ELIS LOVRIĆ

Osebujna umjetnica iz Labina objavila novi album i knjigu "Kanat od mora": GLUMAČKO I KANTAUTORSKO ZNANJE PRETOČENO U TEČNO ISPRIČANU GLAZBENU PRIČU

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Elis Lovric

Elis Lovric


Elis Lovrić, akademska glumica i osebujna multijezična kantautorica iz Labina, koja govori pet i pjeva na deset jezika, poznata po pjesmama na labinjonskoj cakavici, ovih je dana objavila svoj novi album "Kanat od mora". Album prati knjiga pjesama "Kanat od mora - Štorija od muziki" / "Pjesma od mora - Glazbena priča" u kojoj su tekstovi s labinjonske cakavice prevedeni na književni hrvatski. Izdavač albuma i knjige "Kanat od mora" je Akcent Studio.

Brojna priznanja

"Ovaj album začet je 2015. godine. Bila je to moja druga samostalna produkcija u životu. Htjela sam spojiti svoje glumačko i kantautorsko znanje u ono što volim, u jednu tečno ispričanu glazbenu priču. Ispričanu srcem i sjećanjem. Intuitivno. Sama na sceni. Red poezije, red glazbe, bez ijednog privatnog obraćanja publici, samo stihovi i pjesma. Svijetlo, mrak, gitara, usna harmonika ili glas a cappella. Nakon premijere "Kanat od mora" 27. kolovoza 2015. kod Špine u Labinu, odlučila sam da će tako izgledati i album. Prošlo je nešto godina, ali album je tu, upravo onakav kakvog sam željela", kaže Elis Lovrić.

"Kanat od mora" kombinacija je poezije na labinjonskoj cakavici i pjevanih kompozicija. Među pjesmama na albumu su i one koje su već objavljene kao singlovi i predstavljene na festivalima u Splitu i Šibeniku. Upravo na Šibenskim večerima dalmatinske šansone Elis već tri godine za redom osvaja priznanja struke. Pjesma "Od kad te poznon" 2019. osvaja 2. nagradu žirija, a pjesmom "Je ča je", koja se također nalazi na albumu, Elis osvaja Nagradu za najbolje kantautorsko djelo 2020.godine. Ovogodišnja pjesma "Brodolom" osvojila je 1. nagradu žirija. Na albumu je i pjesma "Kova je naša" objavljena u ožujku ove godine povodom stote obljetnice Labinske Republike. Tu je i "Fanica", pjesma kroz koju Elis emotivno interpretira svoju ulogu Fanice iz predstave "Vježbanje života", koju izvodi na daskama koje život znače u predstavi "Vježbanje života 2".

Ljepota i uzvišeni osjećaji

Knjigu pjesama "Kanat od mora - Štorija od muziki" / "Pjesma od mora - Glazbena priča" u kojoj su tekstovi sa labinjonske cakavice prevedeni na hrvatski književni jezik, a koja prati album, najbolje opisuju riječi Enesa Kiševića napisane povodom izlaska štorije od muziki.

"Sve što je u knjigama zapisano moglo bi se reći i drukčije, ali kad čitate ili slušate Elis Lovrić kako piše i pjeva na svom materinskom jeziku, nijedan vam istarski pejzaž neće više biti potpun bez njezina glasa.

'Kanat od mora' knjiga je jednako bliska i ribaru, i akademiku, i vinogradaru, i pjesniku. Bez obzira volite li ili ne volite poeziju, ova će vam knjiga darovati mnogo ljepote i uzvišenih osjećanja. Pročitavši Elisine pjesme u jednom dahu cijelim mi tijelom prostrujaše stihovi istarske Male Sirene: Ja voce zapren / usta upren / i kanton.", ističe Enes Kišević.

Elis Lovrić za sljedeću godinu planira turneju na kojoj će svoj "Kanat od mora" predstaviti diljem Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of