GASTRO SEANSA U TITOVOM PARKU

Žiri Glasa Istre odabrao najbolje od najboljega na Burger Festivalu u Puli: Pogledajte redoslijed top 10 burgera. BROJ 1 JE DJELO IVANA PAŽANINA

Sve je ovdje iznad prosjeka, a burgere uglavnom dijele nijanse i, naravno, pitanje je i ukusa. Tako god je u kućicama, zna što radi, i to se vidi, rekao je Mario Funčić, jedan od članova žirija

| Autor: Marcello ROSANDA
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Najbolji burger pulskog izdanja popularnog zagrebačkog Burger Fetivala, koji je prvi put otišao iz metropole i došao u Titov park - je Crispy Kapula s kućice "Chef's Burger" Ivana Pažanina! Drugo je mjesto pripalo burgeru Bacon iz platforme "4 burgers", dok je treći završio Blackie zadarske ekipe "Picnic - Mingle&Fun". No opći je dojam da su svih deset burgera koji su konkurirali - vrlo dobri, odlični ili sjajni.

Razlike su male, presudile su nijanse, možda i neke subjektivne simpatije, ali ne prema natjecateljima - jer žiri nije znao koji burger pripada kome (glasalo se po brojevima) - već prema određenim sastojcima, povrću i slično.

Žiri su činili četvorka iz našeg lista (Petra Adžaga Hajdenjak, Ivor Balen, Danilo Memedović i Marcello Rosanda) i dva znalca i majstora kuhinje - sudionik završnice Masterchefa Igor Ivanović i ugostitelj i burgeroznalac s iskustvom iz Sjedinjenih Država Mario Funčić.

Burger Festival

Član žirija Mario Funčić, tri najbolja chefa - Ivan Goreta (4Burgers), Ivan Badžek (Chef's Burger Ivana Pažanina) i Vedran Božičev (Picnic - Mingle&Fun) - i član žirija Igor Ivanović

Degustiranje je bilo dugačko, trajalo je ukupno tri sata, a svaki od pet sudionika Festivala (Chef's Burger, Picnic - Mingle&Fun, 4Burgers, El Toro i Institut za burgere by Mate Janković) konkurirao je s dva burgera. Pred žiri su tako stizala dva po dva proizvoda koje smo, vođeni riječima i uputama Funčića i Ivanovića, vizualno pregledavali i potom pažljivo degustirali. Išlo se toliko daleko u ozbiljnosti da su se usta ispirala vodom nakon svakog burgera, premda su neki bili nestrpljivi pa su ih ispirali pivom ili prošekom.

Ali avaj, bilo je to ozbiljno koliko je moglo biti, a rezultati su zanimljivi i mogu poslužiti kao smjerokaz onome tko želi doći u Titov park (do 28. kolovoza) probati samo jedan burger. Premda, ponovimo, niti s jednim neće pogriješiti.

Svaki član žirija ocjenjivao je burgere u pet kategorija: pecivo, meso, umak, izgled i opći dojam odnosno "kako funkcionira".

Burger Festival

Žiri u zanosu...

Davale su se ocjene od 1 do 10 pa je, dakle, svaki burger od svakog člana žirija mogao maksimalno dobiti 50 bodova. Konačnog pobjednika Crispy Kapulu najboljim su ocijenili Funčić, Rosanda i Adžaga Hajdenjak. Bacon, koji je na koncu bio drugoplasirani, najbolje je pasao Ivanoviću i Memedoviću, a "brončanog" Blackieja najboljim je ocijenio Balen. Ukupan zbroj je bio sljedeći: Crispy Kapula (Chef's Burger Ivana Pažanina) 251, Bacon (4Burgers) 238, Blackie (Picnic - Mingle&Fun) 236, Pepper Jack (Institut za burgere by Mate Janković) 230, El Toro Asado (El Toro) 230, Classic (4Burgers) 215, Smokey (Picnic - Mingle&Fun) 215, Bacon Jalapeno (Institut za burgere by Mate Janković) 200, Classic (El Toro) 200 i Basil Garlic (Chef's Burger Ivana Pažanina) 194.

Po kategorijama, najbolje pecivo imali su burgeri Blackie, Smokey i Crispy Kapula, najbolje meso ocijenjeno je ono iz burgera Bacon, najbolji umak bio je onaj Crispy Kapule, dok je najbolji dojam u smislu izgleda na žiri pustio burger El Toro Asado. Kada je riječ o općem dojmu, odnosno funkcionalnosti - kako se burger ponaša u cijelom svom skladu, ili bolje rečeno u ustima ocjenjivača - Crispy Kapula je i tu nadmašio ostale.

I dok su se članovi redakcije Glasa Istre samo pravili da se razumiju u burgere, žiri je bio sastavljen i od ljudi koji su u kuhinji "kao doma". To su poznati pulski eno-gastro znalac i strastveni kuhar Igor Ivanović, te vlasnik triju restorana, eno-gastro entuzijast i majstor burgera Mario Funčić. Oni su burgere doslovno skenirali očima, istražili rukama i degustirali svaku, pa i najmanju pojedinost. Loših ocjena uglavnom nije bilo budući da se svi sudionici Festivala trude (i uspijevaju) držati ljestvicu zaista visoko, no naši su profesionalci ipak, tu i tamo, imali nekoliko zamjerki.

Burger Festival

Burganje i burgersko prigovaranje - stručni dio žirija - Mario Funčić i Igor Ivanović

"Ako burger i malo odstoji, oko pet minuta, to je dobro, jer meso odmara i upija umake. Tako se sve poveže i jednostavno bude bolje. Ja osobno volim u burgeru osjetiti pecivo, meso i umak. Te glavne komponente mora pratiti još nešto, ali ako dobiješ previše povrća i ako je prejako začinjeno, onda je to sataraš i glavne komponente se izgube. Još nešto je vrlo bitno - meso ne smije previše viriti iz burgera, bez obzira što se time želi pokazati da je svježe. Potom, primjerice, pecivo ne smije biti spljošteno", dio je "predavanja" koje je držao Funčić, što zorno ilustrira razinu detalja do koje se išlo.

Malo po malo isprobano je svih deset burgera i taman kad su se članovi žirija počeli mrštiti na spomen još kojeg zalogaja - jer želuci su im bili puni - bilo je gotovo. Uslijedilo je napeto zbrajanje, iščekivanje i proglašenje najboljih. Čestitamo!

"Sve je ovdje iznad prosjeka, a burgere uglavnom dijele nijanse i, naravno, pitanje je i ukusa. Tako god je u kućicama, zna što radi, i to se vidi", zaključio je Funčić.

Poredak:

1. mjesto 

Crispy Kapula (Chef's Burger Ivana Pažanina)

251 bod

Burger Festival

2. mjesto

Bacon (4Burgers)

238 bodova

Burger Festival

3. mjesto 

Blackie (Picnic - Mingle&Fun)

236 bodova

Burger Festival

4./5. mjesto 

Pepper Jack (Institut za burgere by Mate Janković)

230 bodova

Burger Festival

4./5. mjesto 

El Toro Asado (El Toro)

230 bodova

Burger Festival

6./7. mjesto 

Classic (4Burgers)

215 bodova

Burger Festival

6./7. mjesto 

Smokey (Picnic - Mingle&Fun)

215 bodova

Burger Festival

8./9. mjesto
Bacon Jalapeno (Institut za burgere by Mate Janković)

200 bodova

Burger Festival

8./9. mjesto 

Classic (El Toro)

200 bodova

Burger Festival

10. mjesto 

Basil Garlic (Chef's Burger Ivana Pažanina)

194 boda

Burger Festival

Tablice

Pobjednički chef Ivan Badžek:

"Ovo je velika pohvala za naš rad i trud"

Za izjavu je nakon proglašenja pobjednika bio raspoložen Ivan Badžek, inače voditelj dviju kućica - "Institut za burgere by Mate Janković" i "Chef's burger" Ivana Pažanina.

"Ove smo godine prvi put u Istri. Već tri godine surađujemo s jednim od naših najpoznatijih chefova Ivanom Pažaninom i zajedno smišljamo recepture, razvijamo pecivo s našim pekarima, a meso s mesarima. Ovo prvo mjesto je velika pohvala za naš trud i rad, jako smo zadovoljni", kazao je Badžek.

Burger Festival

Ivan Badžek

Ne fali ni izvrsnih koktela

Na Burger Festivalu nije bilo teško ni utažiti žeđ. Osim relativno dobre ponude piva, na Cocktail baru je i bogata ponuda koktela kao što su Crazy Scientist, Blue Lagoon i drugi, a na centralnom baru više desetaka domaćih rakija. Također, tu je i Jakov Čuljat iz kućice "Gingle Bells" koji nudi klasične koktele kao što je Mohito, ali i posebne, primjerice Margo spritz kao spoj pirea od manga, tekile, pjenušca i malo mineralne vode.

Burger Festival

Jakov Čuljat

Ivan Karačić iz "Cocktail bara" kaže da rade svoje sirupe i likere i prate najnovije tehnologije.

"Imamo Crazy Scientist u kojem smo se, kako mu samo ime govori, poigrali kao kakvi znanstvenici. Naime, spojili smo mlijeko i citrus, odnosno limun, pa je došlo do reakcije da se boja koktela jednostavno izgubila, koktel je postao proziran, što nije baš uobičajeno. Probajte obavezno i koktel Četrun u moru, ako volite lubenicu uživat ćete u njemu", rekao je Karačić.

Burger Festival

Ivan Karačić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini