OVE SUBOTE

SLAVLJENIČKO IZDANJE ROŠTILJARKE: Obilježavanje dva desetljeća rada uz koncert, okrugli stol i druženje u Klubu Uljanik

U koncertnom programu, koji počinje u 20 sati, nastupit će nove pulske snage - Rifft, The Freaktion, Fonjatura, Immobile i The Secularists

| Autor: Tea TIDIĆ


U subotu, 19. lipnja, u Klubu Uljanik održat će se jubilarna Roštiljarka, kojom se obilježava impresivnih dva desetljeća ove radijske emisije koja je s godinama prerasla u koncertni program kao i udrugu koja promovira pretežno metal ali i druge žanrove alternativne glazbe.

Najavljen je koncertni program, okrugli stol i druženje, a sve počinje u 17 sati uz DJ program.

U koncertnom programu, koji počinje u 20 sati, nastupit će nove pulske snage - Rifft (progressive metal), The Freaktion (alter/rock), Fonjatura (punk), Immobile (punk/hardcore) i The Secularists (punk/hardcore).

Prije koncerta, od 18 sati, održat će se okrugli stol gdje se može očekivati prava retrospektiva posljednja dva desetljeća - tema je "Glazbena scena u Puli u vremenu od 2000. do 2020.", a sudjeluju dobro znani akteri pulske scene, glazbenici i promotori - Mladen Medić - Distor, Igor Šaponja - Šapo, Karlo Mirković - Karlito, Dino Popović – Popka, Mihaela Tikvicki – Minky i Zlatko Gotovac - Zlajo.

Sudionici okruglog stola

Godine 2000. godine glazbeni entuzijasti Zoran Mladenović - Srle i Zlatko Gotovac - Zlajo pokrenuli su radijsku emisiju na Radio Maestralu, a vrlo skoro Roštiljarka je svoje aktivnosti proširila i na koncertnu prezentaciju raznih sastava iz svijeta rock, metal, punk, hardcore, crossover, gothic te mnogih drugih podstilova alternativne glazbe, kako iz Hrvatske te drugih zemalja, tako i što je bio i primarni cilj, pulske scene.

- Zašto baš Roštiljarka? Naime, još devedesetih u pulskom žargonu - "roštiljati", bio je čest izraz pri spomenu na dobru i žestoku glazbu, tako da jednostavno nije bilo dvojbe koja riječ će biti nositeljem novoga projekta, kaže Zlatko Gotovac - Zlajo.

Uz Zlatka Gotovca kao konstantu projekta, te Srleta, u realizaciji radijske emisije i koncertnih događanja, prvih godina, sudjelovali su i Alen Šajina te Svetlana Barać - Ceca, dok je najveći dio dosadašnjeg rada bio upravo vezan uz trio Mihaela Tikvicki - Minky, Darko Rajić - Bato i Zlajo.

Ovi pulski zaljubljenici u glazbu bili su osnova, na koju se nadograđivala cjelokupna pulska scena, te je tako u proteklih dvadeset godina, što u koncertnom, što u radijskom dijelu, sudjelovao gotovo svaki bend iz Pule, između ostalog: Popeye, KUD Idijoti, Trijo porkodijo, Nailed, Problemi, Bolesno grinje, AntiTodor, Mortal Divinity, Mad Face, Blockade Runner, Super Booster, Flanger Danger te mnogi drugi.

Uz promidžbu pulske scene, zamisao Roštiljarke bila je i što intenzivnije povezivanje sa inozemnom scenom, festivalima, diskografskim kućama, grupama, klubovima te je tako ostvaren veliki broj ekskluzivnih intervjua sa svjetski poznatim grupama kao što su: Nightwish, In Flames, Kreator, Anthrax, W.A.S.P., Dimmu Borgir, Hammerfall i dr. Isto tako, Roštiljarka je vršila promidžbu za mnoge festivale i koncerte, snimala najavne reklame, između ostalog za: Exit, Summer Breeze, Metal Camp i dr., te u prvom redu domaće – pulske; Seasplash, Monte Paradiso, Viva La Pola! i dr.

20 godina Roštiljarke

Od nastupa u koncertnom dijelu, ekipa Roštiljarke se s posebnim ushićenjem prisjeća dolaska legendarne stoner rock grupe Karma To Burn, koja je u organizaciji istoimene ekipe u Puli nastupila 2011. godine, te isto tako nastupa odličnih inozemnih grupa, između ostalog: Infected Rain, Burning Witches, Gonoreas, Frantic Amber, Pokerface, Rumors Of Gehenna i druge.

Uz pulske i inozemne sastave, Roštiljarka je od samoga početka sa velikim žarom pratila i koncertno predstavljala i domaće (hrvatske) bendove, pa tako pamtimo sjane nastupe: Fathera, Forlorn Legacya, Gorthaur's Wratha, Devastationa, Infernal Tenebre, Omega Lithiuma, Ashes You Leavea, Phantasmagorie i brojnih drugih.

Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti u caffe baru Mimoza, kao i na samom ulazu u Klub Uljanik na dan koncerta. Program završava u ponoć.

Bendovi koji nastupaju:

Freaktion

FREAKTION, četveročlani alter rock sastav postoji od 2018. godine a nastao je za vrijeme Rock Campa iste godine, kada Vasja, Toni i Maja – originalni članovi, uvelike inspirirani ostalim prijateljima koji su već svirali u bendovima, odlučuju osnovati vlastiti. 2019. bendu se priključuje i Gabriel, i time zaokružuju postavu. Odrastajući uz dobru glazbu; Muse, Red Hot Chili Peppers, Gorillaz, Atomsko sklonište, KUD Idijote i dr., osnovavši bend, Freaktion čestim susretima na probama dolaze do vlastitih idejnih rješenja, riffova, izgrađuju stil, te nastaje pregršt zanimljivih autorskih stvari, između ostalog; „Calamity“, „Nemesis“, „Evil in Disguise“, „Mousetrap“, „Madeleine“, kroz koje se provlače i preispituju raznovrsne teme poput obiteljskog nasilja, osobnih borbi, kritike društva do ekoloških problema, a posebnu melodioznost i pitkost glazbenoj podlozi daje osebujan glas pjevačice Maje. Neke od najvećih želja benda, su jednog dana zasvirati s Radioheadom i Museom, kao najvećim i najdražim uzorima benda. Freaktion poručuju, kako im je glavna vodilja te cilj, da svakog slušatelja što bolje povežu s njihovim stvaralaštvom, kako bi mogli iskusiti užitak koji oni sami osjećaju dok stvaraju i izvode glazbu. Za ovu godinu najavljuju snimanje prvog albuma, a za nastup 19.6. namjeravaju izvesti upravo presjek toga materijala. 100% smo sigurni, da će nas oduševiti.

Rifft
THE RIFFT, metal scena (uz punk i hardcore) već desetljećima predstavlja generator pulske nezavisne scene, te tako uz grupe osamdesetih, između ostalih; Cronos, Devastation preko izrazito kreativnih devedesetih i Sexton, Blockade Runner, Aeon, preko novoga tisućljeća i Skepsis +, Mortal Divinity i mnogih drugih bendova, dolazimo do trenutka koji postaje izvorište za buduća kretanja na sceni, a jedan od tih okidača je THE RIFFT, tročlani progressive metal bend iz Pule. 2000. na inicijativu Josipa – basiste/vokala i Andrije - bubnjara, kojima se u međuvremenu priključuje i Egon - gitara/vokal, uz inspirativne vodilje kao što su teški riffovi koji su odzvanjali prilikom preslušavanja glazbe, strasti prema performansu, atmosferi koja se može dobiti sklapanjem zvukova različitih instrumenata, te raznim utjecajima koji se kreću od bendova kao što su Metallica, Dio preko Stratovarius, Nightwish, Dream Theater do Gojire, Isis, Karnivool i dr. nastaje THE RIFFT. Dečki navode kako se izričajem ne ograničavaju na jedno područje, već uz baznu progressive viziju, istraživanjem stvaraju tzv. all metal. I glazbu i tekstove rade timski, a najveća želja u 2021. im je završiti i snimiti prvi album. Također, velika očekivanja imaju i u smislu što bržeg povratka u normalu uz pregršt nastupa.

Immobile
IMMOBILE, punk, hardcore izričaj, jedan je od najistaknutijih simbola zašto se upravo Pula nalazi na karti gradova koji su prepoznati kao „mjesta gdje se oduvijek svirala dobra mjuza“. Od prvih punk bendova krajem sedamdesetih, preko hardcorea osamdesetih, i svih u godinama koje su uslijedile, gotovo 45 godina, u Puli se roka i praši naveliko. Četvorka navučena na „pankčinu“ u sastavu: Marsel – gitara, Tin - bubnjevi, Rafi – bas/pozadinski vokal i Matija – vokal, uz veliko guštanje i inspiraciju preko američke scene s početka osamdesetih i bendova kao što su: Black Flag, Minor Threat, Jerry's Kids, Gang Green, R.K.L. i dr. odlučuju osnovati vlastiti bend. Stvarajući, u duhu tih izvornih bendova, zadržavajući glavne smjernice koje se očituju u beskompromisnosti, energiji i snazi mladih buntovnih ljudi, IMMOBILE vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima, kaos zagarantiran, a pripremajući se za nastup na Roštiljarci poručuju: „Konačno se vidimo na koncertu, a s ljetom uvjerenja smo da ćemo i u potpunosti zaboraviti na korona ludilo!“.

Fonjatura
FONJATURA, pulski (više) punk, (manje) hardcore bend čiji najraniji dani sežu u 2013. godinu, vrijeme kada se susreće ekipa iz kvarta, basist Matej i gitarista Vincent. Vincentovo glazbene sazrijevanje bilo je podosta inspirirano očevim putevima (Wolgy je svirao u Frontalnom udaru) a i otac prvog bubnjara Fonjature, Matije Šestana, je također svirao u Frontalnom. Općenito, pulska scena (Antitodor, KUD Idijoti, FOB,...) je imala izrazito bitan utjecaj na nastanak Fonjature. Bendu ime pak daje Kristijan Dellabernardina – Kolumbo (ex Šupci). Demo materijal „Znam“ Fonjatura snima 2014. i može se pronaći na SoundCloudu. Prvi album „Schizophrenia“ nakon dužeg niza godina snimanja (uz sudjelovanje drugog bubnjara Ivana Hačića – Haće) te pauze u radu benda, konačno je 2020. ugledao svjetlost dana. Na albumu gostuju Mare (Frontalni udar), Zajo (Kani bastardi) i Darko Rajić - Bato. Snimanje je vodio Wolgy, za mix i master su zaslužni Vini i Dino Krivičić, a u naknadnom snimanju i dorađivanju stvari sudjelovao je i Matej, dok je za odličan omot svoje umijeće pokazala Antonela Požarina. Kroz album se prožimaju teme i događanja iz društva i okoline kroz prizmu i viđenje samih članova benda, te su u mnogočemu zadržani stavovi i razmišljanja iz ranih dana punka. Album je moguće poslušati na you tube-u a isto tako nabavljiv je i u fizičkom obliku preko članova benda. Na nastupu 19.6. Fonjatura vas očekuje u sastavu: Vincent Ereš (Vini) na gitari i vokalu, Tin Januš na bubnjevima i Matej Peharda (Peh) na basu i vokalu, a ovoga ljeta bi trebali nastupiti i u Šibeniku. Za sebe će uvijek reći kako su oni samo obični mladići koji vole svirati i dobro se zabavljati.

The Secularists
THE SECULARISTS, preko roditelja sklonih alternativnoj glazbi kao i susretima u Rojcu, ideja o punku i glazbi, budućih članova grupe The Secularists, s vremenom poprima sve jasniju formu i tako krajem 2019. Mateo uz Noaha odlučuje osnovati bend, a nakon potrage za ostatkom ekipe, bendu se priključuju i bubnjar Henri i gitarist Tobi. Dečki ističu kako su prvi bendovi kroz koje su upoznali punk oni klasični - The Clash, Sex Pistols, The Ramones a otkrivajući nova područja to se proširilo i na Nirvanu, Rudimentary Peni, Nailbomb, Bad Brains, Disrupt, SOAD i dr. Isto tako, dečki naglašavaju kako je ulazak u punk za njih bio otkrivanje slobode unutar razmišljanja novog vremena, ideje upravljanja nad vlastitim životom, protivljenjem u smislu nametnutih hijerarhija u društvu i dr. Sve ovo je najveća inspiracija dečkima i pri stvaranju glazbe i tekstova, a misao će zaokružiti kako je za njih punk više od same glazbe. Osim u punku, dečki često uživaju i u metalu, grindcoreu, freak folku, reggaeu, noise rocku i mnogočemu drugom. Sa vama uživo 19.6. i The Secularists u sastavu: Mateo Žufić – vokal, Tobija Da Ponte – gitara, Noah Cvijanović – bas i Henri Šuran – bubnjevi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini