FESTIVAL ROCKS&STARS @ CAVE ROMANE

GLASNA, EMOTIVNA I BESKOMPROMISNA PORUKA ZA MIR I SOLIDARNOST odaslana kroz izvedbu mladih ukrajinskih glazbenika, Ane Rucner i Policijske klape Sv. Mihovil

| Autor: Tea TIDIĆ


Glazba je univerzalni jezik koji povezuje ljude na cijeloj planeti, a upravo glazbom su u subotu mladi ukrajinski glazbenici okupljeni u Music for the Future orkestar i sastavu Haltura band kao i etablirana hrvatska violončelistica Ana Rucner i Policijska klapa Sveti Mihovil odaslali snažnu, gromoglasnu i emotivnu poruku - za mir i solidarnost u svijetu.

Bila je to završnica Festivala Rocks & Stars @ Cave Romane, a koncertnu večer na pozornici u vinkuranskom kamenolomu otvorila je Ana Rucner koja je svirala na violončelu nastalom od dragovoljno predanog oružja koje je u vlasništvu MUP-a, uz stihove danas, nažalost, itekako aktualne pjesme "San" ukrajinskog narodnog pjesnika, Tarasa Shevchenka, koje je kazivala Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije.

- Promotorica sam nacionalne kampanje Ministarstva unutarnjih poslova "Manje oružja, manje tragedija". Smatram da je to odlična akcija, koja se provodi već dugi niz godina, i kroz ovu kampanju ljudima se govori o važnosti sigurnosti i prava na život svih mladih ljudi i svih nas, i da se ljudi, koji nađu oružje po tavanima ili negdje drugdje, ne ustručavaju nazvati 192 i samo trebaju predati oružje, neće biti sankcionirani. A ovo violončelo je i jedan primjer kako od oružja, koje su građani predali dragovoljno i koje je uništeno, može se napraviti prekrasno glazbalo. Cijeli proces nastanka ovog violončela zabilježili smo u dokumentarnom filmu "Od strahote do ljepote", rekla je Ana Rucner.

Ana Rucner (Foto NuNu Media)

Porukama mira kroz glazbenu izvedbu uz Anu Rucner pridružila se i Policijska klapa Svetog Mihovila, a nakon njih nastupio je Music for the World orkestar - ovaj ansambl je zapravo priča je o bijegu od ratnih strahota i novoj nadi koje su mladi glazbenici našli u Sloveniji - nastao je na inicijativu Slovenskog mladinskog orkestra (SMO), Youth Symphony Orchestra of Ukraine i European Career Center for Artists Triple Bridge, a pod dirigentskom palicom Olge Khoma, mladi ukrajinski glazbenici izveli repertoar "evergreena" klasične glazbe, skladatelja poput Astora Piazzole, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta i drugih.

Ana Rucner i Policijska klapa Svetog Mihovila  (Foto NuNu Media)

Nakon klasične glazbe, na red su došle suvremenije note i ritmovi u izvedbi ukrajinskog sastava Haltura Band, a posebno je bilo emotivno što su ih iz publike, uz mnogobrojnu publiku pratili i njihovi sunarodnjaci koji su svoj novi dom pronašli u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, a koji su posebno glasnim aplauzima i povicima bodrili mlade glazbenike.

Music for the World Orchesatra i Ana Rucner (Foto NuNu Media)

Iako su još jako mladi, ukrajinski glazbenici svakom notom predano i odlučno promoviraju mir, bodreći sebe i svoje sunarodnjake u nadi da će ratne strahote ubrzo prestati, što je još jednom i stihovima za kraj koncerta ponovila Sandra Vereš: "Za mir, za ljubav, za sretan san i mirno djetinjstvo".

Music for the World Orchestra (Foto NuNu Media)

- Riječima se ne može opisati završna večer koju je proželo istinsko zajedništvo i razumijevanje. Svi smo bili ganuti kada su se ukrajinskim glazbenicima iz publike pridružili njihovi sunarodnjaci. Emotivni naboj, dostojanstvo, vrhunska izvedba i solidarnost ovjekovječili su zadnju festivalsku večer. Ujedno, sinergija s MUP-ovom kampanjom dodatno je naglasila važnost poslanih poruka", istaknula je Iva Šalamon Reškovac, direktorica tvrtke Art Hill, organizatora Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane.

Sandra Veber, Ana Rucner, Iva Sxalamon Reškovac s članovima policijske klape Sveti Mihovil (Foto NuNu Media)

Uoči koncertne večeri na Medulinskog rivijeri održala se i prigodna radionica "Imam pravo na život" s koje je tridesetak djece svojim likovnim radovima poslalo poruke za mir i sigurnost sve djece svijeta. Njihovi radovi bili su izloženi i na ulazu u kamenolom Cave Romane, a na radionici djeca su se upoznala i sa svojim temeljnim pravima u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

(Foto NuNu Media)

Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Medulin i Turističke zajednice Općine Medulin. Koncert za pomoć ukrajinskoj djeci realizira se i uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova RH. Partneri Festivala su Coca-Cola, Romerquelle, Marčeta vina, Karlovačka pivovara, Roto svijet pića, Bonaca restaurant&lounge bar i Arena Hospitality Group.

Music for the World Orchestra (Foto NuNu Media)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini