Gastro Astro u Višnjanu (M. RIMANIĆ)
Zembo je pripremio pljukance s carpacciom od boškarina s dimljenom zelenom rajčicom, srcem od rajčice, salatinom s dijon museom, maslinovim uljem i dehidriranim graškom s klorofilom * Skokovi pljukanci bili su preliveni raguom od folpi, muzgavaca, s motarom ili petrovcem, biljkom koja često raste uz more
Na placu u višnjanskom starom gradu održan je u noći ljetnog solsticija prvi Gastro Astro festival "Zvijezde kuhaju". Jedan od najljepših gradskih trgova u Istri, s kojeg se širok pogled niz vinograde spušta do samoga mora, preplavilo je mnoštvo željno inovativne kuhinje i vrhunskog vina.
Poznati šefovi kuhinje David Skoko i Deniz Zembo pripremili su ukusne pljukance s dva različita, osobno za ovu prigodu, kreirana umaka. Zembo je pripremio pljukance s carpacciom od boškarina s dimljenom zelenom rajčicom, srcem od rajčice, salatinom s dijon museom, maslinovim uljem i dehidriranim graškom s klorofilom. Skokovi pljukanci bili su preliveni raguom od folpi, muzgavaca, s motarom ili petrovcem, biljkom koja često raste uz more.
Čisti organizam i olakšava mršavljenje
Naime, Skoko za svoje recepte često skuplja samoniklo bilje koje često koristi u svojoj kuhinji. Motar se koristi i kao začin, a ukus mu je sličan korijenu od koromača, pojašnjava Skoko. Iako se radi o tradicionalnoj samonikloj namirnici motar, petrovac ili šćulac danas se rijetko upotrebljava u kuhinji iako je u antičkim mitovima bio hrana bogova. U narodnoj medicini koristi se kao diuretik, za ublažavanje probavnih tegoba, a odličan je za čišćenje organizma i olakšava mršavljenje.
Festival je započeo u 21 sat baš kada su se mnogi vraćali s mora pa su im ukusni pljukanci uz čašu vina nekog od višnjanskih vinara odlično prijali. Prije nego je festival otvoren održana je za uzvanike gourmet večer tijekom koje su kuhari Skoko i Zembo pripremili po tri slijeda koja su sljubljivali s vrhunskim vinima višnjanskih vinara. Bila je to zapravo svojevrsna test večera na kojoj su se iskušala mesna i riblja jela koja bi se mogla koristiti kao ekskluzivna gastronomska ponuda u lokalnim ugostiteljskim objektima, naravno uz vina lokalnih vinara. Sudeći prema raspoloženju posjetitelja, ali i poznatih kuhara Višnjan ima potencijala za prepoznatljivu enogastronomsku ponudu koja bi mogla postati razlogom da posjetitelji češće navraćaju u Višnjan.
Zalazak sunca u rumenilo Jadrana
Festivalom su posebno zadovoljni Skoko i Zembo koji kažu kako su višnjanski plac, šterna i loža s koje se u smiraj dana na horizontu može promatrati romantična slika zalaska sunca u rumenilo Jadrana, predivno mjesto za uživanje u originalnim jelima i vrhunskim vinima. Zadovoljan je naravno i glavni organizator prvog višnjanskog Gastro Astro festivala poznati ovdašnji vinar Peter-Piero Poletti. Na njegovom je štandu, kao i na svima ostalima na festivalu vladalo veliko zanimanje za vina iz ovdašnjih podruma.
- Fešta je uspjela, radosno kaže Poletti, dodajući kako je želio napraviti feštu na kojoj će ljudi podjednako uživati u jelima i vinu. Veliki odaziv posjetitelja svjedoči da je festival prebrodio porođajne muke i da mu se smiješi lijepa budućnost. Na festivalu je 50-ak etiketa vina ponudilo 15 vinara s područja Općine Višnjan, jednog od najpoznatijih vinarskih područja u Istri, koje je i ovim Gastro Astro festivalom pokazalo kako vino, ono vrhunsko, kakvo se ovdje proizvodi itekako može biti povod za posjet Višnjanu i ovdašnjim vinarima. Organizaciju prvog Gastro Astro festivala "Zvijezde kuhaju" potpomogli su Agro udruga Višnjan, Općina Višnjan, Istarska županija Višnjanska razvojna agencija, Turistička zajednica Općine Višnjan i udruga Volim Višnjan.