KUPAŽA IZ AUSTRIJSKE POKRAJINE GRADIŠĆE

"Vinum sine nomine" ili Vino bez imena


Vino nosi neobično ime "Vinum sine nomine" što prevedeno znači "Vino bez imena". Jako dobar marketinški potez jer će zasigurno neobično ime zaintrigirati mnoge znatiželjnike koji će htjeti kušati ovo fino vino. Radi se o klasičnoj bordoškoj kupaži na burgenlandski način, dakle mješavina je merlota i cabernet sauvignona

 

Zasigurno su mnogi čuli za austrijsku pokrajinu Burgenland ili Gradišće, kako se na hrvatskom jeziku zove ova lijepa pokrajina s glavnim gradom Eisenstadtom (Željezno). U regiji živi malo manje od 300.000 stanovnika. U Gradišću je hrvatska manjina kroz stoljeća uspjela sačuvati jezik i identitet, a prva naseljavanja počela su još 1530. kada su Osmanlije poharale naše krajeve. Burgenland je u vrijeme Austro-Ugarske monarhije spadao u mađarski dio pa je stoga hrvatska manjina prisutna i u Mađarskoj te Slovačkoj koje je malo sjevernije. Burgenland je danas najistočnija i najmlađa austrijska pokrajina koja je pod Austrijom završila tek raspadom monarhije 1921. godine. Zbog njezina specifična položaja između istoka i zapada, za vrijeme Hladnog rata nije se ravnomjerno razvijala poput ostalih austrijskih regija. No, nakon pada željezne zavjese situacija se mijenja i ova lijepa panonska regija se izvrsno razvija, a jedan od nositelja razvoja je i vinarstvo. Vinska pokrajina Burgenland dijeli se na tri dijela, na sjeveru je Neusiedlersee koji se dijeli na dva dijela, dok prema jugu slijede Mittelburgenland (srednji Burgenland) i Sudburgenland (južni Burgenland).

Dvadeset etiketa

Nedavno sam u Rovinju, zahvaljujući zajedničkoj prijateljici, poznatoj austrijskoj eno-gastro promotorici Andrei Ruschka, upoznao vrlo zanimljiv bračni par vinara iz Burgenlada, Josefa i Mariju Reuman. Ova obiteljska vinarija smještena je u srednjem dijelu regije Burgenland, u mjestu Deutschkreutz, a danas obrađuje 13 hektara vinograda s godišnjom proizvodnjom od oko 100.000 butelja pretežno crvenog vina. Još 1990. godine bračni par Reuman je od Josefovih roditelja preuzeo vinariju i u trideset godina stvorio jednu od najboljih vinarija u srednjem Burgenlandu. Dominantna sorta grožđa, kao i u cijelom kraju je modra frankovka ili, kako se u Austriji zove, blaufränkisch. Kod Reumana više od pola proizvodnje grožđa otpada na ovu sortu, zatim slijede zweigelt, merlot, cab. sauvignon, st. laurent, shiraz i na kraju manja količina chardonnaya. Na tržištu su prisutni s dvanaest etiketa vina, a danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova vina koje nosi neobično ime na latinskom „Vinum sine nomine“ što prevedeno znači „Vino bez imena“!   Jako dobar marketinški potez jer će zasigurno neobično ime zaintrigirati mnoge znatiželjnike koji će htjeti kušati ovo fino vino. Radi se o klasičnoj bordoškoj kupaži na burgenlandski način, dakle mješavina je merlota i cabernet sauvignona. Grožđe raste na položaju Goldberg u vinogradima koji su stari od 25 do 30 godina, a tlo je mješavina smeđe zemlje, gline i šljunka. Nakon berbe koja se radi odvojeno krajem rujna i početkom listopada slijedi prerada uz maceraciju od 15 dana u inoxu i zatim odvojeno odležavanje od 15 mjeseci u barrique bačvicama. Na kraju slijedi kupažiranje u 500-litarskim hrastovim bačvama u trajanju od pet mjeseci te nakon toga još par mjeseci odležavanja u boci pred puštanje na tržište u ograničenoj seriji jer se proizvodi samo 2000 butelja.

Karakteristike

Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, nisam ga dekantirao već samo poslužio u velikoj bordoškoj čaši. Vino se počelo vrlo brzo počelo otvarati, a iz čaše je izlazio fin i ugodan miris. Na prvi nos javlja se nota ukuhanog šumskog voća, a najviše dominira crni ribiz kojeg prati nota borovnice. Potom slijedi nota suhe šljive pa onda nota čokolade te mljevene kave i onda nota duhana te crnoga papra u zrnu, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano s dobrom svježinom, finim taninima sa sitnom granulacijom te je ukusno, s punim tijelom. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je veoma dugačka te je jako fine kakvoće. Vino je harmonično, na aftertasteu javlja se nota borovnice, vino je u jako dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem još desetak godina.

Enogastronomski ovakav stil vina izvrsno mi paše uz janjeći rack s crnim tartufima.

 

Ime vina: Vinum sine nomine

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Weingut Reuman

Lokacija: Deutschkreutz / Burgenland / Austrija

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Janjeći rack s crnim tartufima.

Ocjena: 9,3 / 10

Čaša: Vinum Bordeaux Riedel glass

Cijena (mpc): 37 € ( www.weingut-reumann.at)

a


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater