Plesni zaključak Ezoterične trilogije

"Voodoo Beat" treći studijski album zagrebačko-pulske grupe Nemanja

| Autor: Marinko KRMPOTIĆ
Pulsko-zagrebački bend Nemanja (Snimio Marko Lopac)

Pulsko-zagrebački bend Nemanja (Snimio Marko Lopac)


Puno, puno plesne glazbe na svom trećem studijskom albumu nazvanom "Vodoo Beat" donosi zagrebačko-pulski band Nemanja. Album je, kaže njegov autor Luka Šipetić, zaključak Ezoterične trilogije započete s albumima "Tarot Funk" i "Cosmic Disco".

Glazbeni melting pot!

- Kao i prethodna izdanja nemanje, "Voodoo Beat" donosi plesni i uzbudljiv glazbeni melting pot! Uz vruće afro-kolumbijske ritmove, karipske dub zvukove i tropsku egzotiku "Voodoo Beat" reinterpretira poznati mit Orfeja i Euridike, uz suptilne aluzije na dva kultna filma "Orfej" (Jean Cocteau, 1950.) i "Crni Orfej" (Marcel Camus, 1959.). Koncept "Voodoo Beat" nastavlja se na prethodne albume. Nakon što je "Tarot Funk" kroz tarot karte i orijentalne melodije slušateljima opisao nemanjinu smrt, a "Cosmic Disco" nemanjino putovanje kroz bardo vodeći se Tibetanskom knjigom smrti, "Voodoo Beat" donosi zaključak Ezoterične trilogije u kojem se nemanja pokušava vratiti iz zemlje mrtvih uz pomoć vudu moći - ljubavi! Ova glazbena priča prenosi nas u svijet gdje nemanja posjeduje snove svoje bivše ljubavnice, vudu svećenice, kako bi je uvjerio da siđe u svijet mrtvih i vrati ga natrag u svijet živih. Međutim, kada ona konačno stigne, zaljubi se u sotonu, a nemanja ostaje lutati između granica svijeta živih i mrtvih, kazao je Luka Šipetić.

Nema odmora

Sve ove priče slušatelju su ponuđene kroz deset, bolje rečeno devet skladbi jer je uvodna "Lungomare" možda čak i nepotrebna košmarna minijatura usviravanja. No, nakon njenih sedamdesetak sekundi kreće ono pravo, a to znači da nema odmora i pleše se sto na sat, najčešće uz vrlo dobru kombinaciju latino ritmova i funky zahvata, ali i druge oblike plesnog izraza, od suvremenih elektronskih beatova do odličnih uleta puhačke sekcije i bogatstva udaraljki okrenutih Južnoj Americi i Africi.

Naslovnica albumaNaslovnica albuma

Budući da je za iskazivanje emocija često dovoljna samo glazba, nemanja nudi tri instrumentala. "Orfejev ples" je funky-latino plesna kombinacija pojačana puhačkom sekcijom, u "Tropical Sheitan" dobre gitare vode melodiju u kojoj se pojavljuje podosta orijentalnog zvukovlja, a "Euridikin ples" pruža čak i malo western surf rock gitara a la Bambi Molesters, što djeluje osvježavajuće.

Plesno i ritmično

Naravno, i sve ostalo je plesno i ritmično. "Atlas Horas" pun je latino ritma i udaraljki te stihova i nužnosti odlaska negdje drugdje pri čemu je jedino bitno da tamo gdje bude ona, a sličnu predanost voljenoj osobi čujemo i u suvremenim elektronskim plesnim ritmovimam određenoj "Noćni leptiri", dok je "Korzika" sjajan iskaz nestrpljivostzi prije izlaska na ples.

"Zle oči" energična su ljubavna priča prepuna jungle beatova i sličnih zvukova idealna za ples, kao i završna "Opasne igre" klasični disco funky plesni hit koji će biti idealan za koncerte. Ugodna glazbena iznimka albuma je snena "Zov okeana", idealna za chillanje, odmor i laganini opuštanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter