ZAGREB

U Kerempuhu praizvedena drama Marine Vujčić "Umri ženski"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava "Umri ženski", praizvedena u subotu u Satiričkom kazalištu Kerempuh po tekstu Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića, zabavni je kolaž karaktera unutar mreže obiteljskih i ljubavnih odnosa gdje običan život postaje poprište niza humorom začinjenih intimnih drama.

Tekst nagrađivane spisateljice Marine Vujčić u Kerempuhu je postavljen u adaptaciji Dore Delbianco i redatelja Minkovića, a riječ je o arhetipskoj priči o potrebi za ljubavlju i ispunjujućim partnerskim odnosima u komadu koji se u osnovi bavi potragom za srećom koja neprestano izmiče.

U središtu su priče tri sestre, Emilija (Mia Anočić Valentić), Patricija (Ines Bojanić) i Marta (Anita Matić Delić), koje utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke Barbare (Nina Erak-Svrtan).

Barbara je vječno dobro raspoložena žena u vezi s mlađim muškarcem, iako se pokazuje da taj muškarac zapravo više treba majku nego partnericu, dok njezine kćeri neprekidno stvaraju i prekidaju zamršene i nezadovoljavajuće ljubavne odnose: jedna je ljubavnica oženjenome muškarcu, druga u vezi s neuspješnim piscem kojega uzdržava, dok je treća, nespremna priznati da nema partnera, partnera izmislila.

One tvore četverolist snažnih ženskih glasova koji svojim temperamentom, iskričavošću i burnim emotivnim stanjima izvlače na površinu prepoznatljive životne i ljubavne drame.

Pokazuje se da je veza s mnogo mlađim muškarcem prepuna kompromisa, a jednako su neispunjujuće i ona ljubavnička i tajanstvena, ona imaginarna s partnerom koji ne postoji, kao i odnos u kojemu jača partnerica oprašta mane svojem umjetniku u usponu dok u toj žrtvi gubi dijelove sebe.

Kroz zaplete i emocije preuzete iz svakodnevnice razvija se predstava koja poseže za humorom kako bi intimne drame pojedinca pretočila u šaroliku mapu ljubavnih stranputica punih pogrešnih skretanja ali nikada ne odustajući od nade. Potraga za bliskošću protagonistkinja predstave "Umri ženski" životna je i prepoznatljiva, u komadu u čijem su središtu zamršene ljubavne priče protkane smijehom.

Igraju još Nikša Butijer (Fabijan), Damir Poljičak (Gregor), Luka Petrušić (Vladimir), te Iskra Jirsak (Valerija). Scenografiju je osmislila Irena Kraljić, a kostime Vedrana Rapić. Svjetlo je oblikovao Aleksandar Mondecar, a Darko Rundek autor je pjesme "Sjaj što izdaje".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater