PRESTIŽNA NAGRADA

Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su ZDENKA KOVAČIČEK I SILVIO FORETIĆ

| Autor: Glas Istre
Zdenka Kovačiček / Silvio Foretić (Snimili Hrvoje Zalukar / Matej Grgić Arhiva Cantusa)

Zdenka Kovačiček / Silvio Foretić (Snimili Hrvoje Zalukar / Matej Grgić Arhiva Cantusa)


Upravni odbor Porina, nakon posthumno dodijeljenog Porina za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu, ovu prestižnu nagradu koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, dodjeljuje i pjevačici Zdenki Kovačiček te skladatelju Silviju Foretiću.

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi. Ove godine to su upravo "žena za sva vremena", jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica Zdenka Kovačiček kao i skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić.

"Tu šarolikost, ali i suverenost ovladavanja stilovima u kojima se i danas usuđuje okušavati - nakon 65 godina umjetničkog staža i u dobi kad većina pjevačica eventualno zapjeva na nekoj penzionerskoj fešti ili u najbolju ruku izvodi samo nekolicinu provjerenih standarda iz svoje karijere - Zdenka podastire i na novom albumu "Konstatacija jedne mačke". Pjevačkom energijom i eksplozivnošću glasa iznova nas zapanjuje lakoćom kojom kroti blues, soul, gospel, rock i jazz skladbe te ulazi u duet ili čak u duel s enfant terribleom rocka Davorom Gopcem i hip hop primadonom Mirelom Priselac - Remi nakon kojeg ne bi čudilo da njezin sastav Elemental pozove Zdenku na uzvratno gostovanje", napisao je o ovogodišnjoj dobitnici Porina za životno djelo glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Muzikologinja Saedeta Midžić o našem cijenjenom skladatelju Foretiću kaže, između ostalog, sljedeće:

"S 15 godina napisao je 6 kratkih skladbi dvanaest-tonske inspiracije po opisu metode iz Andreisove Povijesti glazbe, što ne ukazuje samo na stremljenje novom, nego i na čovjeka riječi i knjige. Pisat će tekstove svojih djela, pjesme (ciklus Merde de siecle o uništavanju svijeta) i glazbene kritike. Foretić izrasta u "strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja" (S.F.), u zbunjujućeg avangardista / postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of