OSOBNI ČIN

POSLUŠAJTE PJESMU / Šajeta Balaševiću posvetio "Đoletovu pjesmu"

Dražen Turina Šajeta / Đorđe Balašević (Snimili Petar Kürschner / Neven Lazarević)

Dražen Turina Šajeta / Đorđe Balašević (Snimili Petar Kürschner / Neven Lazarević)


Dražen Turina Šajeta posvetio je pokojnom Đorđu Balaševiću "Đoletovu pjesmu" koja dolazi uoči 11. svibnja, obljetnice rođenja slavnog kantautora.

Dirljiv posljednji susret

"Đorđe Balašević me je često spominjao na koncertima u mom kraju, osobno smo se poznavali, napisao je i predgovor mojoj prvoj zbirci pjesama, a sve je počelo kada sam javno u Hrvatskoj stao na njegovu stranu tamo ranih devedesetih kada je to imalo težinu. On to nikada nije zaboravio pa je posebno za mene bio i dirljiv naš posljednji susret kada me je prozvao u publici na koncertu u mojoj rodnoj Opatiji, morao sam se ustati i cijela sala mi je aplaudirala. Eto takav je naš odnos koji nisam htio iskorištavati pa ne bih nikako htio da tako ispadne ni sada ipak se tu radi o Najvećem Kantautoru i Njegovom Fanu. Naravno da me je duboko pogodilo to kada je preminuo ali ostaje činjenica da smo istog zanata i imao sam duboku potrebu posvetiti mu pjesmu. Napisao sam je svega par dana nakon tog tužnog događaja i spremio u ladicu jer je sve to bilo previše emotivno za mene, a i nisam htio da se to krivo protumači. Ne volim 'patetične parade' po društvenim mrežama kao što sam uvjeren da ih ni sam Đole nije volio.

Usput, izbjegao sam i izjave u medijima o svemu tome koliko sam mogao, ali bio sam i toliko tužan da nisam čak bio u stanju slušati njegove pjesme mjesecima. Nakon nekog vremena njegove ploče ponovo su se vratile na gramofon u našoj kući pa sam posegnuo i za tom pjesmom, kaže Šajeta

Aranžman Elvisa Stanića

- Okuražio sam se odsvirati tu pjesmu njegovom, a i mom, dugogodišnjem suradniku Elvisu Staniću i on mi je rekao da ga je dirnula. Predložio je da ju snimimo te se pobrinuo za njezin aranžman. Rekao sam kako bih volio da bubanj snimi naš Tonči Grabušić jer je on kao i Elvis bio dugogodišnji član Đoletovog pratećeg sastava, a obojica su snimili i neke od mojih najuspješnijih albuma. Elvis je tada predložio da pozovemo i Cakija i Duju da nam se pridruže. I tako je bend sa Aleksandrom Kravićem Cakijem na basu i Aleksandrom Dujinom Dujom na klaviru bio kompletan kao i pjesma i cijela ova priča. Za 'tambure u transu' pobrinuo se Danijel Maseljević. Želim da ova pjesma bude moj osobni čin i mislim da je dobra. Moram reći da je to prva pjesma na koju sam pustio suzu dok sam je pisao ali neku suzu koja daleko od suhoparne patetike, uostalom tako pišem svoje pjesme, posebno balade za koje i je moj uzor Đole zaslužan. Na neki način pjevam baš o tome. Ali ne i samo o tome, tko treba znat će o čemu se tu radi ili bolje reći - osjetiti...", otkrio je Šajeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of