Tridesetak kulturno-zabavnih programa na raznim lokacijama

BUZETSKO KULTURNO LJETO: Od pop-up evenata, opernih arija do etno glazbe

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Tisućljetni kaštel Petrapilosa, jedna od ljetnih pozornica (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tisućljetni kaštel Petrapilosa, jedna od ljetnih pozornica (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U sklopu Buzetskog kulturnog ljeta, kroz tri ljetna mjeseca planira se tridesetak programa na različitim lokacijama diljem Buzeštine, od kaštela Petrapilosa, do starogradskih trgova i vidikovaca Buzeta, Sovinjaka, Roča i Vrha.

- Buzetsko kulturno ljeto otvara se ove subote u 19.30 sati u kaštelu Petrapilosa gostovanjem "Too old to die" festivala u suradnji umaškom Kulturnom udrugom mladih "Fobija" koja je osmislila niz pop-up evenata koji glazbene doživljaje dovode na brižljivo odabrane lokacije u Istri, najavio je Matija Nežić, kulturno-umjetnički koordinator u Pučkom otvorenom učilištu "Augustin Vivoda" Buzet, koje je uz Turističku zajednicu, organizator ambicioznog ljetnog programa.

U nedjelju komedija "Casabianca"

Suorganizatori su Kulturna udruga mladih "Fobija" Umag, Ženska vokalna skupina "Vetta" Vrh, Udruga "Mali veliki mikrofon" Buzet, International Academy "Crescendo" Buje, Katedra Čakavskog sabora Roč i Mala glagoljska akademija "Juri žakan" Roč, a pokrovitelj Grad Buzet.

U Narodnom domu u Buzetu u nedjelju s početkom u 20 sati gostuje komedija "Casabianca", igraju Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić.

U kaštelu Petrapilosa 10. lipnja održat će se koncert opernih arija "Operni zvuci". Nastupit će buzetska mezzospranistica Lora Pavletić, tenor Kristian Marušić, a na klaviru Nada Matošević Orešković. U tisućljetnom kaštelu 24. lipnja održat će se Škura ura, koncert etno glazbe / world music, gostuje Etno skupina Veja koja je stekla slavu suvremenim interpretacijama istarske narodne tradicijske glazbe. U Vrhu se 26. lipnja u održava večer glazbe i tradicije "Vrhuvšćina, mili kraj".

U srpanjski program u buzetskoj starogradskoj jezgri na Baštionu uvode Hitovi svih vremena, gostuje Acoustic lounge trio, 2. srpnja na buzetskom Trgu Goričica održat će se 23. županijski dječji festival "Mali veliki mikrofon", 5. srpnja u Sovinjaku iza crkve sv. Jurja planiran je program pod naslovom Senza fine, koncert popularne i tradicijske glazbe na kojem nastupa Mješoviti pjevački zbor Haliaetum Zajednice Talijana iz Izole & gost iznenađenja, a 8. srpnja u buzetskom Starom gradu koncert je talijanske vokalno-instrumentalne glazbe Musica Mediterranea, a među gostima je tenor Hrid Matić uz prateće glazbenike.

U dvorištu Narodnog doma 14. srpnja pulski Teatar naranča izvest će kazališnu predstavu za djecu "Veli Jože", a 15. srpnja u kaštelu Petrapilosa održat će se cjelovečernji koncert Right Place & Right Time, gostuje glazbenica Barbara Munjas.

Na ljetnoj pozornici u Roču 26. kolovoza Teatar naranča izvest će komediju "Istrijanske navade".

Sadržaji i za najmlađe

U sklopu Malog filmskog ljeta od 28. lipnja do 30. kolovoza svakog utorka u 10 sati u kino dvorani u Narodnom domu odvijat će se Cartoons matineje, ciklus animiranih filmova i drugih produkcija za djecu.

Previđen je i sadržajan program Malog književnog ljeta kojeg 29. lipnja u Roču na Vidikovcu Želimira Janeša otvara Glagoljski misterij, predstavljanje knjige autorice Sanje Ždralović. Dan kasnije, 30. lipnja na istom mjestu na rasporedu je Bavul, predstavljanje zavičajnog projekta Škrinjica s društvenim igrama. Gostuju autorice projekta Ana Pernić i Elena Grah Ciliga. Na istoj lokaciji u Roču, 6. srpnja predstavljanje je knjige pjesama "Postelja od oblaka" književnika Vladimira Pernića.

U subotu Too old to die i Nina Bajsić

Too old to die je niz pop-up evenata koji uključuju glazbene doživljaje oplemenjene kapljicama domaćih vinara na brižljivo odabranim lokacijama u Istri. Nakon otvorenja festivala u Umagu, ove subote, 4. lipnja, na red dolazi Buzet i srednjovjekovni kaštel Petrapilosa koji će ugostiti sve ljubitelje indie glazbe i one željne umjetnosti. Na pozornicu pod zvijezdama impozantnog kaštela popet će se zagrebačka kantautorica, pjesnikinja i dramaturginja Nina Bajsić s pratnjom. Pjesme intimnog karaktera koje sklada i izvodi u suradnji s violinisticom Jasminom Bojić i klaviristom Vidom Adamom Hribarom, ukomponirane su u indie-folk i country zvuk.

Udruga fotografa Fotovun upriličit će u kaštelu Petrapilosa izložbu radova svojih članova nastalih na području Buzeta i okolice.

Too old to die na svojim eventima publici predlaže vino lokalnih vinara No, Buzet će ovoga puta biti iznimka tako da će buzetska craft pivovara Bruman ponuditi vrhunsko domaće pivo. Nakon Buzeta, Too old to die seli u Novigrad, 26. lipnja i u Momjan 9. srpnja. Partneri u projektu su Grad Umag, POU Buje, POU Buzet i Muzej Museo Lapidarium. Program je sufinanciran putem Natječaja "Jer svirati se mora 2" provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija i Hrvatske glazbene unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater