brojna zagrebačka publika te s velikim oduševljenjem pozdravila ovu praizvedbu.

Đeni Dekleva Radaković rođena je u Pazinu. Srednje glazbeno obrazovanje stekla je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli, a potom školovanje nastavlja na studiju harmonike u Trossingenu, u Njemačkoj. U Ljubljani je na Akademiji za glasbo 1975. diplomirala na studiju kompozicije u klasi prof. Dane Škerla. Diplomirala je i klavir u klasi prof. Hilde Horak.

Aktivno djeluje kao skladateljica, a skladbe joj se izvode na koncertnim podijima i natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se pedagoškom djelatnošću kao profesorica na Muzičkoj akademiji u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile, a ostvarila je i brojne koncertne nastupe. Članica je prosudbenih sudova na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Godine 2007. nagrađena je poveljom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za tridesetgodišnji pedagoški i umjetnički rad. Predsjednica je programskog odbora susreta zborova "Naš kanat je lip" u Poreču od 2003. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of