ISTRIA GOURMET FESTIVAL

Trendove svjetskog kulinarskog pjata pratilo više od 250 sudionika: VRHUNSKA KUHINJA TREBA BITI PRIJATELJ LOKALNOG GOSPODARSTVA

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK


Moj grad moja je inspiracija, rekao je talijanski chef Mauro Uliassi, koji je ove godine osvojio treću Michelinovu zvjezdicu. Zanimljiva mu je teza/izraz da pri planiranju jelovnika u njegovom timu ne smije (pre)vladati brainstorming (oluja mozgova), već brainsailing (jedrenje mozgova) jer smatra da su ideje koje nastaju na takav način senzibilnije, nježnije i neopterećenije

Peti put za redom u rovinjskom Hotelu Lone održan je Istria Gourmet Festival, s ciljem upoznavanja struke i svih zainteresiranih s novostima iz svijeta gastronomije. Najnovije trendove riječju, slikom, pripremom i prezentacijom predstavljaju najbolji od najboljih u svijetu. Ove je godine organizator Festivala - Turistička zajednica Istarske županije, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom kao glavnim partnerom i hotelskom kućom Maistrom, u pitoreskni Rovinj dovela predstavnike i vlasnike Michelinovih zvjezdica, pandana nagrade Oscar u svijetu filma. O koliko se značajnom i atraktivnom događanju radi, govori i podatak da je novosti, odnosno trendove sa svjetskog kulinarskog pjata pratilo više od 250 sudionika Festivala iz zemlje i regije.

Jadran kao inspiracija

Ovako velik interes i ne čudi jer otkako je svijeta i vijeka ljudi se trude bolje i kvalitetnije jesti. No, uz kvalitetnu i svježu namirnicu koja bi trebala biti imperativ, u svijetu gastronomije, baš kao i u modi, vladaju određeni trendovi koji se, zahvaljujući sve većoj popularnosti TV kuhanja, kao i suvremenom enogastronomskom nomadskom životu naših sugrađana/potrošača, mijenjaju, usavršavaju i obogaćuju. A što je to što jednu u odnosu na drugu kuhinju čini različitom i nepcu privlačnijom, govorio je priznati talijanski chef Mauro Uliassi, glavna zvijezda ovogodišnjeg Istria Gourmet Festivala. Naime, Uliassi je za svoj restoran ove godine osvojio treću Michelinovu zvjezdicu, a poznat je po tome što svoju kuhinju bazira na tradiciji Jadrana.

Istria Gourmet Festival (Milivoj MIJOŠEK)

- Moj grad moja je inspiracija, poručio je Uliassi s pozornice, objasnivši da upravo iz svog okruženja crpi ideje za nova originalna jela. I samo predavanje naslovljeno "Kuhinja s tla i mora jadranske obale" govori o tome da uspješno spaja more i kopno, pritom koristeći blagodati moderne tehnike i tradicijske baze. Veliku važnost pridaje pomnom planiranju novih jelovnika u kojima nastoji pobuditi svih pet osjetila jer, kako vjeruje, hrana može podsjetiti na događaje i ljude te probuditi emocije. Zanimljiva je i njegova teza/izraz da pri planiranju jelovnika u njegovom timu ne smije (pre)vladati brainstorming (oluja mozgova), već brainsailing (jedrenje mozgova) jer smatra da su ideje koje nastaju na takav način senzibilnije, nježnije i neopterećenije, što drži ključnim za kreiranje novih vrhunskih jela.

Zanimanje publike izazvalo je i gostovanje još jednog talijanskog chefa, i to iz legendarnog restorana "Da Vittorio" iz Bergama - Roberta Cerea, kojeg od 2010. godine krase tri Michelinove zvijezde, a koji je u rovinjskom Loneu pripremio trilogiju "Foie gras"- tri različita recepta pačjih jetra koja se serviraju kao predjelo u čuvenom restoranu "Da Vittorio".

Jednostavnost dekoracije

Valeria Piccini, nositeljica dviju Michelinovih zvjezdica, održala je izlaganje naslovljeno "Novi klasici: stara tehnika u službi modernog doba" te naglasila da njezin restoran ima samo devet stolova, a četrdeset zaposlenika. Zajedno sa sinom kreira pretežito mesna jela, premda su od mora udaljeni svega 25 kilometara. Roy Caceres, chef s jednom Michelinovom zvjezdicom koji je svoje izlaganja naslovio "Evolucija sjećanja", ispričao je kako je kroz godine shvatio da na tanjuru voli jednostavnost u dekoraciji, a u svojoj kuhinji nastoji pokazati i svoje kolumbijsko podrijetlo.

Fabrizio Mellino, chef s dvije Michelinove zvjezdice, održao je show cooking na temu "Špaget s umakom od rajčice" želeći dokazati i da se jednostavnim jelima može privući mlađa populacija te pobuditi u njima želju za kuhanjem. Japanski chef Kotaro Noda, nositelj jedne Michelinove zvjezdice, ispričao je priču o povijesti špageta od krumpira, s maslacem i inćunima te istaknuo da želi svoje japansko podrijetlo, odnosno kuhinju spojiti s bezglutenskim receptima, zbog čega uključuje začine i određene tehnike tradicionalnog japanskog kuhanja. Diego Vitagliano održao je prezentaciju o pizzi Canotto ili suvremenoj pizzi te je publiku oduševio načinom na koji je spravio pizzu od mozzarelle, salate, pilećeg mesa, prženog luka i limunove korice.

Istria Gourmet Festival (Milivoj MIJOŠEK)

Drugi je dan konferencije donio i okrugli stol na temu važnosti izvrsnog ugostiteljstva u luksuznim hotelima uz zaključak da jedno bez drugoga ne ide - ugostiteljska ponuda u luksuznom hotelskom okruženju jedna je od ključnih karika. Isto tako, bilo je evidentno da se restorani sve više moraju prilagođavati svojim korisnicima te učiniti sve da bi gostima bilo ugodno od samog ulaska u restoran. Višekratno je ponovljeno da se veliki hotelijeri sve više nastoje ponašati kao mali, obiteljski, ne bi li svojim gostima osigurali kompletan doživljaj i prisniji odnos, a sve s ciljem da dožive takozvani tretman po mjeri.

Od Sicilije do Japana

Drugi dio konferencije na pozornicu je prizvao sedam Michelinovih zvijezda, koji su održali originalna izlaganja i atraktivne show cookinge. Vicenzo Candiano je na prezentaciji naslovljenoj "Kuhinja, prijatelj lokalnog gospodarstva" govorio o Siciliji, njezinom kulinarskom bogatstvu i autohtonim proizvodima te kako ponovno osmisliti tradicionalne recepte koristeći neke druge namirnice, dok je Graziano Caccioppoli tijekom svoje prezentacije "Lijepo i dobro... kvaliteta u raju" pokazao svoj background koji je stekao u Japanu te posebno ljubav prema estetici koju danas primjenjuje u svom restoranu i kuhinji koristeći se prvenstveno svježim plodovima mora i morskim algama.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini