KASTAV

SUSRET PUHAČKIH ORKESTARA ISTRE: Moćna glazbena kulisa u izvedbi stotina glazbenika svih generacija iz cijele Istre

Znana je uzrečica da glazba povezuje ljude, a u ovom slučaju povezuje i generacije i ruši barijere udaljenosti – jer, u Kastvu su se okupile stotine glazbenika s cijelog područja Istre, a svoje glazbeno umijeće su pokazali i oni od šest godina kao i oni koji su bliže 90-oj godini života. A kad sve ove generacije glazbenika zajednički zasviraju na flautama, klarinetima, saksofonima, trubama, trombonima, suzafonima, bubnjevima… – to je jedinstveno iskustvo za pamćenje

| Autor: Tea TIDIĆ
Na početku koncertnog programa zajedno je zasviralo 14 orkestara iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre (Snimila Tea Tidić)

Na početku koncertnog programa zajedno je zasviralo 14 orkestara iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre (Snimila Tea Tidić)


Nakon dvogodišnje pauze, održao se tradicionalni Susret puhačkih orkestara Istre. Zadnji pretpandemijski susret, održan je u Rovinju, a ovogodišnji, 47. po redu Susret puhačkih orkestara Istre održan je u subotu u Kastvu, u organizaciji Glazbenog društva Spinčići.

Susret puhačkih orkestara Istre tradicionalno se održava krajem proljeća već 47 godina. Ove godine Glazbeno društvo Spinčići po treći put je bilo domaćin ove manifestacije, u sklopu proslave 100 godina djelovanja Društva. Iako se program trebao održati na Crekvini i ispred Lože, jaka kiša koja je uporno lijevala cijelog dana primorala je organizatore na promjenu plana – tako se manifestacija "preselila" u školsku sportsku dvoranu "Matija Katalinić" u Kastvu.

Glazbeno društvo Spinčići pokazali su se kao odlični organizatori, jer unatoč promjeni lokacije, atmosfera je od samog početka bila nabijena enormnom količinom pozitivne energije - zbog kiše je otkazan tradicionalni mimohod, no glazbenici su, kako su pristizali, bili itekako željni svirke, pa su i puno prije početka službenog dijela programa poveli sa svirkom i plesom na parkiralištu dvorane. Zvuk puhačkih orkestara kao formacije je moćan, a kad se ujedine glazbenici iz 14 orkestara - to je jedinstveno iskustvo kakvo se može doživjeti samo na manifestacijama ovakve vrste.

(Snimila Tea Tidić)

Tako su se u subotu u Kastvu predstavili puhački orkestri iz hrvatskoj, slovenskog i talijanskog dijela Istre – a to su – redom kojim su nastupali: Glazbeno društvo Spinčići, Puhački orkestar Lovran, Pihalni orkestar Marezige, Limena glazba Pazin, Limena glazba KUD-a "Istarski željezničar" Roč, Limena glazba Rovinj - Banda d'ottoni Rovigno, Limena glazba - Puhački orkestar KUD-a Matka Laginje iz Sv. Lovreča, Brass band Zajednice Talijana Vižinada, Puhački orkestar "Naša sloga" Babići, Pihalni orkester Breg iz Doline, Glazbeno društvo "Sokol" Limena glazba Buzet, Limena glazba Zajednice Talijana Tar te Limena glazba Zajednice Talijana Buje.

(Snimila Tea Tidić)

Limena glazba Pazin (Snimila Tea Tidić)

Tradicionalno, susret je započeo uz himne, tako da je hrvatsku himnu izveo GD Spinčići, slovensku himnu PO Marezige, talijansku himnu LGZT Vižinada, ZT Buje i LG Tar, a svi orkestri zajedno su izveli skladbe "Krasna zemljo", "Kastav gradu" i "La Bonita". 

(Snimila Tea Tidić)

Pihalni orkester Marezige (Snimila Tea Tidić)

I dok je prva asocijacija da puhački orkestri obično sviraju koračnice, na susretu u Kastvu orkestri su izveli vrlo šarolik program gdje se našlo ponešto za svačiji ukus – poput "Beggin" od Maneskina, "Back in Black" AC/DC, "Fear of the Dark" Iron Maidena, swing standarda kao "Mack the Knife", dobro znane špice na crtićima "Looney Tunes" ili pak dječjeg evergreena "Il ballo del qua qua", "Welcome to the Jungle" i "Sweet Child o Mine" Guns n' Roses, pa mix pjesama grupe Coldplay… a uz to i mogle su se čuti i skladbe pisane upravo za ovakve ansamble.

(Snimila Tea Tidić)

Brass band Zajednice Talijana Vižinada (Snimila Tea Tidić)

Znana je uzrečica da glazba povezuje ljude, a u ovom slučaju povezuje i generacije i ruši barijere udaljenosti – jer, u Kastvu su se okupile stotine glazbenika s cijelog područja Istre, a svoje glazbeno umijeće su pokazali i oni od šest godina kao i oni koji su bliže 90-oj godini života. A kad sve ove generacije glazbenika zajednički zasviraju na flautama, klarinetima, saksofonima, trubama, trombonima, suzafonima, bubnjevima… – to je jedinstveno iskustvo za pamćenje.

(Snimila Tea Tidić)

Limena glazba Zajednice Talijana Buje (Snimila Tea Tidić)

Na kraju koncertnog programa predstavnici glazbe iz Buja preuzeli su zastavu kao domaćini idućih susreta Puhačkih orkestara Istre.

(Snimila Tea Tidić)

Zajednička fotografija orkestara Sv. Lovreč, Rovinj i Vižinada (Snimila Tea Tidić)

Organizaciju 47. susreta puhačkih orkestara Istre omogućili su Grad Kastav, Turistička zajednica Grada Kastva, Zvončari Vlahov breg i Korensko, Caffe bar Tin i Autorijeka rent a kombi Robert Mardt.

(Snimila Tea Tidić)

Limena glazba KUD-a "Istarski željezničar" Roč (Snimila Tea Tidić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini