ŠTO NAKON OUTLOOKA I DIMENSIONSA?

Najveći svjetski festival elektronske glazbe, belgijski Tomorrowland, dolazi u Pulu? TO JE DOGAĐAJ VEĆI OD ULTRE, NA KOJEG DOLAZI SKORO POLA MILIJUNA LJUDI IZ CIJELOG SVIJETA

| Autor: Zoran ANGELESKI

Baviti se neslužbenim informacijama tko će naslijediti atraktivne pulske lokacije, stvoren brend i publiku elektronske glazbe tik nakon završetka oproštajnih izdanja Dimensions i Outlook festivala čini se malo nezahvalnim prema britansko-hrvatskim organizatorima koji su kroz cijelo proteklo desetljeće na štinjanski poluotok i u pulsku Arenu dovodili desetke super svjetskih imena elektroničke, hip-hop, reggae glazbe i ostalih srodnih žanrova.

Činili su to profesionalno i tvrdoglavo unatoč prvotnom protivljenju i kočenju lokalne zajednice (koja je licemjerno, a taj je 'instinkt' viđen već 1969. na Woodstocku, ušutjela kad su počeli kapati veliki novci) i unatoč tome što im gradske vlasti nisu doveli struju na tvrđavu Punta Christo, iako su deseci milijuna ostajali vlasnicima apartmana i raznoraznim pulskim obrtnicima i trgovcima.

Na drugoj strani, ostat će kritike zbog širenja kulture konzumiranja droga na tim festivalima, kao i zbog kolonizacije našeg priobalja za strane ulagače i pretežito inozemne konzumente.

Uz ogradu zbog izostanka službene potvrde, ne šteti prenijeti neslužbene informacije koje kruže Pulom o navodnom dolasku idućih ljeta najvećeg svjetskog glazbenog festivala, belgijskog Tomorowlanda u Pulu te, s druge strane, o dolasku splitske Ultre na, još uvijek za građane zatvoreni pulski Muzil.

Zbog nužnosti višemjesečnih, gotovo cjelogodišnjih priprema za festivale idućeg ljeta u Puli, vrlo brzo će se i službeno saznati koliko su realne ove spekulacije.

Tomorrowland je najveći i najpoznatiji festival dance i techno glazbe. Prvo izdanje održano je 2005. u belgijskom mjestu Boomu nedaleko Antwerpena, gdje se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u srpnju.

Iako je većina tih zvijezdi gostovala u Hrvatskoj odnosno Istri, među najznačajnijim DJ-evima koji su nastupili ističu se Armin van Buuren, David Guetta, Paul van Dyk, Tiësto, Avicii i Afrojack. Prije dvije godine festival je posjetilo čak 400.000 ljudi, a privlačnim ga čine mega pozornice i njihova vizualno-svjetlosna raskoš.

Često na top listi deset najboljih svjetskih festivala prvo mjesto zauzima upravo Tomorroland - od desetog do prvog nižu se tako teksaški Austin City Limits, britanski Glastonbury, brazilski Rock in Rio, čikaški Lollapalooza, Burning Man (Black Rock Desert, Nevada), mančesterski Bonnaroo, Electric Daisy Carnival u Los Angelesu, kalifornijska Coachella, Ultra Music Festival u Miamiu te na prvom mjestu belgijski Tomorrowland.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini