DVODNEVNI KONCERTNI PROGRAM

RADIO ROJC LIVE SESSIONS: Bendovi nove generacije predstavili se pulskoj publici

Prve večeri publiku je rasplesao sastav nemanja predvođen pulskim mladim gitaristom Lukom Šipetićem poznatim po radu u sastavima kao što su NLV, Para Lele i pastele

| Autor: Mladen RADIĆ
Seine (Snimio David Gasson)

Seine (Snimio David Gasson)


U dvorištu Rojca protekli je vikend održan dvodnevni koncertni program "Radio Rojc Live Sessions" koji je okupio četiri benda mlađe generacije koje baš i ne viđamo često, a koje je publika dobro prihvatila, te se i prostor pokazao taman za ovakav koncert, a nastup je prenošen i na Radio Rojcu.

Opustili publiku

Prve večeri publiku je rasplesao sastav nemanja predvođen pulskim mladim gitaristom Lukom Šipetićem poznatim po radu u sastavima kao što su NLV, Para Lele i pastele. Šipetić se pojavio u crnom kostimu, kao nekakav vještac ili čarobnjak s ogromnim cilindričnim šeširom kojeg je ubrzo morao skinuti. Stilski bend vuče na Bambi Molesters u nekim pjesmama iako imaju neki svoj stil. Svi su zajedno napravili su lijepu atmosferu i opustili publiku koja je tražila bis, ali ga nisu dobili.

Prvu večer otvorio je duo Seine iz Zagreba i to je desetogodišnji kantautorski projekt Ivana Ščapeca. Bend danas nastupa u postavi gitara-bubanj i sve se više okreće elektronskom zvuku, kojeg prate math i trip hop ritmovi, dok poetska preokupacija iz intimnog pojedinačnog seli u distopijsko i političko.

Drugu večer nastupila su također dva benda. Prvo Ivan Grobenski i Siromahi & Lazari koji su publiku poveli na jedno mistično putovanje sjeverozapadnom Hrvatskom, tamo negdje između Mure i Drave, da bi završili jednim bluesom koji je inspiriran pogrebnim običajima iz Podravine. Osim po to svom neotradicionalnom i eksperimentalnom etnu (u nedostatku bolje sročenog opisa), Grobenski je poznat i po svom karakterističnom vokalu. Jest, čuli smo već takve varijante, ali ovo nas je ipak uspjelo iznenaditi.

Za Denisa Kataneca koji je preksinoć nastupio sa svojom Klinikom, Grobenski je u šali rekao da ima "30 tisuća pjesama". Riječ je o čovjeku koji je na sceni već desetak godina, a glasom i stilom pjevanja jako podsjeća na Bretta Andersona iz grupe Suede. Klinika je prošle godine objavila album "Jada jada" koji bi se do kraja mjeseca trebao pojaviti i na vinilu, a danas bi trebao biti objavljen i novi spot. Katanecove pjesme mahom podsjećaju na dječje brojalice, a i on sa svojim visokim glasom djeluje poput djeteta koje ne može ili možda ne želi odrasti. Te pjesme nisu baš tako bezbrižne kao što se čini na prvi pogled, ali ima tu puno zaigranosti, no možda je u pitanju i nekakvo samoparodiranje, kao da samog sebe ne uzima odviše ozbiljno. Kako ništa nije samo crno ili bijelo i tu je teško povući neku jasnu liniju. Katanec i ekipa su, kao i ostali bendovi koje smo vidjeli i čuli u te dvije večeri, dovoljno prepoznatljivi.

Nova generacija

"Radio Rojc Live Sessions" predstavio je bendove nove generacije, no još ćemo vidjeti koliko će se oni uspjeti održati, a da se sami ne zatvore u neki hermetični stilski ili čak geografski prostor, pa da bendovi koji su, npr. iz Zagreba, uglavnom sviraju po Zagrebu i okolici dok su, recimo u Puli nepoznati, i obrnuto.

Sva četiri benda zastupljena su            i na kompilaciji "Zagreb calling: generacija bez refrena" koju je nedavno objavio Menart.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter