Ideja je fenomenalna. Ribarska fešta, koja zapravo to uopće nije, nego je nešto mnogo više i bolje. Mladi ljudi, super energija i smisao za gostoprimstvo na kojeg, iskreno, skoro nismo više navikli. Super muzika, hladno pivo i dobra hrana… i palme. Šteta samo što fešta nije svaki vikend, oduševljeno će talentirani i istetovirani slovenski chef Jorg Zupan
Nitko nije mogao ni sanjati da će jednodnevna naizgled ribarska fešta na jednu noć hiperturistički Medulin pretvoriti u poželjnu gastro ili još bolje foodie destinaciju.
Ribarska fešta nije ono što je nekad bila. Pregorjele srdele i gaža bend s repertoarom grčkog melosa stvar su prošlosti otkad se gastro kolektiv Hook & Cook usidrio na medulinskom ribarskom molu sa svojim brodovima koji postaju ploveće kuhinje. Iz njih izlaze najbolji riblji specijaliteti u nekom novom izdanju. Sve je to popraćeno dobrom glazbom koju puštaju lokalni DJ-evi i naravno dobrim pivom, pretežno craft. A na dobre se stvari lako upecati, jer postoji li bolja kombinacije od dobre hrane, glazbe i piva?
Tako su se protekle subote na prvom ovosezonskom Hook & Cooku upecali oni željni dobre hrane, zabave i druženja. Potegnuti do Medulina i tražiti parkirno mjesto 20 minuta da bi okusio sočni burger od tune, nije postao problem. I uvijek je prisutan onaj faktor iznenađenja, naravno ugodnog, jer svaki put uz već ustaljenu ekipu gostuju i renomirani chefovi, što samo govori da je manifestacija u kratkom roku postala željno mjesto okupljanja ne samo onih koje vole konzumirati dobru hranu, već je i pripremati.
Svjetski chefovi
Potvrđuje to briljantni slovenski chef Jorg Zupan koji je od dalekog Sidneyskog restorana Quay preko Fat Ducka genijalnog Hestona Blumenthala i norveškog Maeema pokrenuo svoj vrhunski restoran Atelje u Ljubljani. Talentirani je to slovenski kuhar zbog kojeg, prema procjeni Kulta Plave kamenice, uskoro ćemo putovati u Ljubljanu. A on je pak zbog Hook & Coooka doputovao do Medulina, gdje je protekle subote oduševio prisutne svojim chevicheom s pečenim kiselim krastavcima i brioche bunovima punjenim hoboticom, daikonom, prženim lukom, prelivenim lyonnessom i majonezom od glavi škampa.
- Do sada još nikad nisam toliko uživao na nekom gourmet festivalu, a odradio sam ih već mnogo. Ideja je fenomenalna. Ribarska fešta, koja zapravo to uopće nije, nego je nešto mnogo više i bolje. Mladi ljudi, super energija i smisao za gostoprimstvo na kojeg, iskreno, skoro nismo više navikli. Super muzika, hladno pivo i dobra hrana… i palme. Šteta samo da nije svaki vikend, oduševljeno će talentirani i istetovirani 32- godišnji šef i poručuje "Vidimo se sljedeće godine - 100 posto !".
Na drugom brodu još jedno jako kulinarsko ime. Vrhunski londonski chef Oliver Mijić i novopečeni suradnik Hook & Cooka, pripremao je tuna tacose sa satay umakom i svježim povrćem te je zadužio ribarski mulo za još.
- Kao chef proputovao sam cijeli svijet. Radio sam u brojnim poznatim restoranima kao što su Noizé - Allium - Dinner by Heston Blumenthal - Gainsborough - die Mühle od kojih su neki i nositelji Michelinove zvijezdice. Ovakav koncept i atmosfera nešto su što se rijetko viđa. Sve se bazira na prijateljstvu, dobrom društvu, ali i velikim ambicijama i snovima što se vidi iz godine u godinu kroz sam festival. Rade se sjajne stvari jer je ovo nešto drugačije od svega što se može naći na hrvatskoj obali. Priprema se izvrsna street food varijanta od morskih namirnica, uz odličnu glazbu i posebnu atmosferu koja okružuje festival, nije krio oduševljenje manifestacijom Oliver, baš kao ni oni koji su okušali njegovo jelo.
- Teško je sve zadovoljiti, ali vjerujemo da određena suradnja s ovakvim vrhunskim chefovima kao i našim dragim kolegom i prijateljem Davidom Skokom s kojim već duže vrijeme uspješno surađujemo, govori dovoljno. Kroz naš festival imate priliku kušati i pojesti selekciju jela poznatih kuhara koji jednako pristupaju hrani kao u svojim restoranima ili kulinarskim emisijama. Prava je privilegija gledati ih kako od prosječnih namirnica živopisno oblikuju jela u umjetnička djela. To nisu prosječni tanjuri hrane. To su istinske gurmanske delicije koje bi zadovoljile i najzahtjevnija nepca, objašnjavaju nam organizatori Siniša Pavlović i Marko Domgjoni. Pored njih iz kuhinje izvire kolegica Tanja Pustijanac Čeke koja brino oko logistike i produkcije.
Najbolje od ribara i glazbe
- Hook and Cook Festival je street food koncept koji spaja ribolov, gastronomiju i probranu glazbu. Sve je počelo prije par godina kada smo razmišljali o tome kako bi bilo super organizirati event spoj naših prijatelja glazbenika, lokalne ribare i kuhare koji bi kroz jednu večer složili kvalitetnu ponudu hrane popraćenu odličnim glazbenim programom. Nismo se ni nadali da će taj prvi event prerasti u ovako veliku manifestaciju i da ćemo stvoriti brend koji je već prepoznatljiv lokalnoj zajednici i šire, kažu nam ovi vrijedni momci. "U ovom trenutku, Hook and Cook je već brend koji želi na kreativan i zanimljiv način obogatiti ponudu regije, ali i Hrvatske. Ljudi se na naše festivale dođu družiti, uživati u hrani i muzici. Naš koncept ne predstavlja nužno brzu i jeftinu hranu. Mi kroz naš festival nudimo fuziju lokalnih namirnica na zanimljiv i drugačiji način, pričaju nam. Gužva je velika. Atmosfera neuobičajeno ugodna. Kao da nismo u Medulinu, sve je ukusno, svjetlosnim godinama udaljeno od klasičnog turističkog kiča. Dobra glazba, još bolja hrana i puno mladih ljudi koji uz druženje otkrivaju i neke nove okuse. " Relativno smo mlad koncept, ovo je službeno treća godina da se trudimo se što bolje spojiti sve što more, hrana i glazba mogu ponuditi. Željeli smo biti zanimljiviji te gastro ponudom ciljati na mlađu publiku koja razumije nas, naš pristup hrani i zabavi. Na kraju se pokazalo da nisu samo mladi željni nečeg novog, već i oni koji se tako osjećaju duhom," vele nam, a gosti to potvrđuju. Ima mladih i starih. Samo je hrane sve manje, koja iako nije jeftina nestaje nevjerojatnom brzinom. Koliko skuhaju, toliko prodaju. Traži se porcija više. Dokaz je to savršene gastro priče koja je u rekordnom roku osvojio sve kulinarske entuzijaste i one koji zaista guštaju u dobroj ribi. Za one koji su propustili prvi event, mogu to nadoknaditi 19. srpnja i 16. kolovoza.
Pop up na Verudeli
Hook and Cook ovoga ljeta priprema i prve sezonske pop-up evente na Verudeli 5. srpnja i 2. kolovoza. Na rovinjskoj rivi gostovat će 14. i 15. rujna, gdje su uz vinare i craft pivare u sklopu proslave dana grada.