DO 28. KOLOVOZA

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE / U TITOVOM PARKU U PULI OTVOREN BURGER FESTIVAL

Meso je domaće, umaci se uglavnom rade ručno uz prstohvat kreativnosti, a i peciva su posebno odabrana. Jer, organizatoru je cilj sa svakim sljedećim festivalom podići ljestvicu kvalitete da bi burger dobio svoje zasluženo gurmansko mjesto i prestao se percipirati kao brza i nekvalitetna hrana

| Autor: Marcello ROSANDA


Čak 15-ak različitih okusa i mirisa sočnih burgera širit će se Titovim parkom sve do 28. kolovoza. U organizaciji kreativne agencije "Kokoš ili jaje" i uz podršku Grada Pule, Puležani će moći probati razne mesne poslastice, jer ovo je prvi put da je popularni Zagreb Burger Festival izašao iz glavnoga grada.

Bilo da ste ljubitelj klasičnih ili možda neobičnih okusa, moći ćete odabrati nešto po svom guštu. Važno je naglasiti da se burgeri na ovom Festivalu svrstavaju u gurmanske doživljaje, meso je domaće, umaci se uglavnom rade ručno uz prstohvat kreativnosti, a i peciva su posebno odabrana. Jer, organizatoru je cilj sa svakim sljedećim festivalom podići ljestvicu kvalitete da bi burger dobio svoje zasluženo gurmansko mjesto i prestao se percipirati kao brza i nekvalitetna hrana.

Tako od danas u Titovom parku pet kućica s burgerima nestrpljivo čeka svoje posjetitelje. Prvi put na festivalsku scenu izlazi novi nacionalni lanac fast-casual koncepta "4 burgers" sa četiri vrste burgera - C1ASSIC, B2CON, SMOK3 JALAPENO i CHIC4EN. Radi se o smash burgerima, čija posebnost leži u samoj izradi. Naime, kuglice od mljevene govedine se na roštilju stisnu prešom za burgere u pljeskavicu, čime se zadržava sočnost.

Zadarska vesela ekipa Picnic&Fun jako je ponosna na svoj Blackie burger koji je nekoliko godina za redom proglašen najboljim na zadarskom Adventu. Osim ovoga, nude još dvije vrste burgera. Jedan je živopisnog naziva Snow, a imaju i batat s različitim umacima.

Chef’s burger by Ivan Pažanin je platforma koja kombinira klasiku s modernim. Klasičari će guštati u okusu Cheeseburgera, a pravi hedonisti će zasigurno kušati Basil Garlic i Crispy Kapulu, uz slasne krumpiriće, džem od luka i čips od pancete.

Nadalje, Institut za burgere, pojačan iskustvom i vještinom Mate Jankovića, već se pozicionirao kao mjesto dobrih okusa. Klasični Smoke burger, uz Pepper Jack Burger, pojačan relishem od paprike i ljutkastim umakom i Bacon jalapeno burger uz senf od meda zasigurno će privući dosta posjetitelja.

Za kraj, Južna America poslužila je kao inspiracija Chefu Mariju Mihelju iz El Tora. Uz jedan klasik, ponosno se izdvajaju El Toro Asado Bacon i BBQ varijanta, sva tri obogaćena mesom black angusa, uz neke zanimljive umake kao što je majoneza od limete s dimljenom paprikom.

Za slatkoljupce tu je sladoledna fantazija koju kreira Robert Hromalić na kućici Le Kolač. Osim prefinih okusa, od kojih izdvajamo vegansku varijantu, sladoled s komadićima palačinki i yuzu limun, za prave hedoniste tu je i nova slastica - tostirani sladoled.

Na Burger Festivalu bit će sasvim jednostavno utažiti i žeđ. Osim zlatnih pivskih kapi, na Cocktail baru je bogata ponuda koktela kao što su Crazy Scientist, Blue Lagoon i drugi, a na centralnom baru više desetaka domaćih rakija. Uz burgere može se i zaplesati jer svakodnevno nastupaju jake lokalne DJ snage kao što su dobro poznati DjKool5, Jinxie Grooves i drugi.

Organizatori preporučaju da se svakako ne zaboravi opaliti barem jedan selfie kako bi se ovaj Festival još dugo pamtio. Pozivaju sve Puležane svakoga dana od 18 do 24 sata. Ulaz je, naravno, besplatan.

Raspoložen za razgovor bio je Ivan Badžek iz kućice "Institut za burgere".

- S jednim od najpoznatijih hrvatskih chefova Matom Jankovićem surađujemo već niz godina, i to po raznim festivalima tog tipa. Za ovaj u Puli smo pripremili nekakve novitete i ponudu koja je već uhodana, dobro pripremljena i poznata. S našim dobavljačima razvili smo posebno brioš pecivo koje služimo uz 100 posto hrvatsku junetinu. Burgere oplemenjujemo raznim dodacima, a ono što bi bio naš zaštitni znak jest Pepper Jack, burger s relishom od paprika, drobljenim bučinim sjemenkama i prženim lukom. Uz to, imamo i Bacon Jalapeno, verziju burgera s pancetom i ljutim jalapeno papričicama. Najviše surađujemo s hrvatskim OPG-ovima i našim mesarom koji radi meso po našoj recepturi, kaže Badžek i dodaje da su svi došli iz Zagreba, što im nije problem jer su uvijek u pokretu.

- Trenutno nas je četvero, ekipa puna snage da nahrani gladne domaće i strane goste - Kristina, Marko, Ivan i Lovro. Nadamo se da će nas Pula prepoznati jednako kao i drugi gradovi, kaže nam Badžek, a na pitanje koliko burgera mogu proizvesti bude li navale, on odgovara da ih mogu spraviti i do 400 u jednoj smjeni.

Dakle, ako to pomnožimo sa 5 kućica - dnevno se u Titovom parku može proizvesti 2.000 burgera. Lijepa brojka, nema šta…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater