U NEDJELJU U PULI U ORGANIZACIJI HRVATSKE GLAZBENE UNIJE

Istaknuti istarski jazz glazbenici koncertom na tržnici obilježavaju Međunarodni dan jazza

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza, u sklopu kojeg su pripremili vrhunski glazbeni jazz program u gradovima gdje imaju svoje Podružnice.

Programi će se sastojati od "live" koncerata jazz glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek, Šibenik i gradove Primorsko-goranske županije, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao i lokalnih turističkih zajednica te gradova.

U cilju širenja međukulturnog dijaloga i vrijednosti koje promiče jazz te podizanjem svijesti o jazzu, globalnom obilježavanju Međunarodnog dana jazza pridružuje se i HGU Podružnica 5 Pula.

Međunarodni dan jazza na Narodnom trgu (tržnica) u Puli s početkom u 9 sati proslavit će istaknuti istarski jazz glazbenici, odnosno sastavi Bolerosi i Leon Brenko trio.

Međunarodni dan jazza u Puli, 30. travnja 2023.

Tržnica 9 - 11 h

LEON BRENKO TRIO

Leon Brenko – klavijature

Srđan Kuzmanović – kontrabas

Marco Quarantotto – bubnjevi

BOLEROSI

Carlos Fagin – vokal

Anja Rubil – Flauta

Branko Sterpin – truba

Andrea Rojnić – klavir

Nenad Mirt – bas

Zoran Stanisavljević – bubnjevi

Međunarodni dan jazza u PuliMeđunarodni dan jazza u Puli

U studenom 2011. organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum