OTVORENJE OVE SUBOTE

DESETLJEĆE I POL SEASPLASH PLATFORME: Underground scena vrlo je živa u srcu Pule, a obljetničko izdanje donosi koncerte, partyje, međunarodno natjecanja breakdance i hip-hop plesačica i plesača, skate contest…

S ponosom najavljujemo 15. Seasplash platformu za koju imamo više volje, snage, znanja i ljubavi od mogućnosti i razumijevanja institucija za očuvanjem underground scene koja diše na škrge zadnjih godina, pa je i opstojnost upitna, kaže Uljanić

| Autor: Tea TIDIĆ


Sve je krenulo 2007. godine - tada je na Danteovom trgu, u sklopu prve Seasplash platforme, za doček Nove godine održan prvi ikad elektronski party u samom centru Pule. Upravo ta manifestacija bila je svojevrsni "kamen temeljac" u kojem smjeru će Seasplash platforma, nastala u kreativnom laboratoriju Udruge Seasplash s namjerom umrežavanja lokalne scene i promocije vrijednosti pulske urbane kulture, promijeniti supkulturnu vizuru najvećeg istarskog grada pretvarajući razne gradske lokacije, gdje se prethodno nikad nisu održavali eventi - u koncertne pozornice i kulise urbanih manifestacija.

15. Seasplash Platforma

Ove godine obilježava se desetljeće i pol kontinuiranog održavanja Seasplash platforme, a što se zbivalo kroz dosadašnjih 14 godina, kao i izazovima organizacije ovakvih zbivanja posebice u današnje vrijeme, rekao nam je Davor Uljanić iz Udruge Seasplash, spiritus movens u organizacijskom timu ove dugovječne i sada već nadaleko prepoznate pulske urbane priče.

- Iza nas je 14 godina Seasplash platforme i zahvalio bih se cijelom timu, izvođačima, partnerima i našim vjernim pratiteljima koji su uživali skupa s nama svih ovih godina na predivnim lokacijama s predivnim izvođačima, na mjestima gdje se nikad prije nisu održavale manifestacije glazbenog karaktera i supkulturnih pravaca poput skateboarda, breakdancea i parkoura.

Party na krovu i koncert u kanalu

Seasplash platforma je nastala na Danteovom trgu 2007. godine, gdje smo održali prvi elektronski party u gradskoj jezgri te najavili prodor underground scene u centar Pule. Tijekom godina održali smo razne evente na različitim lokacijama - to su Danteov trg, Trg Portarata, Ciscuttijeva ulica, Karolina, Zerostrasse, Titov park, Valerijin park, Park Petra Krešimira IV, krov zgrade Doma antifašista kod Arene, kanal Kaštela - Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, plato ispred Galerije Svetih Srca, Pattinaggio, Klub Uljanik te Skate park i Klub Kotač u Društvenom centru Rojc, kaže Uljanić.

U prosincu će se održati SK8 contest

Da bi se shvatio značaj ovih manifestacija, valja ući u samu srž pulske supkulture - jer, prema većini tih prostora u svakodnevnom životu su gravitirali predstavnici tog kruga aktera. Tako su primjerice skejteri inače vozili Ciscuttijevoj ulicom i uvježbavali svoje vratolomije, no to se nije baš sviđalo nekim susjedima, koji su ih znali polijevati vodom. I upravo na toj lokaciji - održan je Skate contest. Prvi ikad party na krovu, gdje je kao pozornica poslužila zgrada Doma antifašista kod Arene je također pionirski pothvat, a koncert u kanalu pulskog Kaštela je jedini ikad održan na toj izuzetno atraktivnoj lokaciji.

Pored koncerata, partyja i alternativnog novogodišnjeg dočeka, neizostavni dio platforme su C.U.B.E breakdance & hip hop contest i SK8 contest kao i koncept Urban penetration koji prepoznaje i oživljava razne gradske lokacije na kojima nikad prije nisu organizirana događanja.

S jedne od prethodnih Seasplash platformi - FOB u Klubu Kotač

Seasplash platforma je do sada ostvarila impozantne rezultate, probudila je centar grada prodorom reggae soundsystem, punk i hip hop & breakdance kulture na Danteov trg, omogućila skejtanje po zabranjenoj zoni, organizirala prva okupljanja mladih na Showcaseu u Titovom parku, uvela tradicionalni božićni punk koncert, SK8 i breakdance conteste, NYE partije na više pozornica te ugostila eminentne domaće i inozemne izvođače koji su doprinijeli kvaliteti cjelokupnog programa u prosincu u Puli.

Program ovogodišnje, jubilarne Seasplash platforme #15 započet će ove subote, 16. listopada, u 18 sati koncertom otvorenja u dvorištu Društvenog centra Rojc ispred kluba Kotač.

Svoj glazbeni repertoar predstavit će mladi pulski bendovi Freaktion, The Secularists i Grass Istre, kastavski ča - metal bend Po metra crijeva, zagrebački Ponor i Warfare iz Italije.

Koncert u dvorištu Rojca

Također, program Seasplash platforme #15 obuhvatit će i osmo izdanje C.U.B.E., međunarodnog natjecanja breakdance i hip-hop plesačica i plesača organizirano u suradnji s udrugom AB Original, koje okuplja plesače iz Hrvatske i inozemstva (Italija, Slovenija, Belgija…) da svoje znanje i sposobnosti pokažu brojnoj publici u spektakularnom cjelodnevnom glazbeno-plesnom događanju 29. prosinca u Klubu Uljanik.

U prosincu bit će održan i SK8 contest u suradnji sa Skateboard klubom Wanted, Showcase, kao i tradicionalni božićni koncert i Novogodišnji doček, a detaljnije informacije bit će naknadno objavljene. Aktivnosti Udruge Seasplash i kluba Kotač podržavaju Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule te HUZIP.

Kultura na izdisaju

- S ponosom najavljujemo 15. Seasplash platformu za koju imamo više volje, snage, znanja i ljubavi od mogućnosti i razumijevanja institucija za očuvanjem underground scene koja diše na škrge zadnjih godina pa je i opstojnost upitna, kaže Uljanić.

Osmo izdanje C.U.B.E., međunarodnog natjecanja breakdance i hip-hop plesačica i plesača, održat će se 29. prosinca u Klubu Uljanik

Kao što je bilo za pretpostaviti, ni organizacijska mreža kulturnih i urbanih zbivanja u Puli nije ostala imuna na izazove koje je svojim ograničenjima koronakriza postavila pred event industriju koja je preko noći doslovno stopirana. Tim više je u današnje vrijeme još veći značaj podrške lokalne samouprave u očuvanju ovakvih manifestacija.

- Stanje na klupskoj sceni je alarmantno i neshvaćeno, kako na državnoj razini, tako i na lokalnoj.

Državne potpore su usmjerene samo na očuvanje radnih mjesta u gospodarstvu, dok svi zaboravljaju zaposlenike u udrugama i njihove hladne pogone tj. režije koje nisu obuhvaćene niti jednom mjerom ili potporom pa se postavlja pitanje kako da platimo kad ne radimo.

Žalosno je da se nitko ne pita što će se dogoditi s kulturnim pogonima i zaposlenicima udruga, imaju li za plaću, imaju li za režije, što će se dogoditi ako budu ovršene ili izbačene iz matičnih prostora u kojem je njihov rad tj. jedini način da zarade za kruh zabranjen, a njihov problem sad nevidljiv i neshvaćen. Iz dana u dan nepovratno gubimo profesionalni kadar, imamo sve veći broj odlazaka kulturnih djelatnika koji su prisiljeni obavljati druge poslove zbog vlastite egzistencije, dok bez njihovih vještina i znanja dugoročno scena ne može opstati. Ne zaboravimo i mlade snage, sedam generacija polaznika koje su putem EduSplash platforme bili motivirani za edukaciju i rad u kulturi, a prilike za daljnje usavršavanje takvih zanimanja u praksi sve su oskudnije.

Trenutno sve izgleda kao da se vraćamo u devedesete kad je sve bilo na početku, kad smo gradili vlastite kapacitete s ciljem stvaranja profesionalaca i kvalitetnih produkcija, koji mogu konkurirati stručnjacima iz Zagreba i Ljubljane. Danas smo na korak da izgubimo sve što smo gradili 30 godina.

Da nema alternativne Mimoze, Monteparadisa, Kluba Kotač, Brade i Radio Rojca, Zlaje i Kluba Uljanik, Rock Caffea i neprežaljenog Fiorina ne bi postojala nikakva ponuda tijekom godine već bi glazbena scena ovisila samo o uvoznim ljetnim produkcijama i eventima. Svi se volimo pohvaliti da je Pula grad rock'n'rolla, a klupska nam je scena na respiratoru. Moramo pronaći rješenje da spasimo ono što smo gradili 30 godina, kaže Uljanić.

NYE Party u ZerostrasseuNYE Party u ZerostrasseuNYE Party u Zerostrasseu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini