U DOMU HRVATSKIH BRANITELJA

SEDMI SUSRET BOŠNJAKA JUGOISTOČNE EUROPE U PULI: Istru i Bosnu vežu multikulturalnost i multikonfesionalnost

U subotu je u Domu hrvatskih branitelja otvorena izložba 'Metamorfoza forme motiva bosanske kuće' Amera Hadžića, dok je u nedjelju odigrana predstava "Ljubav na prvi pogled"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Izložbom likovno-grafičkih radova bosanskohercegovačkog umjetnika Amera Hadžića pod nazivom 'Metamorfoza forme motiva bosanske kuće' počeo je protekle subote 7. susret Bošnjaka jugoistočne Europe u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Uz pozdravne govore predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, izaslanike Bošnjaka iz gradova i općina iz Bosne i Hercegovine te Grada Pule i Istarske županije, započela je dvodnevna svečanost ovog susreta.

Događaju su prisustvovali predsjednik Općinskog vijeća Općine Jablanica Emir Muratović, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul, zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić, predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Pula Almira Raimović te delegacija gostiju iz Bosne i Hercegovine. Zbog aktualnih epidemioloških mjera izostao je uobičajeni bogati glazbeni program, no događaj je pjesmom uveličao Fadil Gračić.

Bosanska kuća

Amer Hadžić je ciklus djela prikazanih na subotnjoj izložbi stvarao nekoliko godina. Prvi put je u Puli i kao gost i kao umjetnik. Kao poruku izložbe u Domu hrvatskih branitelja ističe predstavljanje svijetu onoga što kao umjetnik nosi u svojoj tradiciji.

Foto

- Mišljenja sam da svaki umjetnik mora krenuti od sebe i svoje tradicije. Ne mogu ja kao netko iz Bosne raditi američku umjetnost. Niti je mogu razumjeti, niti je mogu shvatiti. Živim u Starom Gradu u Sarajevu, svaki dan prolazim pored ovakvih kuća i to je prvobitni razlog zbog kojega se bavim tom tematikom i tim motivom", ističe Hadžić. Dodaje da je ciklus njegovih djela dosad obišao Sarajevo, Beograd i Podgoricu te konačno stigao i u Pulu.

Interakcija i veze

"Pulom sam zaista oduševljen. Prije tri godine sam radio par motiva, među ostalim i pulsku Arenu, ali preko fotografije. Jako mi je bilo drago vidjeti je uživo, pogledati njenu monumentalnost, a Pula je zaista prelijepa", izjavio je Hadžić i dodao da bi volio, ako bude prilike, svoja djela ponovno izlagati ovdje.

Nakon izložbe održan je okrugli stol o prijateljskoj suradnji gradova i općina BiH i Istre, problemima i izazovima s kojima se susreću Bošnjaci i bošnjačka nacionalna manjina u području čitave jugoistočne Europe, interakcija i održavanje veza iseljenih Bošnjaka sa svojom matičnom zemljom te budućnost u kojemu mora biti mjesta za proširenu suradnju. Istaknuta je i statistika sudjelovanja i doprinosa Bošnjaka u Domovinskom ratu na prostoru Republike Hrvatske. Misao vodilja subotnje večeri u Domu hrvatskih branitelja bila je multikonfesionalnost i multikulturalnost kao poveznica Istre s Bosnom i Hercegovinom.

Jučer je, drugog i posljednjeg dana susreta, u Domu hrvatskih branitelja odigrana predstava "Ljubav na prvi pogled" autora

Fadila Hadžića, režisera Zorana Mužića, u kojoj glume Matija Prskalo i Zijad Gračić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater