RANDEVU U OSAM

Koncert hrvatske glazbene dive: Tereza Kesovija u Tvornici kulture

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Tereza Kesovija (Snimio Dejan Štifanić)

Tereza Kesovija (Snimio Dejan Štifanić)


Tereza Kesovija, hrvatska glazbena diva, nastupit će u Tvornici kulture u četvrtak, 6. travnja 2023. godine. Nakon sjajnog nastupa Stjepana Jimmyja Stanića ciklus Randevu u osam nastavit će se koncertima Drage Diklića i neponovljive Tereze.

"Tereza Kesovija čitav je život posvetila glazbi. Od osnovne je škole svirala flautu, a dok je studirala na zagrebačkoj Akademiji bila je članicom simfonijskog orkestra Radio Zagreb. Svoj je prvi veliki nastup imala 1961. u zagrebačkom Varijetetu, a ubrzo je počela nastupati i u inozemstvu. Tereza se istaknula nastupima na brojnim festivalima na kojima je dobila mnoge nagrade i priznanja, a neki od njih su festival u Splitu, Zagrebfest, festival Melodije hrvatskog Jadrana, opatijski festival Dani jugoslavenske zabavne muzike, Dubrovnik fest, Beogradsko proleće te Večeri dalmatinske šansone.

Godine 2009. godine dobila je čak dvije nagrade za životno djelo – Porin te onu grada Dubrovnika. Osim bogate karijere na domaćem terenu, Tereza je 1965. godine započela graditi svoju karijeru u Francuskoj, a već 1967. godine izdala je i svoju prvu ploču na francuskom jeziku "Ma Chanson". Godine 1988. imala je veliki solistički koncert u pariškoj Olympiji, ostvarila je brojne glazbene i umjetničke suradnje s velikim francuskim umjetnicima, a sve je to rezultiralo odlikovanjem Viteza Visokog odličja za doprinose francuskoj kulturi 1999. godine te prestižno odličje Časnika reda umjetnosti i književnosti 2021. godine.

Tereza je dvaput nastupila na Euroviziji, a prava je zanimljivost što je 1966. godine nastupila kao predstavnica Monaka pjesmom "Bien plus fort";, dok je 1972. godine predstavljala Jugoslaviju pjesmom "Muzika i ti". U svojoj diskografiji sada broji preko pedeset albuma, a slovi i kao najtiražnija glazbenica na ovim prostorima, ističe se u najavi koncerta.

Organizatori napominju da će zagrebačka publika u travnju u Tvornici kulture moći biti dijelom velike karijere istinske hrvatske glazbene dive koja će zablistati na pozornici Velikog pogona te izvesti svoje najljepše pjesme čiji sjaj i emocija nikada ne blijede. "Posljednja i prva ljubavi", "Prijatelji stari gdje ste", "Nono, dobri moj nono", "Za jedan tren", "Ja ću uvijek biti tvoja", "To sam ja", "Što je ostalo od ljubavi" - samo su neke od pjesama čiji stihovi u Terezinoj izvedbi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a pjevaju ih, cijene i vole sve generacije.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter