U PETAK I U SUBOTU

FESTIVAL BOŠNJAČKE KULTURE U ISTRI: Sevdalinke i plesovi za sve na Portarati i medulinskoj rivi

Sevdalinke će pjevati popularni ansambl Šadrvan iz Rijeke, nastupa i Jasmina Makota, Puljanka koja živi u SAD-u, a koja će također pjevati sevdalinke. Posebna gošća bit će Elis Lovrić, kantautorica koja njeguje izvorni labinski izričaj

| Autor: Mladen RADIĆ
Sevdalinke će pjevati popularni ansambl Šadrvan iz Rijeke (Foto: Facebook)

Sevdalinke će pjevati popularni ansambl Šadrvan iz Rijeke (Foto: Facebook)


Šesnaesti Festival bošnjačke kulture u Istri održat će se u petak u 20 sati na pulskoj Portarati i u subotu u 19 sati na medulinskoj rivi, kod Malina, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, najavili su u Domu hrvatskih branitelja predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i tajnica Mirela Čaušević.

Dio turističke ponude

- Nakon što su prošle godine aktivnosti bile smanjene zbog epidemije, nismo mogli puno toga napraviti, ove godine se pojavila još i veća želja i potreba, pogotovo naših članova, da se nešto organizira jer dugo ljudi nisu imali prigode poslušati malo dobre muzike i pogledati nešto. Osim što ima svrhu da sačuvamo našu kulturnu baštinu, festival ima svrhu i da naše sugrađane malo upoznamo s dijelom naše kulture, što smo i postigli kroz sve ove godine. Puno naših sugrađana je zainteresirano i prisustvuje našim manifestacijama, ali ovaj festival je i dio naše turističke ponude jer na ovaj način i brojnim turistima možemo pokazati kako različiti narodi ovdje žive skupa i kako njegujemo svoj identitet i običaje. Isto tako i taj muzički dio dođe kao dodatni motiv da uživaju u nečem lijepom, narodnom, općem, što svi vole, kaže Pršić.

Sadržajno

I ove godine su se trudili da program bude bogat i sadržajan tako da imaju zanimljive goste koje dolaze na festival. Ove godine nastupa Kulturno-umjetničko društvo "Naša mladost" iz Ključa iz Bosne i Hercegovine koji će izvesti više koreografija u različitim narodnim nošnjama.

Tu je i KUD "Đulistan" iz Labina i KUD "Kršanski ljiljani", da se vidi kako Bošnjaci u Istri njeguju narodne običaje, pjesme i plesove. Sevdalinke će pjevati popularni ansambl Šadrvan iz Rijeke, a tu je i Jasmina Makota, Puljanka koja živi u SAD-u, a također će pjevati sevdalinke. Posebna gošća bit će Elis Lovrić, kantautorica koja njeguje izvorni labinski izričaj, tako da će i ona uveličati manifestaciju. Ona će u subotu u Medulinu održati samostalni koncert, tako da još uvijek nije sigurno hoće li nastupiti kod Malina.

Kada se Bošnjaci okupe, obično se nađe i dobre hrane, no zbog epidemioloških pravila ovaj put od toga nažalost neće biti ništa, no bit će pjesme i plesa.

Program je sufinanciran sredstvima iz državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH, Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin, Općine Marčana i Turističke zajednice Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini