SOUNDPAINTING PLATFORMA

Novi koncertni projekt u Dnevnom boravku Rojca: Quarantotto, Radaković i Tovirac u triju QuRaTo

| Autor: Mladen RADIĆ
Trio QuRaTo

Trio QuRaTo


Soundpainting platforma Pula 2022. predstavlja događanje iz "Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3" pa tako u nedjelju u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca nastupa Trio QuRaTo, uz slobodan ulaz. Trio čine Marco Quarantotto - bubnjevi/predmeti, Neven Radaković - Rhodes električni klavir/analogni sint/fx/samplovi/live procesing i Miroslav Tovirac - električni bas gitara/fx/live procesing.

Eksperimentalni trio QuRaTo usmjeren je na istraživanje i propitivanje elektro-akustičnog zvuka i intuitivnih kompozicijskih odnosa u kontekstu slobodne improvizacije i skladanja uživo. Naziv QuRaTo hibridna je složenica triju prezimena glazbenika koji ga čine (Quarantotto/Radaković/Tovirac), a konceptualno (od talijanske riječi "curare", što znači "njegovati") ironizira eksperimentalni proces koji stoji dijametralno nasuprot onome što u kompozicijskom i bendovskom žargonu podrazumijeva "klasično" skladanje i uvježbavanje glazbenog materijala.

Otkrivanje, otklon od sebe i stilske prepoznatljivosti, prevrednovanje vlastitog glazbenoga iskustva i memorije, te prisustvo kao putokaz za prepoznavanje pukotina u vremenu koje vode ka neočekivanom i neidiomatskom, neke su od odrednica i preokupacija ovog sastava.

"Ovo je bend koji ne postoji. Ovo je glazba koja to možda neće biti. Ovo je nešto što se zaboravlja da bi se slušalo, nešto što bi se, eventualno, moglo zaista čuti - 'nešto' što je 'ništa' - 'ništa što je - nezaboravno'...", kaže Radaković.

Koncertu će prethoditi umjetnička rezidencija koja će se održati u klubu Kotač i u Dnevnom boravku Rojca, u sklopu koje će troje glazbenika Quarantotto, Radaković i Tovirac provesti umjetničko istraživanje pod nazivom "IMPROViziJE_0.4", te u sklopu rezidencijalnog programa snimiti materijal za buduće izdavanje nosača zvuka. Umjetnička rezidencija je otvorena za sve zainteresirane, a rezultat će uskoro biti dostupan na YouTube kanalu Soundpainting platforme Pula kao audiovizualna dokumentacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater