ENOTEKA

VINARIJA CATTUNAR IZ NOVE VASI: Odležana malvazija Collina

| Autor: Emil PERDEC

Grožđe za Colinnu raste u vinogradima na crnoj zemlji starim dvadesetak godina. Pobrano je ručno u prvoj polovici listopada, a dio grožđa prosušen na trsu. Fermentacija je odrađena u inox bačvama, a macerirano je deset dana na selekcioniranim kvascima te još šest mjeseci sur lie metodom. Vino je odležalo dvije godine u drvenim bačvama zapremine 2.500 litara i zatim još dvanaest mjeseci u boci

Vinarija Cattunar iz Nove Vasi danas je jedna od najvažnijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj. Uz vinski dio, ponudu su od prošle godine upotpunili i s prvim wine hotelom u Istri koji je niknuo tik uz vinariju. Tako su zaokružili doživljaj za vinoljupce koji vrlo rado navraćaju u naš lijepi kraj. Vinarija Cattunar danas obrađuje oko 40 hektara vinograda, jer su dio iskrčili zbog obnove, a dio i zbog pojave bolesti zlatna žutica.

Zlatna žutica ili fitoplazma je najopasnija bolest vinove loze u Europi. Epidemija se brzo širi pomoću vektora ili prijenosnika, američkog cvrčka, a uzrokuje potpuni gubitak prinosa. Iznimno je opasna bolest uzrokovana mikroorganizmima smještenima u žilnom staničju floema, stanične strukture slične bakterijama, ali bez vrste stjenke. Kada se uzročnici ove bolesti umnože, dolazi do začepljena žilnog staničja koje provodi hranjive tvari iz lišća u grozdove, drvo i korijen. U Istri je ova bolest registrirana krajem 2014. godine, a najviše je pogođen sjeverozapadni dio naše regije.

Godišnje 250.000 butelja

No, dosta je bilo o bolestima, okrenimo se ljepšoj strani vinarstva. U vinariji Cattunar dominantne sorte grožđa su naravno malvazija istarska i teran, a od ostalih značajnih sorti treba istaknuti muškat bijeli, muškat ružu, chardonnay, merlot i cabernet sauvignon. Godišnja proizvodnja koja se na tržište plasira u buteljama je oko 250.000 komada, dok se dio vina plasira u rinfuzi te sve popularnijem „bag in box“ varijanti.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje jednog od najboljih vina vinarije Cattunar, a to je malvazija istarska Collina. Ova Cattunarova odležana malvazija iz jako dobre berbe 2015. izvrstan je nasljednik sjajne Colline iz berbe 2013. koja je na Vinistri proglašena najboljom odležanom malvazijom. No treba istaknuti da su i Collina iz 2015. te ona iz 2016. godine također na Vinistri osvojile zlatna odličja. U travnju ove godine imao sam čast i zadovoljstvo ovo izvrsno vino predstavljati na Masterclassu hrvatskih vina na Vinitaly u Veroni i moram priznati da je vino pobralo brojne simpatije nazočnih posjetitelja na radionici. Grožđe za Colinnu raste u vinogradima koji su stari dvadesetak godina na crnoj zemlji, ručna berba je odrađena u prvoj polovici listopada, a dio grožđa prosušen je na trsu. Prinos je od 1-1,5 kg po trsu, fermentacija je odrađena u inox bačvama, a macerirano je deset dana na autohtonim selekcioniranim kvascima te još šest mjeseci sur lie metodom. Nakon toga vino je odležavalo dvije godine u velikim drvenim bačvama od francuskog hrasta zapremine 2.500 litara te je pred puštanje na tržište provelo još dvanaest mjeseci u boci.

Dobra trajnost okusa

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i dosta gusto. Vino se u čaši polako otvara, a na prvo mirisanje javlja mi se nota vanilije i zrele kruške koju prati nota suhe trave pa suhog badema i suhe smokve pa još malo suhe marelice i aroma ružmarina, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, tanini su blago prisutni, vino je ukusno te veoma mineralno i krasi ga puno tijelo. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, krasi ga jako dobra trajnost i kakvoća okusa. Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja mi se nota maslaca i klasična malvazijina gorčina badema. Vino je u jako dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem pet do šest godina. Enogastronomski ovakav tip vina savršeno paše uz ribu pečenu u pećnici, ali nedavno sam je kušao i uz teletinu spod čripnje i bila je to također jako dobra kombinacija.

Ime vina: Malvazija istarska „Collina“

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vina Cattunar

Lokacija: Nova Vas / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Teletina spod čripnje.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 150,00 kn (Cicibela Rovinj-na upit)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter