NOVI CIKLUS JAZZ KONCERATA u Klubu Hotela Pula

Usklađeni i uzbudljivi glazbeni dijalog Carlosa Fagina i Andree Rojnića

| Autor: Mladen RADIĆ
Andrea Rojnić i Carlos Fagin - "Blind date" (Snimio Dejan Štifanić)

Andrea Rojnić i Carlos Fagin - "Blind date" (Snimio Dejan Štifanić)


Klub Hotela Pula, nekad poznat kao disko Colosseum, kasnije samo kao HP, opet je u nedjelju navečer oživio zahvaljujući angažiranju Udruge jazz glazbenika Istre JazzIstra koja ga je u suradnji s Puhačkim orkestrom grada Pule opet otvorila kako bi priredila novi ciklus koncerata.

Prilika da se prvi predstave u četverodijelnom koncertnom serijalu koji će trajati do sredine veljače i održavati se skoro svake nedjelje dobili su pulski klavijaturisti Andrea Rojnić i Carlos Fagin. Bila je to pomalo neobična glazbena kombinacija, spoj dvaju klavijatura u segmentu nazvanom "Dialogues" i na koncertu koji je dobio ime "Blind date", no ovo je prvenstveno bio glazbeni dijalog s obratima neočekivanima kako za publiku, tako i za izvođače.

Nepredvidljiva i uzbudljiva forma

Fagin je tako na početku objasnio da se koncert radi po principu "uradi sam", te će da koncert biti "pomalo eksperiment".

- Ni sami pomalo ne znamo što ćemo svirati…, objasnio je Fagin, no stvari su ubrzo sjele na svoje mjesto čim su krenule prve note. Ovo je bio dijalog zato što se iz jedne fraze prelazilo u drugu, mijenjajući intenzitet i re-kreirajući atmosferu, idući prema raspletu, uz samo jednu kratku pauzu. Ponekad Rojnić i Fagin djeluju kao da izazivaju jedan drugog, te svako malo jedan od njih preuzme glavnu riječ, no kao i u pravom dijalogu ovdje je ključna komunikacija, doduše neverbalna, ali očito je da su se Rojnić i Fagin dobro pripremili i da se odlično razumiju.

Koristeći jazz standarde i neke autorske ideje koje su još u razvoju uz puno improvizacije, oslanjajući se samo na svoje klavijature, grade koncert kakav se rijetko viđa, za one koji vole izazove kao i za one koje je u HP dovela čista znatiželja.

Bila je to prilika i da se dva glazbenika koji su uvijek nekako u pozadini konačno stave u prvi plan i pokažu na koji način iskustvo može pomoći da se jedna ovako nepredvidljiva forma dovede do završnice dovoljno uzbudljive da publika zamoli, i dobije, još.

Osim toga i sam se prostor, niti preprostran niti pretijesan, pokazao idealnim za jedan ovakav nastup što je pak podsjetilo koliko u Puli nedostaje jedan jazz klub u kojem će glazbenici biti domaćini, a ne gosti mušterijama koje su došle nešto popiti.

Iduću nedjelju Sterptet svira Cheta Bakera

Idući nastup na redu je u nedjelju, 22. siječnja, u 20 sati kada će u HP-u nastupiti Sterptet koji čine Branko Sterpin – truba, Sonja Domitrović – alt saksofon, Carlos Fagin – klavir, Nenad Mirt – kontrabas i Sebastian Stell – bubnjevi, a izvodit će glazbu Cheta Bakera.

Još prije nekih mjesec dana JazzIstra Orchestra u ovom je prostoru uz pjevačicu Barbaru Munjas izvodio pjesme KUD Idijota, a ovaj ciklus, koji bi mogao dobiti i svoj nastavak, i koncerti koji će se u sklopu njega održavati, posljednja su prilika da se posjeti nekadašnje kultno okupljalište pulske alternative prije renoviranja hotela i definitivnog zatvaranja kluba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter