ODRŽAN KONCERT

JAZZISTRA ORCHESTRA I KRISTIAN TERZIĆ: Uigrana ekipa i vrhunski glazbenik na djelu

Na prostor koji neko vrijeme nije bio u upotrebi zbog uređenja muzeja, ovaj big band bez čijeg je nastupa teško zamisliti ljetnu, ili u ovom slučaju ranojesensku sezonu, doveo je svog prijatelja, cijenjenog rovinjskog jazz fusion klavijaturista Kristiana Terzića koji je na sceni više od dva desetljeća

| Autor: Mladen RADIĆ
Kristian Terzić (Snimio Duško Marušić Čiči)

Kristian Terzić (Snimio Duško Marušić Čiči)


Iako je ljeto završilo, sezona koncerata na otvorenom se još nije predala pa je tako preksinoć JazzIstra Orchestra nastupio na prostranom platou ispred Arheološkog muzeja Istre. Na prostor koji neko vrijeme nije bio u upotrebi zbog uređenja muzeja, ovaj big band bez čijeg je nastupa teško zamisliti ljetnu, ili u ovom slučaju ranojesensku sezonu, doveo je svog prijatelja, cijenjenog rovinjskog jazz fusion klavijaturista Kristiana Terzića koji je na sceni više od dva desetljeća.

Autorske skladbe

U takvom odnosu kreativnih snaga nije se trebalo posebno odmjeravati jer je otpočetka bilo jasno da se dobro poznaju. Oni su uigrana ekipa, a Terzić je vrhunski glazbenik i tu se nema što previše dodati. Uz dinamične ritmove i melodije koji nekako pašu ovoj, drugoj polovici devetog mjeseca, sasvim su se dobro uklopili u gradski ambijent i stvorili dobru atmosferu. Uglavnom brže stvari uz tek pokoji sjetni dašak obilježile su repertoar sačinjen od Terzićevih autorskih skladbi aranžiranih za jazz orkestar.

Terzić se i na taj način pokazao kao jak autor čije kompozicije mogu bez problema pokriti cijeli koncert, pogotovo kada su dobro aranžirane i pogotovo u ovoj varijanti, sa sedamnesteročlanim sastavom uza sebe, zvuče prilično kompaktno. Iskusnom Terziću nije nikakav problem pokazati najbolje od sebe, a dok svira djeluje potpuno uživljen u to što radi. Slično je i s JazzIstra Orchestrom koji nekim dobrim čudom i dalje svira, tako da kada se spoje entuzijazam i iskustvo glazbenika koji znaju što rade i rade to što žele, rezultati ne mogu izostati. Što je najvažnije, oni svaki put prirede nešto novo, njihovi koncerti imaju koncept, priču i svaki od tih koncepata je drukčiji.

Foto

Iako su sjedala bila popunjena, prema epidemiološkim pravilima, zvuk jazza u koncertnoj izvedbi proširio se okolinom tako da su neki nastup odslušali sa strane platoa. Koncert je imao neku svoju krivulju napretka, pa je njegov najjači dio dosegnut skladbom u kojoj se udaraljke koriste da bi se prizvali zvukovi nekih dalekih, možda afričkih, plemena. Ovo skretanje u vode world musica je privremeno, ali vrlo efektno i malo razbija neku postavljenu šprancu te postavlja i temelje za idućih par skladbi s kojima se naznačuje kraj koncerta.

Zahvale publici

Prije zadnje izvedbe Terzić upućuje zahvalu publici, Branku Sterpinu i svim glazbenicima te Denisu Budimu za razglasom, uz želju da se ovakve svirke nastave. Miron Hauser najavljuje kraj koncerta, ali ne prije nego što se publika počasti jednim bisom. Kada se ruke glazbenih znalaca slože, puno toga se može i to uživo. Na kraju, bilo je zanimljivo vratiti se na plato ispred arheološkog muzeja na kojem su se nekad održavali jazz koncerti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater