U CETRU PULE

FOTO / TITOV PARK POSTAO VINSKI PARK. Nije to nikakva elitistička priča, već znak da se počela razvijati vinska kultura

Puno je domaćih i turista. Druže se, neki za stolom, drugi leže na travi. Stariji lamentiraju da nema stolica pa nakon čašice, dvije bole noge. Mladima ne smeta. Grupa mladih djevojaka dogovara se koje vino odabrati. Marija, Josipa, Matea i Mihajla imaju 18 godina i došle su na ljetovanje iz Vukovara i Vinkovaca. Smještene u Fažani. "Jako je lijepo. Baš nam se sviđa", oduševljeno će ove buduće medicinske sestre. Kao i sve žene, preferiraju crno vino

| Autor: Lara BAGAR
 Snimio Dejan ŠTIFANIĆ

Snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Ako nas Tito gleda odozgo, vjerojatno je zadovoljan kako se njegov park u Puli pretvorio u park mladosti. Četvrtak je u Titovom parku već godinama mjesto susreta za mlađariju, isto onako kao što je Korzo bio današnjim starijim generacijama. Međutim, od prošlog je četvrtka Titov park na tri tjedna, do 7. kolovoza, pretvoren u Vinski grad prepun malih bijelih kućica, ukrašen lampicama i ono što je najvažnije - bogatom ponudom vina.

Iako je prvotno djelovalo da su tom manifestacijom mladima oduzeli sada već generacijsko mjesto druženja, ispalo je sasvim suprotno. Stolova bez stolica za sjedenje ima samo unutar vinskog grada, tako da čitav događaj, za razliku od lanjske godine, naizgled zauzima puno manje prostora. Stolove i stolice na travnatim površinama sada su zamijenili jastuci za ležanje i sjedenje na travnjaku pod zvijezdama, a dio oko spomenika i dalje je "slobodan" za druženje tinejdžera, i ne samo njih.

gbhsw

Marta, Lucija i Ita vole vina od Medeje

Atmosfera je ugodna. Pravi je to, iznenađujuće nenametljiv hedonistički, na mjeru osmišljen koncept u centru grada. Osim bogate ponude vina, ono što najviše iznenađuje je - publika: mladi domaći i strani ljudi, po godinama, za početak, razina Titova parka, pa nadalje do zrelijih generacija. Nije to nikakva elitistička priča, već znak da se počela razvijati vinska kultura koja gradi ukupnu kulturu stola. To je ono što su Hrvatska, a posebice Istra, imajući kao uzor obližnju Italiju, oduvijek željele te, sudeći po Vinskome gradu, sada je izgleda sazrijelo vrijeme ili su pak sazrijele nove generacije istančanijeg okusa koje će kreirati jednu drugačiju kulturu stola.

TGHWR

Prijateljice uživaju (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Potvrđuju to i prijateljice dok se druže za visokim stolom. "Eto, može sve od Medeje, oni su naši, lokalni. Iz iskustva znamo da je dobra", kažu 24-godišnjakinje. Ita u Zagrebu studira strojarstvo, Marta psihologiju u Rijeci, dok je Lucija pravnica u Puli. Poznaju vina. Vole Rossija, Benazića, Kozlovića, Katunara, tako da je Vinski grad pravo mjesto za njih. "Već smo bile u vinskim gradovima na drugim lokacijama. Volimo ovakav tip ponude i zabave. A ovdje je lijep ugođaj i pozitivna atmosfera", komentiraju.

gbhsw

Marija, Josipa, Matea i Mihajla iz Vukovara i Vinkovaca

Da bi poput njih krenuli u obilazak na ulazu u Vinski grad potrebno je unajmiti staklenu vinsku čašu za 30 kuna, a konzumacija se plaća karticom/kuponima na svakoj kućici kako bi cijeli proces do uživanja bio što kraći. Sva vina iz ponude su dostupna na čašu i butelju.

Kućicu sa slovenskim vinima čiji su zastupnici i uvoznici za Istru, drži vinarija Grga, možda u Puli i najpoznatiji obrt koji ove godine bilježi 20 godina poslovanja u sektoru maloprodaje hrane i pića. Na svim štandovima većinom rade studenti, a tako je i na njihovom, ali tu večer smo baš zatekli oca i sina, Zvonimira i Stefana Grgića. Pitamo da li naši zaziru od slovenskih vina, u šali odgovaraju: "To je ono što pokušavamo riješiti." Otkrivaju nam bogatu slovensku vinsku scenu koja zna svoje proizvode dobro plasirati. Zadovoljni su odazivom, ali i činjenicom da je među mladim ljudima velik interes za kvalitetnim vinima. "Vino je plod trsa i rada ruku čovjeka", nadahnuto će Zvonimir.

TGHWR

(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

U blizini na kućici piše "IQ". Pametno vino? Šalimo se. Riječ je regionalnoj markici kvalitete koja krasi istarske sorte malvazije i terana. "Vinistra je godinama provodila markicu za vinu, a Istarska županija je vlasnik oznake. Imaju udrugu klastera IQ koji provodi markicu za svoje proizvode za koje postoji i šest pravilnika: za vino, maslinovo ulje, med, istarski češnjak, sir i pršut", objašnjava ovaj zanimljivi koncept. Pitamo koje su stavke iz pravilnika.

gbhsw

Matić iz istoimene vinarije zadovoljan prometom, ali za ponedjeljak priželjkuje kišu

- Vinar mora imati točno određenu težinu trsa u vinogradu, odnosno točno određen broj trsa po hektaru te postoji određena ocjene na kušanju koje se moraju postići. Sustav je kontroliran i on jamči kvalitetu koja se dobiva redovnim putem na tržištu. Na policama kada netko vidi taj znak, znači da je certificirano i zagarantirano, detaljno nam objašnjava Krešimir Jurčić.

S oznakom imaju 25 malvazija različitih proizvođača iste berbe i sedam terana. S obzirom na godišnje doba veća je potražnja za svježim ljetnim vinom, odnosno malvazijom, a turiste privlači i teran, kaže nam. Štandovi su mahom vinski. No, ima i piva za koje vlada velik interes, u sredini su trendovska ljetna pića poput Aperola i Spritza, a na nekoliko lokacija prisutni su Rougemarin, Picnic Mingle i Sugar Rush te se ondje može pojesti burger, hot dog ili nešto slatko te tako napraviti dobru podlogu za degustaciju vina.

gbhsw

Roza preporuča međimurska vina, posebice pušipel

Vina Matić jedini su spojili iće i piće.

- Ovo je istrijanski pršut i mortadela gorica bolonja, veli Bergi dok ručno nožem reže tanke fete pršuta. Okus kao nekad. Uz pršut preporučuje merlot, a uz mortadelu chardonay ili afroditu, odnosno odležanu malvaziju u drvu. To je sada zaokružena priča." Lijepo se radi. Omjer je 85:15 posto u korist domaćih gostiju. Vikendom je još više za domaće, 90:10 posto", veselo otkriva. Kockica mortadele, fetica pršuta, malo kruha i čaša vina. Ne može se pogriješiti.

Zadovoljni su atmosferom i odazivom, kažu bolje od zagrebačkog koji je u lipnju trajao 18 dana i bio znatno slabije posjećen, a i kiša je tada poremetila koncept. Za razliku od zagrebačkog vinskog grada, ovome bi pulskome kiša dobrodošla, ali nakon vikenda koji je standardno udarni, odnosno od ponedjeljka do srijede, veli mladi vinar. "Ima puno grožđa, jedino ta kiša zeza. Da sada padne, bilo bi super, ako ne padne, može se osušiti i sve to što je bilo puno smanjit će se, opasne su ove temperature. Kada bi dva dana bila kiša, bilo bi taman", nada se.

gbhsw

Pršut uz merlot savršena je kombinacija

Puno je domaćih i turista. Druže se, neki za stolom, drugi leže na travi. Stariji lamentiraju da nema stolica pa nakon čašice, dvije bole noge. Mladima ne smeta. Grupa mladih djevojaka dogovara se koje vino odabrati. Marija, Josipa, Matea i Mihajla imaju 18 godina i došle su na ljetovanje iz Vukovara i Vinkovaca. Smještene u Fažani. "Jako je lijepo. Baš nam se sviđa", oduševljeno će ove buduće medicinske sestre koje gotovo profesionalno na ljuljački ukrašenoj ružama i lampicama poziraju našem fotografu. Kao i sve žene, preferiraju crno vino.

TGHWR

(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Roza radi na štandu s kontinentalnim vinima. "Kopjar su iz Zagorja, Smrečnjak iz Međimurja", počinje nabrajati. Preporučuje muškat i pušipel, autohtonu sortu iz Međimurja za kojom vlada velik interes. Iz ostatka Hrvatske u Vinskome su gradu prisutne i vinarije DK - Dvanajščak Kozol, Štampar, Preiner, Buhač, Kutjevo i Badel. Inozemnu ponudu čine talijanski proizvođač prosecca Astoria, makedonska vinarija Tikveš, Klet brda i Jakonči vina.

Čaša, dvije i eto ti ponoć, brzo dođe kraj. Neki se žale da im je radno vrijeme kućica prekratko, jer tek tada počinje zabava. Ali sutra je prilika za novi užitak, svaki dan se mogu otkrivati novi okusi, po želji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater