OVE SUBOTE

Valbandon traži novog "majstora od čripnje"

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Davor ŠIŠOVIĆ)

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Prekrivena žarom, čripnja ili peka u sebi skriva raznolike sastojke za veličanstveni objed u kojem su očuvani svi gušti namirnica. Valbandon je odavno posvetio cijelu manifestaciju ovoj mnogima najdražoj vrsti pripreme jela, a ovu subotu valbandonska će plaža još jednom biti domaćin susreta ljubitelja dobre, osobito tradicionalne, istarske kuhinje. Biti proglašen majstorom pripremanja jela 'spod čripnje, pohvala je istinskom znanju, pa se za "Valbandon ispod čripnje" svake godine prijavljuje sve više natjecatelja s kuharskom kapom na glavi.

Ove godine dvadeset i jedna obiteljsko-prijateljska amaterska ekipa, s ukupno oko 100 natjecatelja, dati će se sve od sebe u pripremanju hrane ispod čripnje te najavljuju delicije od raznih vrsta mesa, preko riba i morskih mekušaca, pa do kruha. Pored natjecateljskih čripnji, za posjetitelje ugostitelji pripremaju i dvije mega čripnje, jednu mesnu i jednu riblju za oko 750 porcija. Dok se kuhari budu koncentrirali na čripnju i žar, posjetitelji će imati prilike degustirati i kupiti razne domaće gastro proizvode, družiti se na valbandonskoj plaži uz Trio Emanon te razgledati uvijek zanimljiv Festival lubenica. S obzirom da je Valbandon oduvijek bio poljoprivredni dio Općine Fažana, pored vina i maslinovog ulja, uzgoj lubenica sastavni je dio lokalnih poljoprivrednih aktivnosti, a ti se slasni ljetni plodovi upravo sada beru. Stoga je Valbandon ispod čripnje već nekoliko godina obogaćen dodatnim sadržajima, izložbom i kreativnom radionicom izrade umjetničkih slika nastalih rezbarenjem lubenica, a u ponudi će se naći i "lubenica cut", voćni ražnjići te degustacija i prodaja lubenica. Proglašenje pobjednika u pripremanju mesne i riblje čripnje najavljeno je za 21.30 sati, dok u 22 sata slijedi veličanstveni vatromet s mora.


Podijeli: Facebook Twiter