PULA

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU / FESTIVAL BOŠNJAČKE KULTURE U ISTRI: Kreativna simbioza tradicijske baštine i živopisnih narodnih nošnji 

Nastupili su KUD Kršanski ljiljani iz Potpićna, KUD Naša mladost iz Ključa, KUD Đulistan iz Labina, ansambl Šadrvan iz Rijeke - koji je publiku počastio setom sevdalinki - te istarske snage, sjajna pulska pjevačica Jasmina Makota i kantautorica Elis Lovrić koja izvodi glazbu inspiriranu svojom rodnom Labinštinom

| Autor: Mladen RADIĆ


Portarata je preksinoć opet bila u znaku pjesme i plesa, no ovaj put povod je bio poseban jer su se Puljanima i brojnim gostima koji su okupirali centar grada predstavili sudionici 16. Festivala bošnjačke kulture u Istri kojeg je organizirala Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre.

Istarski sevdah

Nastupili su KUD Kršanski ljiljani iz Potpićna, KUD Naša mladost iz Ključa, KUD Đulistan iz Labina, ansambl Šadrvan iz Rijeke koji je publiku počastio setom sevdalinki te istarske snage, sjajna pulska pjevačica Jasmina Makota i kantautorica Elis Lovrić koja premda izvodi glazbu inspiriranu svojom rodnom Labinštinom to čini na takav način da su neki njen stil prozvali istarskim sevdahom.

Publika je uživala u ritmu glazbe i plesova u nastupima koji su održani u živopisnim narodnim nošnjama. Riječi i glazba sevdalinki također su očekivano lako našli put do srca prisutnih jer, ipak, radi se o nečemu što je autentično i prepoznato daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Plesovi su pogodni jer ne koriste riječi, samo pokret i glazba, koji su i neke u publici potaknuli da zaplešu.

Kulturna veza

Uostalom, trebalo je iskoristiti situaciju i dati ljudima, članovima zajednice, ali i svima drugima, priliku da izađu vani i malo se zabave, što je istaknuo i predsjednik NZBI Senad Pršić.

Nije se ovdje radilo samo o zabavi, na ovaj način prezentira se i kulturna baština, a glazba, to je svima poznato, lako povezuje ljude. Program je vodila Gordana Šimić, a druga večer festivala s istim programom bila je na rasporedu jučer na medulinskoj rivi.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater