CANZONI D'UNA VOLTA

Uz puno emocija predstavljena biografija ikone istarske glazbe Lidije Percan

Autor knjige je Lidijin dugogodišnji suradnik i kolega David Danijel Dezso, glazbenik iz Opatije. Od početka njihova prijateljstva, a kasnije i glazbene suradnje, slušao je i bilježio razne priče, anegdote i zanimljivosti iz bogate Lidijine karijere

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Snimio Duško Marušić Čiči

Snimio Duško Marušić Čiči


- Kada se mlada Lidija Percan, na početku karijere fotografirala ispred Arene, tko zna je li pomislila da će jednoga dana biti simbol ovoga grada, da će nastupati s najvećim glazbenicima, regionalnim i šire, da će širiti baštinu ovoga kraja, zavičajnost, da će postati zvijezda. Kao petnaestogodišnja djevojka došla je iz Raklja, pohađala tečajeva pjevanja i pokazala svoje umijeće u skladbama od šlagera do pop rocka, sve je u njezinom stvaralaštvu vezano za ove krajeve, od pjesama s austrougarskim štihom do onih modernih, kazao je večeras književnik Daniel Načinović.

Predstavljanje biografije najpoznatije istarske pjevačice Lidije Percan "Canzoni d'una volta", koja uz knjigu sadrži i osam CD-a s 198 pjesama, održano je u pulskoj Zajednici Talijana. Projekt je pokrenut 2009. godine, a ove je godine Lidija Percan proslavila svoj 85. rođendan te knjiga predstavlja najljepši poklon pjevačici i mnogobrojnim obožavateljima.

Fotografije iz knjigeFotografije iz knjige

Autor knjige je Lidijin dugogodišnji suradnik i kolega David Danijel Dezso, glazbenik iz Opatije. Od početka njihova prijateljstva, a kasnije i glazbene suradnje, slušao je i bilježio razne priče, anegdote i zanimljivosti iz bogate Lidijine karijere. Digitalizirao je njezinu glazbenu arhivu pri čemu je više od 60 godina karijere uobličio u zanimljivu priču o sretnom djetinjstvu, glazbenim počecima i putu koji je prethodio kasnijim velikim uspjesima.

Lidija PercanLidija Percan

Pred brojnom publikom, u vrlo emotivnoj atmosferi, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich kazala je da glazba sama govori, da Lidia predstavlja vrlo važan dio kulturnog identiteta Pule i Istre.

Pino Paoletić, koji je zajedno s Lidijom Percan nastupio daleke 1957. godine, uručio joj je cvijeće, a prisjetio se da su nastupili dva dana tada u pulskom kazalištu, pokazavši i plakat toga događanja.

Vidno ganut pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul kazao je da Percan priča našu priču, te da je ta knjiga iznimno vrijedan projekt.

Predstavljanje knjige (Snimio Duško Marušić Čiči)Predstavljanje knjige (Snimio Duško Marušić Čiči)

Poznati rovinjski bariton, organizator kulturnih događanja i dirigent mješovitog zbora KUD-a "Lino Mariani" Ronald Braus kazao je da je kao 15-godišnjak organizirao koncert i pozvao Lidiju Percan, koja ga nije pitala ni za honorar, ništa, samo za prijevoz, pokazavši nevjerojatnu veličinu, jednostavnost i dobrotu pomažući jednom 15-godišnjaku tada na početku karijere. Sjetio se i njihovih daljnjih suradnji.

Vesna Nežić-Ružić prisjetila se svoje dugogodišnje suradnje s Percan, ističući da je to pjevačica zlatnoga glasa koja godinama grije srca, te zahvalila joj se na prijateljstvu i suradnji, prisjećajući se da su nešto prije početka pandemije zajedno nastupile u Karlovcu.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica kazao je da je ovaj projekt posve poseban, da je njezin doprinos istarskoj glazbi iznimno velik i značajan, dok je marčanski načelnik Predrag Pliško napomenuo da je ona jedna od najistaknutijih pojedinaca toga kraja, dakako uz Miju Mirkovića.

Prikazan je i video-isječak s njezinim najvećim uspjesima, ali i sa čestitkama koje su joj uputili, među ostalima, Zdenka Kovačiček, Miro Ungar, Tereza Kesovija i mnogi drugi.

Dugogodišnji glazbeni urednik Radio Pule Ludvik Slana naveo je da je uvijek prilikom gostovanja i suradnje u raznim emisijama bila vedra, vesela, nasmijana, a da je David Danijel sve marljivo zapisivao, proučavao, napravivši izniman posao.

Novinar, književnik, prevoditelj, kantautor, svestrani Daniel Načinović kazao je da ova knjiga ima i svoju fizičku težinu, osim same glazbeno-umjetničke vrijednosti, aludirajući na format knjige.

U svom vrlo nadahnutom, sugestivnom govoru, uz obilje komparativnih primjera, još jednom je evidentirao značaj ove umjetnice za Pulu, Rakalj, Istru i šire, njezinu suradnju s brojnim skladateljima, nastupe na festivalima, osvrnuvši se na šaroliki tematski spektar prisutan u njezinim ostvarenjima, te na veliku vrijednost koju ova pjevačica ima za zavičaj, ali i puno šire. Njegovo je izlaganje bilo poput lirskog eseja, za što je nagrađen toplim aplauzom brojne publike.

- Knjigu, osim kronološki pisane biografije, čine i podnaslovi kao što su diskografija, festivalski nastupi, TV nastupi itd., a posebnost izdanja su i svi tekstovi skladbi s legendarnih albuma iz serije "Canzoni d'una volta" koji su se prvi puta našli na jednome mjestu. Lidiju sam upoznao 2007. i od tada traje naše prijateljstvo koje je kasnije postalo i glazbena suradnja. Imao sam želju i potrebu sačuvati i zabilježiti njezinu glazbenu priču, priču o talentu, velikoj ljubavi za glazbu, ali i o teškome putu kojim je kročila sama, bez ičije podrške da bi konačno snimila prvu ploču 1968. godine i s vremenom postala najtiražnija i najpoznatija pjevačica Istre. Značajan dio ovoga projekta čine Lidijine izjave i priče pisane u razgovornome stilu jer je na taj način sačuvan karakterni vedri duh i temperament po kojem je svi znamo. Životna priča upotpunjena je i mnogim izjavama suradnika i kolega kao što su Stipica Kalogjera, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Bruno Krajcar, Andrej Baša i mnogi drugi, kazao je David Danijel, ističući da poseban dodatak knjizi je i osam CD-a s gotovo cijelom diskografijom Lidije Percan koju osim osam albuma serije "Canzoni d'una volta" čine i četiri albuma, mnogobrojne snimke sa singl ploča, festivalski nastupi i drugo.  Zvuk je fantastičan jer su svi materijali masterizirani u Croatia Recordsovu studiju s najnovijom tehnologijom.

 Knjiga je velikog formata, poput nekadašnje LP ploče, ima više od 200 stranica u boji, više od 600 fotografija, a ima i popratni CD- s 198 pjesama. Autor veli da spada u najluksuznija izdanja takve vrste koja su dosad objavljena. Poseban dio programa bio je i nastup najmlađe sekcija zbora "Lino Mariani" odnosno zbora "Coro dei pici" pod vodstvom Edne Strenja Jurcan, koja je istaknula važnost njegovanja kulturne baštine te posebice pjesama, da se ne zaboravi taj vrijedan dio kulture življenja, a upravo to ju je motiviralo prilikom pokretanja tog dječjeg zbora.

Grafičko oblikovanje knjige potpisuje autor, transkripciju tekstova Zorka Host, a lekturu profesorica Marijana Trinajstić. Realizaciju ovoga projekta omogućili su: Istarska županija, Grad Pula, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica Općine Medulin, Olivari d.o.o. Malinska, Općina Marčana, Općina Bale, Općina Kanfanar, Općina Svetvinčenat, a medijski su pokrovitelji: Glas Istre, TV Nova Pula, HRT Radio Pula i Radio Istra.

Svima onima koji su sudjelovali u realizaciji knjiga podijeljena je ova vrijedna monografija, koja se mogla kupiti nakon promocije, a uskoro kreće i njezina prodaja.

Lidijina kćerka Ester Demori zahvalila se i svim liječnicima i medicinskom osoblju koji se brinu i pomažu njezinoj majci - u godinama i nažalost bolesnoj, a knjigu je uručila i prisutnom liječniku Mariu Grbinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter