RASPJEVANA BUZEŠTINA

Proljetna glazbena karavana gostovala u Humu, najmanjem gradu na svijetu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Mužikanti folklorne sekcije GD "Sokol" Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Mužikanti folklorne sekcije GD "Sokol" Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Nakon trogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Raspjevana Buzeština, najdugovječnija smotra kulturno-umjetničkog glazbenog amaterskog stvaralaštva na sjeveru Istre i po broju izvođača najbrojnija buzetska manifestacija, vratila se u punom sjaju. U svom 46. izdanju okupila je više od 120 svirača, pjevača i plesača iz svih krajeva Buzeštine, od Roča, Huma, Vrha, Sovinjaka do Buzeta. Ugostio ju je Hum - najmanji grad na svijetu, pa je dobrodošlicu izvođačima i posjetiteljima uvodno zaželio humski župan na leto dan Toni Perčić.

Radost glazbe na kućnom pragu

Svoj put započela je 1974. godine kao natjecateljska priredba "Djeca Buzeštine pjevaju i sviraju". Uskoro joj se pridružuju glazbeni amateri svih uzrasta i tada mijenja ime. Od samih početaka njeguje tradiciju putujuće glazbene karavane koja gostuje u različitim mjestima Buzeštine i tako radost glazbe donosi publici na sam kućni prag. Cijelo vrijeme počiva na entuzijazmu i neizmjernom trudu glazbenih volontera okupljenih u buzetskim udrugama u kulturi, prvenstveno dva glazbena, odnosno kulturno-umjetnička društva, Buzet i Roč.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Limena glazba ročkog ŽKUD-a (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Raspjevanu Buzeštinu inicirali su tadašnji predsjednici GD Buzet Silvano Pavletić i KUD-a Roč Renato Pernić. Želja im je bila organizirati natjecanje djece pjevača uz pratnju orkestra oformljenog upravo za tu prigodu. Sljedeće godine manifestacija nije održana, ali definiran je njen daljnji smjer i utvrđeno je da će, uz djecu pjevače, na priredbi nastupiti i sekcije buzetskog i ročkog društva te ostali pojedinci, zaljubljenici u glazbeno stvaralaštvo. Manifestacija je tada preimenovana u Raspjevanu Buzeštinu, a ime joj je nadjenuo ročki pjesnik Vlado Pernić koji ju je koordinirao i vodio od prvog dana pa sve do posljednjeg izdanja održanog 2019. godine.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Najmlađi sudionici polaznici su vrtića (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Organizator prvih deset Raspjevanih Buzeština bio je ročki KUD, a zatim preuzima i do današnjeg dana organizira Narodno sveučilište, danas Pučko otvoreno učilište. Posljednjih trideset Raspjevanih Buzeština na čelu Učilišta organizirala je, te zajedno s Pernićem, vodila Mirjana Pavletić te su im, uz zahvalu i za sjećanje na sve zajednički provedene godine s buzetskim glazbenicima, predsjednici ročkog i buzetskog društva Valdi Glavić i Aleksandar Pavletić, u ime svih izvođača te organizatora, uručili posebno priznanje.

Pozornica ispred humskih vrata

- Zaista je malo pojedinaca koji su spremni gotovo cijeli svoj život posvetiti razvoju kulture i umjetnosti, očuvanju kulturne baštine, njegovanju zavičajnosti i promicanju svih ljepota svog kraja, a 45, odnosno 30 godina na čelu najveće smotre kulturno-umjetničkog amaterskog stvaralaštva Buzeštine, puno je više od koordinacije. To su desetljeća podupiranja rada buzetskih glazbenih udruga i pojedinaca, umrežavanja i poticanja zajedništva i suradnje, poručila je v.d. ravnateljica Učilišta Dijana Kolaković Prodan.

Pavletić je, zahvalivši se na priznanju, u svoje i Pernićevo ime, naglasila kako je to ujedno priznanje i brojnim entuzijastima, amaterima, glazbenicima, pjevačima, sviračima, plesačima, glumcima…, koji su toliko puno ugradili u ovu dugovječnu manifestaciju.

- Vjerojatno je to jedina manifestacija u Istri koja neprekidno traje 46 godina i okuplja upravo amatere, ljude koji s puno entuzijazma poklanjaju sebe svojoj zajednici, rekla je Pavletić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Muška klapa Pinguentum (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Raspjevana Buzeština započela je tradicionalnom uvodnom špicom, taktovima Mihčeve polke u izvedbi limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča. Na pozornici ispred humskih vrata izmjenjivali su se stoljetna limena glazba, mješoviti pjevački zbor, folklorna sekcija i muška klapa "Pinguentum" GD-a "Sokol" Buzet. Potom gunjci Arkul, ženska vokalna skupina, limena glazba te podmladak limene glazbe pod vodstvom Nikole Bernobića: Dea Zornada, Zara Vratović, Nevena Pavlović, Nela Žulić, Ema Radović, Raul Gržentić, Antonio Škrlj, Ernesto Blašković, Darija Ugrin i Renata Blašković, svi iz ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč.

Predstavili su se pjevači buzetske Udruge "Mali veliki mikrofon" voditelja Alana Poropata: Lara Pernić, najmlađi sudionici Raspjevane Buzeštine koji su nedavno nastupali na 19. Malom, malom mikrofon, polaznici vrtića Eleonora Pavletić, Greta Gržentić i Alan Milenko Klarić Romero, a zapjevala je i mlada glazbena nada Karla Havić. Publiku su svojim nastupom razgalili i harmonikašica Vanessa Jakac, vokalna skupina «Vetta» iz Vrha i Humski mužikanti. Program je vodila Ana Pernić.

Raspjevana Buzeština kojom je simbolično obilježen i Dan glazbenog amaterizma Buzeštine, održana je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, suorganizaciji GD-a "Sokol" Buzet, ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč, Udruge Mali veliki mikrofon i Udruge Hum te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter