NOVA IZDANJA: ALDO FOŠKO COLLECTIVE - "THIS ONE TIME"

Ponajbolji glazbenici istarske i riječke scene udruženi u Aldo Foško Collectiveu predstavljaju moderan jazz obojan eklekticizmom

"Tematski, album je svojevrsna zbirka anegdota i dogodovština iz života jednog glazbenika, u kojima se isprepliće pregršt ideja, motiva i utjecaja koji su upogonili njegovo stvaranje. I sam naslov albuma aludira na početak prepričavanja neke takve priče", kaže Aldo

| Autor: Tea TIDIĆ
Aldo Fosxko (Snimio Jože Požrl)

Aldo Fosxko (Snimio Jože Požrl)


U izdanju Hitchtone Music & Promotion danas je objavljen prvi samostalni album Alda Foška, pod nazivom "This One Time", realiziran uz pomoć ponajboljih glazbenika istarske i riječke scene. Foško i njegov kolektiv njeguju moderan jazz izričaj, obojan eklekticizmom i utjecajima koji nadilaze tipične žanrovske konvencije, a posebno ga inspirira fenomen slobodne improvizacije.

"Tematski, album je svojevrsna zbirka anegdota i dogodovština iz života jednog glazbenika, u kojima se isprepliće pregršt ideja, motiva i utjecaja koji su upogonili njegovo stvaranje. I sam naslov albuma aludira na početak prepričavanja neke takve priče", kaže Aldo.

Kompletan materijal, koji će koncertno premijerno predstaviti na festivalu Jazz Time Rijeka u četvrtak, 25. svibnja, interesantna je kombinacija instrumenata koji se nemaju priliku često čuti zajedno, od bas klarineta i Rhodes električnog klavira do bariton horne i klasične gitare. Ovakav spoj donosi inovativan i nesvakidašnji zvuk.

Naslovnica albumaNaslovnica albuma

Album se sastoji od šest originalnih i raznolikih kompozicija, a posebno se ističu tri slobodne improvizacije, gdje se vokalne sposobnosti Albe Nacinovich suprotstavljaju bas klarinetu i električnom klaviru. Vokal je u svim kompozicijama tretiran i ostvaren kao samostalan instrument, posve ravnopravan ostalima - nema nikakvih tekstova, već se improviziranim vokalizama i slogovima koji nastaju u trenutku tvori novi glazbeni jezik.

Dodaju li se svemu tome vrhunski zastupljeni solisti na trubi, krilnici, gitari i saksofonu, ovaj projekt Alda Foška predstavlja osvježenje na regionalnoj jazz sceni.

Na albumu, uz Alda Foška koji svira bas klarinet i Rhodes klavir, skladbe su snimili Robert Mikuljan na trubi i krilnici, vokal je Alba Nacinovich, na električnoj gitari Spartaco Črnjarić, kontrabasu Damjan Grbac, bubnjevima i udaraljkama Tonči Grabušić, zatim je tu još bubnjar Andy Cech, alt saksofonist Denis Razumović, Marko Šišović na bariton horni i udaraljkama te Zvonimir Radišić na akustičnoj gitari.

Snimatelj i producent je Matej Zec iz G.I.S. Sound & Light, izdavač Orjen Riđanović iz Hitchtone Music & Promotion, dizajn potpisuje Dinko Čvorić Doringo dok je autor fotografija naslovnice Marko Matković.

Aldo Foško Collective (Snimio Jože Požrl)Aldo Foško Collective (Snimio Jože Požrl)

Aldo Foško je rođen u Puli, a glazbom se počeo baviti s deset godina, kada je upisao klarinet u pazinskoj osnovnoj glazbenoj školi. Nakon završene klasične gimnazije studirao je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Ruprecht-Karls Universitätu u Heidelbergu, diplomiravši 2015. na temu "Počeci jazza u Zagrebu između dvaju svjetskih ratova", pod mentorstvom akademika Stanislava Tuksara.

Pohađao je ljetne škole jazza u Grožnjanu pod mentorstvom Boška Petrovića, Nevena Frangeša i Emila Spanyija, a 2016. godine upisao je jazz klarinet na konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, u klasi Klausa Gesinga. Paralelno sa studiranjem počeo se profesionalno baviti jazzom kao klarinetist, bas klarinetist i pijanist. Surađuje sa renomiranim sastavima kao što su GIIPUJA, Oridano Gypsy Jazz Band, Robert Mikuljan Quintet, Gustafi, Zoran Predin i mnogi drugi. Surađivao je s gotovo svim važnijim jazz glazbenicima iz regije. Dosad je kao instrumentalist zastupljen na devet studijskih albuma objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastupao je na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Španjolskoj i Portugalu. Uz izvođačku praksu bavi se skladanjem, aranžiranjem, pedagoškim i znanstvenim radom te glazbenom kritikom.

Ovaj projekt prepoznat je i financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini