JazzIstra otvara drugi koncertni ciklus

Još četiri jazz koncerta pulskih glazbenika u Hotelu Pula

| Autor: Mladen RADIĆ
Kvintet Sterptet u Hotelu Pula (Snimio Dejan Štifanić)

Kvintet Sterptet u Hotelu Pula (Snimio Dejan Štifanić)


Nakon realiziranog prvog koncertnog ciklusa udruga JazzIstra nastavlja s nedjeljnim koncertima u klubu Hotela Pula, nekadašnjem legendarnom pulskom disku. Poput prvog ciklusa, i drugi se sastoji od četiri koncertne večeri na kojima će se predstaviti istarske glazbene snage.

Početak uz "Dialogues" i "Combos"

U sklopu segmenta "Dialogues" ove nedjelje u 20 sati održat će se glazbeni dijalog dvoje glazbenika, svirača istog instrumenta, stavljenih pred izazov da nas iznenade i zaintrigiraju bez stilskih ili tematskih kalupa, u potpunoj kreativnoj slobodi. Tako će sutra na koncertu pod nazivom "Friendly talk" nastupiti gitaristi Saša Zorkić i Aleksandar Lukić. Ovaj gitaristički dvojac odvest će publiku na putovanje kroz pjesmaricu popularnih jazz standarda. Od pjesama nastalih početkom prošlog stoljeća do tzv. contemporary standarda. Aleksandar i Saša uigran su dvojac spreman ponuditi dobru svirku prožetu vještim improvizacijama i aranžmanima.

Segment "Combos" su večeri tijekom kojih će se publici predstavljati mali jazz sastavi ili tzv. combo sastavi, a 5. ožujka u 20 sati stiže Stelltet s koncertom nazvanim "Čakule z diplome". Radi se o kvintetu koji čine Sebastian Stell – bubnjevi, Branko Sterpin – truba, Luka Vrbanec – alt/tenor saksofon, Carlos Fagin – klavir i Nenad Mirt – kontrabas. Ovih pet pulskih glazbenika najčešće nastupaju pod imenom Sterptet no ovoga se puta u ulozi bendlidera našao bubnjar Sebastian Stell te se naziv sastava pretvorio u Stelltet. Stell će se ovim koncertom predstaviti i kao kompozitor budući da će sastav izvesti mahom njegove autorske skladbe koje su nastale tijekom njegova studija na konzervatoriju u Trstu te su prvi put izvedene na diplomskom ispitu.

"Big sounds" i "Everything but swing"

Segment "Big sounds" posvećen je velikim sastavima, odnosno big bandovima ili jazz orkestrima, šarmantnim svjedocima zlatnog doba jazza. "Slušam kako swingaju i prolazi me jeza. Tu su. Veliki su. Strašno galame. Sjednite i slušajte ih, gospodo i dame", poručuje Branko Sterpin koji će 12. ožujka predvoditi Big Band Pula na koncertu "Play That Funky Music" na kojem će predstaviti sa svojim svježim funk repertoarom. Svojom izvedbom skladbi koje su se nalazile na repertoarima legendarnih big bandova kao što su orkestri Woodija Hermana, Maynarda Fergusona i Counta Basieja pulski će big band pokušati dočarati atmosferu i "nemirni duh" funka i sedamdesetih.

I ovaj ciklus završit će se segmentom "Everything but swing" i to 19. ožujka u večeri koja je rezervirana za sve što je uteklo iz zagrljaja tradicionalnog jazza, a sastav Bolerosi predstavit će se na koncertu nazvanom "Carlos El Cantante". Carlos Fagin poznat je kao klavirist no ovaj će put zapjevati u sastavu koji još čine Anja Rubil - flauta, Branko Sterpin - truba, Andrea Rojnić - klavir, Nenad Mirt - bas, Andrija Bošnjaković - udaraljke i Zoran Stanisavljević - bubnjevi.

- Vjerujemo da je činjenica da će Carlos pjevati dovoljno atraktivna najava ovog koncerta. Inače pijanist, Argentinac koji već godinama živi u Puli i aktivno sudjeluje na pulskoj glazbenoj sceni, Fagin će se prvi put publici predstaviti kao pjevač. Oko njega se okupila nekolicina glazbenika zaintrigiranih izazovima tradicionalne glazbe, ritmova i plesova Latinske Amerike. Nekoliko prekrasnih bolera nagnalo je ove glazbenike da se okupe i istraže kako ljepotu ove glazbe prenijeti slušateljima. Usput, publici će se predstaviti neki novi glazbenici koji su stigli u naš grad dok će se oni 'stari', pulskoj publici već poznati, predstaviti u nekoj novoj ulozi", poručuju organizatori.

Kao i uvijek, koncerti počinju u 20 sati, ulazi se sa stražnje strane, a ne kroz hotel i cijena je 6 eura, uz poruku "Kupi kartu – podrži scenu". "Ulaz 6 €urića" je kampanja kojom se nastoji doprijeti do postojeće jazz publike i stvoriti novu publiku svjesnu činjenice da je za umjetničke programe dobro kupiti kartu, te time poticati kulturnu scenu i omogućiti joj da samostalno producira nove programe kroz koje će svoje kreativne potencijale u puno većoj mjeri moći pokazati lokalni umjetnici. "Živa i puno aktivnija lokalna scena te gostovanja umjetnika iz drugih sredina teško su ostvariva uz isključivo besplatne programe", ističu organizatori.

JazzIstra je udruga koja okuplja istarske jazz glazbenike najviše se baveći realizacijom programa JazzIstra Orchestra. Uz to se trudi poticati koncertne aktivnosti i stvaralaštvo istarske jazz scene. Članovi udruge, posebno glazbenici okupljeni u pulskom big bandu okosnica su koncertnih programa koji će se održati u najavljenom ciklusu koncerata.

- Cilj je oživjeti scenu, ukazati na postojeće koncertne prostore i klubove, pokazati koliko se raznolikih programa može ostvariti snagom lokalnih kreativaca, stvoriti samoodržive koncertne aktivnosti u gradu te privući publiku uz koju i za koju će se producirati sadržaji lokalnih gostujućih glazbenika, poručuju iz udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater