22. LIPNJA

Dan antifašističke borbe obilježen u Puli polaganjem vijenaca koje je vodio gradonačelnik Boris Miletić

| Autor: Glas Istre

"Antifašizam je opredjeljenje istarskog naroda. S time nema trgovanja, licitiranja ni kompromisa", rekao je danas gradonačelnik Pule Boris Miletić povodom Dana antifašističke borbe, koji je obilježen tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen-obilježja u Puli.

Vijence su u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma te na spomeniku palim antifašističkim borcima na pulskom Gradskom groblju uz Miletića položili zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i pulske udruge branitelja, predstavnici policijske uprave i predstavnici političkih stranaka.

U ime Grada Pule okupljenima se obratio gradonačelnik Boris Miletić izrazivši zahvalnost svim antifašistima i sudionicima Domovinskog rata koji su dali svoje živote za slobodu i istaknuvši kako je važno sačuvati i prenositi budućim generacijama istinu o antifašističkoj borbi i univerzalnim vrijednostima koje su iz nje proizašle, a to su mir, tolerancija, jednakost, sloboda i ljudska prava.

"Istarski čovjek je bio i bit će antifašist, i tako će se odgajati sve buduće generacije. Istra živi svoj antifašizam koji je duboko usađen u istarskog čovjeka, njegovu kulturu, tradiciju, prošlost, sadašnjost i budućnost. Sve se oko nas, u današnjem svijetu brzine i površnosti, strašno brzo mijenja, ali neke su vrijednosti trajne i vječne i sve će nadživjeti. Jedna od njih je upravo - antifašizam", rekao je Miletić.    

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković koji se ovom prilikom zahvalio Gradu Puli na velikoj podršci čuvanju antifašističke baštine te podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava. U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum