ENOTEKA/PIŠE EMIL PREDEC

Talijanska vina: MALVAZIJA IZ UMBRIJE

Arhiva

Arhiva


U godini koja je pred nama svaka vinska manifestacija koja se uspije održati jako će nas veseliti. Lani se zbog poznatih Covid-19 razloga po prvi puta u povijesti nije održala Vinistra, kao ni mnoge druge vinske manifestacije diljem Europe i svijeta. No ove se godine kreće mnogo optimističnije i najavljuje njihovo održavanje na otvorenom uz pridržavanje epidemioloških mjera. Kao uvod u Vinistru redovito se održava ocjenjivanje uzoraka koje je i ove godine priređeno u hotelu Parentium od 12. do 16. travnja. Trajalo je četiri dana, dakle dan duže od dosadašnje prakse. Mogle su biti angažirane samo tri komisije, umjesto dosadašnjih pet. Nažalost, zbog nemogućnosti putovanja nije mogla prisustvovati MW Caroline Gilby, koja je od 2014. godine bila predsjednica ocjenjivačke komisije pa je tu ulogu preuzeo njezin prethodnik Mario Staver. 

Planinska regija

I ove je godine bio prijavljen velik broj uzoraka (više od 400), vina su bila jako dobra i dodijeljeno je pregršt zlatnih medalja, a neka su ovjenčana i velikim zlatnim odličjima. Kao i svake godine veliki je naglasak na Svijetu malvazija, neslužbenom svjetskom prvenstvu malvazija koje se održava prema strogim odredbama pravilnika natjecanja usklađenih s odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV). Ovo je degustatorima prilika da na jednom mjestu kušaju malvazije iz više zemalja EU-a, a meni se posebno svidjela jedna zanimljiva iz Umbrije.

Ova planinska regija smještena je u sredini Italije, uz rijeku Tiber, jedna je od najmanjih i jedina na Apeninskom poluotoku (južno od rijeke Po) koja nema izlaz na more. Na istoku i sjeveroistoku graniči s regijom Marke, na zapadu i sjeverozapadu s Toskanom, a na jugu i jugozapadu s Lacijem. Glavni grad Umbrije je Perugia, a regija se sastoji od dvije provincije, Perugia i Terni. Upravo u provinciji Terni, u blizini gradića Amelija, smještena je vinarija Cantine Zanchi, koja je osnovama prije više od pedeset godina.

Povijest počinje 1970. godine kada Licurgo Zanchi kupuje staru kuću sa zemljištem i pokreće proizvodnju vina i maslinova ulja. Kasnije tradiciju nastavlja Licurgov sin Leonardo, koji stvara modernu vinariju koju danas vodi treća generacija, Leonardove kćerke Flores i Flaviana.

Ova vinarija njeguje lokalne sorte grožđa kao što su ciliegiola, grechetta, aleatico, trebbiano, sangiovese te malvasia, ali i chardonnay kao internacionalnu sortu. Na ocjenjivanje u Poreč poslali su svoju malvasiju iz linije "Antichi Cloni", te bih danas s vama podijelio moje viđenje ovog vina. 

Bogat miris

Ta se sorta grožđa u ovom kraju uzgaja od davnih vremena i poznata je kao Malvasia Vecchia. Sorta ima profil genetski prepoznat kao malvazija Bianca Lunga, a ima dosta sličnosti s malvazijom istarskom. Berba je bila ručna sredinom rujna u vinogradima koji rastu na pjeskovito-glinenom tlu, a stari su 47 godina. Nakon prerade odrađena je kratka maceracija od 24 sata, a potom je slijedilo odležavanje u betonskim tankovima na finom talogu u trajanju od četiri mjeseca, zatim je vino punjeno u boce u kojima je provelo još šest mjeseci pred puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa zlatno-žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Na nosu se vrlo brzo otvara, a na prvo mirisanje dominira nota suhog voća. Ističe se suha marelica te pečena dunja i suhi bademi. Na drugo mirisanje javlja se nota ružmarina, kadulje te suhoga sijena, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga djelomična svježina, prisutni su blagi tanini te je vrlo mineralno s punim tijelom. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena te ima solidnu trajnost u ustima. Vino je ukusno, harmonično i lijepo se pije te na aftertasteu ima notu zrele vinogradarske breskve. U jako je dobroj formi, čak još uvijek u usponu, te ne treba žuriti s trošenjem, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem tri, četiri godine. Enogastronomski sam ga sljubio uz file orade u umaku od bijelog vina i mediteranskog bilja. 

Ime vina: Malvasia Antichi Cloni

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Cantine Zanchi

Lokacija: Umbrija/Italija

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: File orade s mediteranskim biljem

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Mark Thomas All Round Red/White Wine

Cijena (mpc): 12,00 € ( www.cantinezanchi.it)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum